Linkuri accesibilitate

Georgia - un transfer pașnic de putere


„Visul georgian” trebuie să înveţe nu numai coabitarea în cadrul alianţei, dar şi coabitarea cu un partid prezidenţial încă foarte puternic.


În Georgia a avut loc primul transfer paşnic de putere : alianţa de opoziţie „Visul georgian” a câştigat alegerile parlamentare de luni, preşedintele Mikhail Saakașvili, al cărui partid a intrat în opoziţie, a recunoscut victoria oponenţilor şi s-a declarat pregătit să colaboreze cu aceştia, încă un an de zile, până cînd expiră mandatul prezidenţial. Cu toate acestea, întrebarea rămâne dacă „Visul georgian”, care adună partide extrem de diferite, de la naţionalişti, la liberali şi ecologişti, va putea colabora şi guverna. Ileana Giurchescu rezumă relatările corespondenţilor Europei Libere:

Aproape toate voturile au fost numărate şi Comisia Electorală Centrală estimează că „Visul georgian” va avea 82 de locuri în Parlamentul cu 150 de mandate, iar „Mişcarea Naţională Unită” a preşedintelui Saakașvili, 68 de mandate.

În acest moment, „Visul georgian” are două mari probleme: în primul rând este o alianţă de nouă partide, care acoperă aproape tot spectrul scenei politice, de la dreapta la stânga, care trebuie să dovedească o anumită coerenţă, alegând un preşedinte al Parlamentului şi un premier. Se pare că în acest moment, chestiunea premierului este rezolvată: liderul alianţei, miliardarul Bidzina Ivanișvili a declarat că vrea această funcţie, imediat ce îşi recapătă cetăţenia georgiană. Dar mai rămâne problema coabitării cu preşedintele Mikhail Saakașvili, al cărui partid, deşi învins în alegeri, rămâne cel mai puternic din Georgia.

„Visul georgian” a creat deja o comisie care se ocupă de formarea guvernului sau mai bine zis de împărţirea posturilor între partidele din alianţă, o misiunea aproape imposibilă.

Purtătoarea de cuvânt a Alianţei a declarat Europei Libere să există deja o înţelegere de principiu privind viitorul guvern, dar că decizia finală va fi anunţată mai târziu.

Întrebarea este ce au în comun cele nouă partide din „Visul georgian” în afară de dorinţa de a-l înlătura de la putere pe preşedintele Saakașvili şi atracţia pentru averea liderului lor, Bidzina Ivanișvili. Unul din partidele cele mai puternice din alianţă este partidul naţionalist Frontul Popular care cu greu va găsi un limbaj comun cu ecologişti sau Partidul Femeilor.

Victoria opoziţiei a fost posibilă pentru că a reuşit să concentreze nemulţumirea oamenilor cu ajutorul financiar nelimitat al unui lider, despre ale cărui adevărate motive se ştie foarte puţin - este de părere Ghia Nodia, profesor de ştiinţe politice.

Până să ajungă premier, Bidzina Ivanișvili trebuie să-şi recapete cetăţenia georgiană, care i-a fost retrasă imediat după ce a lansat „Visul georgian” -- o decizie calificată de mulţi drept politică. Oficial, cetăţenia i-a fost retrasă pentru că avea deja două cetăţenii: franceză şi rusă. La cea rusă a renunţat între timp şi a declarat că va renunţa şi la cetăţenia franceză imediat ce o reprimeşte pe cea georgiană. Ceea ce în contextul politic actual nu va dura foarte mult.

Dar „Visul georgian” trebuie să înveţe nu numai coabitarea în cadrul alianţei, dar şi coabitarea cu un partid prezidenţial încă foarte puternic. Este pentru prima dată în istoria post-sovietică a Georgiei că Parlamentul nu mai este dominat de un singur partid, ceea ce înseamnă că orice modificare a Constituţiei, de exemplu, trebuie făcută cu aprobarea opoziţiei. În 2010 s-au făcut o serie de amendamente care trec multe din prerogativele preşedintelui Parlamentui. Numai că aceste schimbări intră în vigoare în 2013 ceea ce , în principiu, îl lasă pe Saakașvili în poziţia de a bloca orice iniţiativă legislativă a noii puteri. Preşedintele a promis însă că nu va abuza de aceste puteri extinse.

O decizie înţeleaptă, crede Bakur Kvashilava, rectorul institutului georgian pentru afaceri publice. Când electoratul a decis că vrea un alt guvern, este moral şi politic corect să nu-l împiedici să acţioneze.

Iar după ce trece de formarea guvernului, „Visul georgian” va trebui să găsească o serie de soluţii de compromis pentru probleme strategice vitale: iar relaţia cu Rusia este poate problema cea mai explozivă. Pentru unitatea alianţei dar şi pentru coerenţa societăţii georgiene.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG