Linkuri accesibilitate

„Deputaţii revin în Parlament în 2013” (Adevărul)


Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan: un dulce cântec de sirenă pentru nostalgicii URSS (Timpul).


Ion Preaşca observă în „Adevărul” că de ceva timp autorităţile separatiste de la Tiraspol şi-au intensificat demersurile pentru legalizarea instituţiilor financiare din regiune. Cererile au devenit mai active mai ales după ce băncile din SUA şi UE au impus interdicţii la tranzacţiile cu implicarea firmelor din regiunea transnistreană. Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, susţine că nu poate fi vorba despre o legalizare a activităţii unei instituţii bancare din regiunea transnistreană „până când aceasta nu se va conforma întru totul legislaţiei Republicii Moldova”. Expertul financiar Sveatoslav Mihalache afirmă că băncile din regiunea transnistreană au fost şi sunt implicate în operaţiuni de spălare a banilor proveniţi din afaceri murdare, de aceea n-ar trebui să fie recunoscute. „Unul dintre principalii paşi pentru a legaliza activitatea acestor instituţii este lichidarea aşa-zisei bănci republicane de la Tiraspol”, a precizat Mihalache.

„Deputaţii revin în Parlament în 2013”, anunţă cotidianul „Adevărul”. Reporterii notează că peste 150 de muncitori lucrează de zor, în două schimburi, în sediul permanent al Legislativului, care a fost devastat în timpul protestelor din aprilie 2009. Lucrările de reconstrucţie au fost reluate în august, după ce au fost îngheţate mai bine de un an. În această vară, Guvernul a alocat două tranşe de 17 şi, respectiv, 14,7 milioane de lei. Acum termenul-limită de dare în exploatare este sfârşitul anului 2012. „Dacă vom primi finanţare, cred că reuşim”, este sigur Alexandru Guţu, directorul firmei care se ocupă de renovarea Parlamentului, adăugând că suma totală pentru reconstrucţie este de 177 de milioane de lei.

Economistul Igor Goreacii explică pe pagina de internet a cotidianului „Timpul” care ar fi beneficiile Republicii Moldova dacă ar adera la structurile Uniunii Europene sau a Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan? În opinia expertului, integrarea în UE ar înseamna progres economic, nivel de trai decent, oportunităţi de dezvoltare şi modernizare, securitate şi protecţie. Totuşi, observă autorul, o mare problemă a Uniunii este dependența energetică. „Dacă Republica Moldova ar adera la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, susţinătorii acesteia ne asigură că vom trăi bine, am beneficia de gaz ieftin, vinul nostru ar curge nestingherit pe piaţa rusă, iar problema transnistreană ar fi, în sfârşit, rezolvată. Ele sună ca un dulce cântec de sirenă, în special pentru acea parte a societăţii noastre care încă mai este nostalgică după „bunăstarea proletară” a fostei URSS”, menţionează Igor Goreacii.

În opinia comentatorului Dumitru Spătaru de la portalul de ştiri „Tribuna.md” în Parlament ar putea să se creeze o nouă majoritate, după ce mai mulţi deputaţi au părăsit fracţiunea Partidului Comuniştilor. „Deşi liderii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) susţin că nici vorbă nu poate fi despre careva schimbări în componenţa coaliţiei majoritare, este evident că lucrurile în interiorul acesteia sînt departe de perfecţiune. Iar ceea despre ce refuză să vorbească ei, o spun cu voce tare oponenţii”, observă autorul. Dumitru Spătaru face trimitere la recenta declaraţie a liderului PCRM, Vladimir Voronin, potrivit căruia PLDM şi PL s-ar fi săturat să meargă mereu în întîmpinarea PL şi a liderului acestuia, Mihai Ghimpu, iar cerinţele înaintate de acesta ar fi tot mai greu de îndeplinit pentru liderii primelor două partide.
XS
SM
MD
LG