Linkuri accesibilitate

NATO este gata sa apere Turcia


Anders Fogh Rasmussen a spus că Turcia va obține sprijin NATO, dacă este atacată.


Confruntata cu violentele din ultima vreme de la frontiera dintre Siria si Turcia, Alianta NATO si-a facut cunoscuta pozitia. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

NATO este gata sa apere Turcia, a declarat secretarul general al Aliantei, Anders Fogh Rasmussen. Aceasta declaratie este un avertisment direct la adresa regimului sirian, dupa o saptamina in care schimburi de focuri la frontiera au tensionat raporturilor dintre Siria si Turcia.

Ankara a trimis mai multe avioane de lupta la o baza in apropiere de frontiera, unde cinci civili turci au fost ucisi saptamina trecuta, in urma unui atac sirian, caracterizat la Damasc drept un accident.

Declaratiile lui Anders Fogh Rasmussen sint cea mai ferma afirmare de sprijin pentru Turcia, de la incidentele de saptamina trecuta-desi aceasta solidarizare este considerata simbolica. Turcia, care este membra in NATO a solicitat ajutor in cazul in care este atacata, dar in ciuda sprijinul acordat rebelilor sirieni,
Turcia nu se pronunta pentru interventie in Siria. Iar alianta nu este nici ea inclinata sa intervina, in conditiile in care mai are resurse alocate in Afganistan.

Anders Fogh Rasmussen a spus ca Turcia va obtine sprijin NATO, daca este atacata, nedorind insa sa explice ce ar putea antrena o astfel de reactie. „Speram ca astfel de planuri nu vor fi necesare, speram intr-o solutie politica a conflictului sirian”-a spus secretarul general. In Turcia, premierul Recep Tayyip Erdogan a reiterat ca tara sa va continua sa raspunda la atacuri ale regimului Assad.

Douazeci si cinci de avioane de lupta au fost trimise la baza din Diyarbakir, in sud estul Turciei, iar seful statului major al armatei turce a inspectat efectivele de la frontiera cu Siria. Dar in Turcia apetitul pentru razboi este extrem de redus. Doar o modificare dramatica a situatiei de pe teren ar putea tiri Turcia in razboi.

Ankara intelege ca Alianta NATO nu-si doreste sa se implice in Siria, cum a facut-o in Libia pentru ca situatia din Siria este mult mai complexa. Partea turca a explicat ca nu este vorba despre un conflict intre Turcia si Siria ci despre o problema regionala care implica Liga Araba, Organizatia Statelor Islamice si Alianta Nord Atlantica. Opozitia din Siria apreciaza ca de la declansarea conflictului in Martie 2011, au fost ucise 32 de mii de persoane.
XS
SM
MD
LG