Linkuri accesibilitate

Sheriff – cel mai mare plătitor de impozite în Transnistria


Serghei Melnicenko: Doar foarte puţini agenţi economici transnistreni beneficiază de reluarea circulaţiei marfarelor.

La sfârşitul lui septembrie, şeful administraţiei transnistrene Evgheni Şevciuk a avut o primă întâlnire protocolară la Chişinău cu premierul Vlad Filat. Cei doi au prelungit valabilitatea acordului pentru traficul feroviar de mărfuri prin Transnistria cu un an de zile. Iniţial, înţelegerea fusese semnată pentru o jumătate de an. Reluarea circulaţiei marfarelor pe tronsonul transnistrean, după o întrerupere de aproape şase ani, a fost un eveniment răsunător şi îndelung comentat la Chişinău şi la Tiraspol, şi adesea în contradictoriu, pentru că de ambele părţi criticii au vorbit despre cedări unilaterale. Tranzitarea directă a regiunii, fără a fi ocolită ca până atunci, urma să reducă substanţial cheltuielile de transport ale agenţilor economici, ceea ce s-a şi putut vedea ulterior din statistici. Cât de benefică a fost reluarea circulaţiei marfarelor pentru agenţii economici transnistreni? Întrebare pe care Radu Benea i-a adresat-o economistului Serghei Melnicenko din Tiraspol.

Serghei Melnicenko: Acordul privind circulaţia marfarelor a fost prelungit, dar nici măcar înţelegerile iniţiale de acum o jumătate de an nu au fost salutate de toţi agenţii economici şi opoziţia internă. Sunt binecunoscute acuzaţiile la adresa liderului regiunii despre cedări unilaterale, aflarea vameşilor moldoveni pe teritoriul suveran al Transnistriei şi aşa mai departe. Mulţi experţi susţin că acordul privind circulaţia trenurilor de marfă a vizat exclusiv doi agenţi economici, care se află la Râbniţa, şi că între patronii acestora şi conducerea Transnistriei există anumite înţelegeri. Pe de altă parte, este un lucru bun pentru bugetul local de la Râbniţa, întrucât cele două întreprinderi asigură de fapt veniturile la bugetul Râbniţei. Îmbunătăţirea logisticii transporturilor a dus la reducerea cheltuielilor de transport şi creşterea competitivităţii producţiei celor două întreprinderi – a cimentului şi a metalului. Pe de altă parte, Combinatul metalurgic de la Râbniţa nu mai este, ca înainte, cel mai mare plătitor de impozite în Transnistria. El se află abia pe locul 3-4, conform datelor din prima jumătate a anului. De aceea, înţelegerile privind transportul de cale ferată s-au dovedit a fi avantajoase doar unui număr redus de agenţi economici.

Europa Liberă: Dar bugetul transnistrean a avut numai de câştigat, cel puţin asta arată statistica…

Serghei Melnicenko: Să zicem aşa, această măsură a permis o creştere a veniturilor la buget, dar nu a îndreptăţit aşteptările foarte mari care au existat în legătură cu reluarea circulaţiei trenurilor.

Europa Liberă: Şi cine sunt acum cei mai mari contribuabili la bugetul regiunii?

Serghei Melnicenko: Firma Sheriff, care le depăşeşte pe celelalte de mai multe ori. Şi este vorba doar de Sheriff, fără întreprinderile în care aceasta deţine pachetul majoritar de acţiuni - cum ar fi Tirotex, Interdnestrcom, Agroprombank, Combinatul de pâine din Tiraspol - şi care, la fel, sunt mari plătitori de impozite, dar sunt luate separat.

Europa Liberă: Serghei, totuşi, dacă e să comparăm cu alte conflicte îngheţate, cele din Cipru sau Georgia, la noi activitatea economică între cele două maluri ale Nistrului este una foarte intensă, în pofida tuturor barierelor. Ce-i împiedică mai mult pe agenţii economici? Lipsa unei platforme instituţionale de cooperare, nereglementarea politică a diferendului?

Serghei Melnicenko: Cred că ultima, pentru că soluţionarea unor probleme economice şi sociale ajunge să fie blocată de factorul politic. Împărtăşesc şi eu opinia că mai întâi trebuie să convenim statutul politico-juridic al regiunii şi apoi restul. Pentru că nimeni, chiar şi experţii care poartă negocieri în cadrul acelor grupuri pentru măsurile de încredere, nimeni nu are curajul să treacă de liniile roşii trasate de conducerea politică. Sigur că ei sunt oameni competenţi, dar nu au împuterniciri să ia anumite decizii. Ai noştri sunt în câmpul legal al Transnistriei, partea moldoveană vorbeşte despre câmpul legal al Moldovei, dar toţi se uită la ce spun primele persoane, la noi – ministerul de externe, la voi– biroul reintegrării, şi astfel îi limităm în acţiuni pe negociatorii grupurilor de încredere. Este la fel ca în zicala rusească: ce punem înainte, caii sau căruţa? De aceea, este foarte greu să rezolvi probleme economice, fără a rezolva mai întâi problema statutului politic. Cu toate acestea, noua conducere transnistreană pledează pentru tactica paşilor mici, soluţionarea treptată a unor chestiuni socio-economice, care în timp ar putea să devină o bază pentru soluţionarea chestiunilor politice, mai complicate. Lucru despre care a vorbit şi liderul regiunii Evgheni Şevciuk la întâlnirea cu premierul Vlad Filat.
XS
SM
MD
LG