Linkuri accesibilitate

Ambasada americană finanţează reducerea violenţei


1500 de poliţişti, medici şi asistenţi sociali vor fi instruiţi să acorde asistenţă victimelor violenţei.

Datele statistice arată că una din trei femei din Republica Moldova, cu vârsta între 15 şi 34 de ani, suferă din cauza violenţei domestice. Pentru a diminua numărul victimelor, Guvernul cu susţinerea financiară a Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova, va instrui peste 1500 de poliţişti, medici şi asistenţi sociali pentru ca aceştia să acorde în timp util asistenţa necesară victimelor violenţei în familie. Detalii are Diana Răileanu:

La trei ani de la emiterea primei ordonanţe de protecţie, legea care ar trebui să apere victimele violenţei domestice nu funcţionează pe deplin. La această concluzie au ajuns reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice. Ordonanţa, emisă de instanţa de judecată, prevede separarea pe un anumit termen a agresorului de familie. Deseori însă acestea nu oferă protecţia cuvenită victimelor, explică Natalia Porubin, coordonator de programe la Centru:

Natalia Porubin
Natalia Porubin
„Spunem acest lucru pentru că după expirarea termenului maxim prevăzut în ordonanţă, de 90 de zile, agresorul revine în familie şi teroarea victimelor începe din nou. Nu există, din păcate, în Republica Moldova încă niciun serviciu de reabilitare psihologică pentru agresori şi la fel nu se îngrijeşte nimeni de reabilitarea victimelor, în special a copiilor molestaţi sau supuşi unor abuzuri fizice din partea părinţilor sau a apropiaţilor.”

O altă problemă semnalată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice ţine de instruirea insuficientă a funcţionarilor care trebuie să semnaleze şi să rezolve cazurile de violenţă domestică.

Pentru a micşora numărul victimelor violenţei în familie, Guvernul cu susţinerea Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova, va instrui peste 1500 de poliţiştii de sector, medicii şi asistenţii sociali, susţine ministra Muncii a Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga:

Valentina Buliga
Valentina Buliga
„Toţi aceşti specialişti vor fi învăţaţi să identifice şi să acorde asistenţă promptă şi adecvată beneficiarilor şi în special victimelor violenţei în familie. Sunt sigură că acest efort va aduce la rezultatele scontate pentru că nu mai dorim ca acest flagel care a împânzit familiile din Republica Moldova să continuie şi mai departe să aducă, pe lângă prejudiciul pe care îl aduce familiiei, dar prejudiciu întregii societăţi şi comunităţi.”

Susţinerea Ambasadei SUA în Republica Moldova constă în oferirea a 200 de mii de dolari şi prevede instruirea funcţionarilor din 500 de localităţi din ţară, explică ambasadorul american la Chişinău, William H. Moser:

William H. Moser
William H. Moser
„Ordonanţele de protecţie sunt utilizate în toată lumea de către ofiţerii de poliţie pentru a asigura o protecţie sporită victimelor violenţei în familie. Acest fenomen are un impact tragic atît asupra familiilor cît şi a întregii societăţii, de aceea sperăm că prin acest program Guvernul Republicii Moldova va reuşi să combată acest fenomen. Considerăm, alături de partenerii noştri din partea Naţiunilor Unite, că vom face un pas foarte important în combaterea traficului de fiinţe umane”.

Recent, Centrul de Investigaţii Jurnalistice a realizat investigaţia „Violenţa în familie ne costă milioane de lei” ce a demonstrat că doar pentru întreţinerea infractorilor care au ajuns după gratii pentru omor în familie, statul cheltuie anual peste 1 milion 800 de mii de lei. La aceste cheltuieli, observă reporterii centrului, se mai adaugă cele de reabilitare psihologică şi medicală a victimelor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG