Linkuri accesibilitate

Corupţia şi închisoarea


Dacă într-o ţară în care corupţia face ravagii oamenii corupţi nu ajung la închisoare, situaţia e de-a dreptul tragică.



Am citit zilele astea, în Jurnal de Chişinău, un interviu interesant cu primarul capitalei, Dorin Chirtoacă. Întrebat ce se întîmplă cu juristul primăriei, care a fost prins vara în flagrant delict luînd mită 10 mii de euro, edilul răspunde aşa: „Aşteptăm să fie judecat şi condamnat. Din cîte cunosc, respectivul este în libertate şi nu are nici o problemă pînă una-alta. Deşi am reacţionat la cazurile de corupţie, nu am văzut nici o decizie finală şi pe cineva să-şi ispăşească pedeapsa în închisoare”.

Răspunsul primarului reflectă o stare de fapt care tronează aici încă din zorii tranziţiei. Deşi s-a furat ca-n codru de-a lungul anilor, deşi tot felul de instituţii onorabile vorbesc mereu despre corupţia endemică din Moldova, deşi tot felul de indivizi sînt prinşi în flagrant delict luînd mită grasă, în închisoare puţini ajung pentru aşa ceva. Îmi amintesc chiar de o ştire recentă potrivit căreia în închisorile moldoveneşti nu exista nici o persoană condamnată pentru corupţie. E un lucru de-a dreptul năucitor.

Revenind la cazul juristului primăriei, aş spune doar atît. Nu sînt instanţă de judecată şi nu pot da verdicte, dar m-a dezgustat profund faptul că omul avea asupra sa 10 mii de euro, bancnote pe care scria „mită”. În mod normal, primarul Chirtoacă ar trebui să fie cel mai interest ca acest caz dubios să rămînă în atenţia presei, dat fiind rolul său de organizator al flagrantului. Iar domnul jurist, dacă va fi găsit nevinovat, ar trebui în mod normal să apară imediat în lumina reflectoarelor şi să ne lămurească cum a fost acuzat pe nedrept.

Zic asta pentru că am remarcat o ciudăţenie de-a lungul anilor. Nişte oameni care erau acuzaţi, bălăcăriţi, suspectaţi de mişmaşuri sau duşi în cătuşe, nu mai aveau peste o vreme nici o problemă cu justiţia şi… luau apă-n gură. Or, tocmai tăcerea lor potenţa tot felul de interpretări. Păi, cum să taci, om bun, după ce ai fost suspectat că eşti hoţ? Dimpotrivă, ieşi la rampă, povesteşte opiniei publice cum ai avut de suferit din greşeală…

Dincolo de toate aceste reflecţii, un fapt mi se pare prea evident. Dacă într-o ţară în care corupţia face ravagii oamenii corupţi nu ajung la închisoare, situaţia e de-a dreptul tragică.
XS
SM
MD
LG