Linkuri accesibilitate

TVR sub „reforma” lui Săftoiu


TVR va fi în continuare sub umbrela celor aflaţi la putere, fiindcă nimeni nu are interesul să schimbe legea.

Televiziunea publică din România este în pragul falimentului şi trebuie restructurată, ceea ce însemnă că un sfert din angajaţi vor fi concediaţi. După un proces de selecţie în care vor fi implicaţi direct şi politicieni, ceea ce a provocat protestul multor jurnalişti. De la Bucureşti, Sabina Fati:

La Televiziunea Română (TVR) reformele au fost mereu imposibile, dar in aceasta toamna incercarile au fost duse la extrem pe mai multe paliere. In plina criza politica, asta vara, cind presedintele Romaniei a fost suspendat, parlamentul de la Bucuresti a schimbat Consiliul de Administratie al TVR, promovind in premiera un nou consiliu in care nu era reprezentat nici seful statului, nici PDL. In Romania, Legea de functionare a televiziunii si radioului publice prevede ca in consiliile de administratie ale celor doua institutii sa fie trimisi reprezentanti ai partidelor parlamentare, ai guvernului, ai presedintiei si ai salariatiilor. Asadar, politicul guverneaza mediile de informare publice.

Astazi Legislativul a votat un nou Consiliu, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat ca procedura din vara a fost abuziva. Este vorba despre 13 membri, iar coalitia de guvernamint are si de aceasta data majoritatea, fiindca aritmetica parlamentara se reflecta mereu si in conducerea televiziunii publice. Presedintele TVR de pina acum, Claudiu Elwis Saftoiu isi va pastra probabil fotoliul, dupa cum a precizat liderul liberalilor, partid din care provine acesta. Saftoiu a fost consilier al presedintelui Basescu si apoi sef al spionajul romanesc, functie din care a fost obligat sa demisioneze dupa mai multe gafe, unele publice. A trecut apoi brusc in tabara anti-prezidentiala.

In orice caz, este pentru prima data in Romania si probabil in spatiul democratic, cind un fost director de servicii secrete devine sef al unei televiziuni publice.

Primele masuri luate de Saftoiu in aceasta toamna au inceput cu inchiderea canalelor TVR Cultural si TVR Info, pe motiv ca sint ineficiente. Saftoiu nu a incercat modernizarea celor doua televiziuni si nici nu a avut probabil consilieri care sa-i spuna ca niciunde in lume televiziunile culturale nu traiesc pe seama audientei, dar tinta expresa a fost TVR Info, un post de stiri infiintat anul trecut, conceput sa fie echilibrat si care se afla pe un trend pozitiv. Reforma lui Saftoiu a continuat pe aceasta directie si spre stiri, iar reclamatiile au venit inclusiv de la Valentin Nicolau, unul dintre reprezentantii salariatilor in Consiliul de Administratie: “Vorbim de ani de zile de depolitizarea televiziuni publice ca astazi sa fie politizata la maximum”, explica acesta. “De data aceasta s-a mers prea departe”, marturiseste si Mihai Radulescu unul dintre realizatorii TVR, vorbind despre ingerintele politice.

Planul de restructurare pe care a incercat sa-l puna in practica Saftoiu este extrem de curajos la prima vedere si ar trebui sa duca la concedieri masive: aproape 900 de angajati ai TVR dintr-un total de 3252. Adica 27 la suta din personalul televiziunii publice. Sindicatele au protestat fata de acest plan, pornind de la faptul ca ziaristii sau tehnicienii ar fi urmat sa fie dati afara in urma unui interviu in fata unor comisii de “specialisti”, in care erau inclusi in afara citorva profesionisti care n-au facut compromisuri, atit oameni politici, cit si destui experti care au aparat agresiv pozitiile actualei coalitii de guvernamint.

TVR va fi, deci, in continuare sub umbrela celor aflati la putere, fiindca nimeni nu are interesul sa schimbe legea prin care se mentine aceasta traditie neproductiva. Sindicatele televiziunii publice vor fi cele care in cele din urma vor trebui sa faca fata planurilor agresive ale noii conduceri a TVR de a scapa de ziaristii incomozi, fiindca in spatele restructurarii anuntate se ascunde si acest deziderat.

TVR are o pierdere totala de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesara pentru a achita aceasta datorie este de 7 ani si jumatate.

Conducerea TVR urmeaza sa puna la punct o strategie de restructurare a Televiziunii Române, dupa ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta (OUG) potrivit careia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie sa aprobe, in termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r.), un program de redresare, cu restructurari economice, de personal si plata datoriilor fiscale in sase luni.

Pe 10 august, Consiliul de Administratie al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care sta la baza Programului de redresare economică a televiziunii publice, care a decis intre altele ca TVR Info si TVR Cultural trebuie sa se opreasca.TVR Info si-a suspendat emisia pe 15 august, iar TVR Cultural - o luna mai tirziu.

Potrivit Programului de redresare economica a SRTv, Guvernul a aprobat, la inceputul lunii septembrie, Memorandumul privind reesalonarea obligatiilor fiscale acumulate de TVR, in cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioadă de 7,5 ani.
XS
SM
MD
LG