Linkuri accesibilitate

„Trebuie să reanimăm cultul frumosului în societatea noastră...”


In dialog cu premierul Vlad Filat despre viticultură cu ocazia Festivalului Vinului.


Vlad Filat: „Dacă este să ne uităm la numărul de vizitatori care vin în Republica Moldova, în cadrul acestui festival sau în această perioadă, vedem că impactul este. Sunt departe de a spune că este unul suficient,dar, dincolo de această
promovare în plan extern, este important ca să avem această platformă de comunicare şi în intern, pentru că, dincolo de prezentările, care sunt şi aspectul artistic, este o comunicare între producători. Şi care pot să vadă realizările colegilor, să-şi propună realizările lor. Şi, a propos, în acest sens, avem realizări.

Avem tehnologie performantă în procesul de prelucrare a strugurilor şi producere a vinului. Şi a produselor vitivinicole. Avem deja noi branduri, care pot să fie numite divinuri. Este important să fie această comunicare şi vreau să vă spun că, la sfârşitul festivalului, vom mai avea şi evaluarea contractelor care urmează să fie semnate. De aceea, este o sărbătoare. Noi trebuie să aducem şi acest omagiu celor care muncesc în acest domeniu. Dar şi cu rezultate foarte concrete.”

Europa Liberă: Am văzut datele statisticii care arată că totuşi cei mai mulţi bani de pe urma comercializării băuturilor alcoolice vin din Federaţia Rusă.

Vlad Filat: „Vreau să fac aici o mică precizare. Din acest an, vinul nu mai este băutură alcoolică. Este produs agroalimentar şi este o schimbare de atitudine absolut corectă şi care va da beneficiul direct în industrie şi, în
Alături de Marian Lupu, președintele Parlamentului
Alături de Marian Lupu, președintele Parlamentului
rezultat, celor care muncesc în acest domeniu. Noi vorbim de pieţe, fie din Est, fie din Vest. Dar accentul îl punem acum foarte puternic şi pe piaţa internă, care este una foarte mare. Şi care are un potenţial extraordinar. Urmărind obiectivul nostru de a atrage câţi mai mulţi turişti în ţară.

Dincolo de faptul că am calificat vinul din băutură alcoolică în produs alimentar, aceasta înseamnă şi condiţiile de comercializare. Am exclus accizele şi timbrele de acciz în comerţul vinului. Investim şi vom investi în continuare în laboratoare pentru, a asigura calitatea şi alte măsuri care urmează să fie întreprinse, pentru ca să avem, pe de o parte, vin de calitate şi condiţii facile, pentru ca vinul de calitate să fie comercializat.”

Vlad Filat: „Este o iniţiativă a celor care muncesc în acest domeniu, pe care trebuie să o respectăm. Aceşti oameni chiar merită să le organizăm asemenea sărbătoare în cadrul căreia să arate realizările pe care le au, pe parcursul unui an. Ceea ce produc ei trebuie să fie văzut şi de oamenii din ţară, dar şi de cei care vin în ţara noastră. Apropo, în acest an, avem foarte mulţi turişti. Practic nu sunt locuri în hoteluri din Chişinău. Acesta este un lucru bun.”

Europa Liberă: Domnule premier, cât aur s-ar ascunde în beciurile Republicii Moldova? Mă refer la vinuri.

Vlad Filat: „Eu nu ştiu dacă trebuie să calculăm în kilograme sau în tone şi aşa mai departe. Vorbim de vin şi ceea ce face omul din ţara noastră
Consultări și degustări...
Consultări și degustări...
nu are valoare... Aceasta înseamnă că noi vorbim de o perspectivă bună. Trebuie să ne organizăm, să muncim, să urmărim eficienţă în urma muncii. Cred atât de puternic în acest lucru că vom trăi foarte curând bine în ţara noastră...”

Europa Liberă: Eu am înţeles că din produsul intern brut vinurile ar acoperi cam 3-4%. S-ar putea mai mult?

Vlad Filat: „S-ar putea mai mult, doar că acest procent nu trebuie să fie văzut atât de simplu, pentru că sunt un şir de activităţi conexe care asigură aceste 3-4% procente la care v-aţi referit. Este vorba şi de transport, este vorba şi de industrie care produce sticlă, cartoane, tipografie. Deci, este un nucleu în jurul căruia se dezvoltă foarte multe afaceri. Un lucru probabil iarăşi important pe care trebuie să-l remarcăm: în acest domeniu muncesc peste 200.000 oameni în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Piaţa de desfacere mai e o problemă astăzi pentru Republica Moldova?

Vlad Filat: „Atunci când vom avea doar vin de calitate, noi nu vom avea probleme cu piaţa. Am început să vindem reuşit în
piaţa europeană, care este o piaţă foarte grea, pentru că avem un consumator în Europa care ştie ce înseamnă calitate şi, dacă noi reuşim să vindem în piaţa europeană, înseamnă că suntem pe calea cea bună.”

Europa Liberă: Semnarea Acordului de Liber Schimb va ajuta producătorilor?

Vlad Filat: „Va oferi o perspectivă. În ajutor producătorului va veni calitatea...”

Europa Liberă: Pentru că s-a făcut tradiţie din acest Festival al Vinului, credeţi că e binevenit să se vorbească şi despre cultura consumului de vin, de alcool?

Vlad Filat: „Eu cred că, în general, noi trebuie să vorbim despre cultură. Nu doar în consumul vinului, nu doar în consumul produselor alimentare. În general, în comportamentul nostru. Aceasta înseamnă că
trebuie să reanimăm cultul frumosului în societatea noastră, să oferim posibilitate ca oamenii să meargă la teatru, să citească.
Write your quote footer here...







Europa Liberă: S-a vorbit despre un drum al vinului, s-a vorbit despre un sat al vinului, orăşel al vinului.

Vlad Filat: „Este mult mai judicios să vorbim despre calitatea vinului. Şi noi vom continua să asigurăm condiţii adecvate pentru ca producătorii de vinuri să poată să-şi facă meseria.”

Europa Liberă: Ce poate face statul, guvernul?

Vlad Filat: „Să continuăm ceea ce am început să facem. În această perioadă de timp, am reuşit totuşi să deblocăm piaţa din Federaţia Rusă pentru exporturile de vinuri. Am deschis alte noi pieţe. Am oferit condiţii, inclusiv fiscale pentru producătorii de vinuri. Începând cu acest an, în Republica Moldova vinul nu mai este produs accizat. Deci, oferim condiţii bune.

Urmează să fie votată şi în lectură finală legea care va trece vinul din categoria produselor alcoolice în produs agro-alimentar. Aceasta înseamnă condiţii mai facile pentru comercializare. Şi, a propos de pieţe, prima piaţă spre care trebuie să ne orientăm şi să o asigurăm pentru producătorul nostru este piaţa proprie din Republica Moldova. Eu vreau foarte mult ca în perioadă scurtă de timp să înlocuim consumul de vodcă, de bere cu vin de calitate, produs de noi. Şi acest lucru este foarte important. Şi eu sper că îl vom realiza”.
XS
SM
MD
LG