Linkuri accesibilitate

Bătrîneţe, haine grele


Pentru cei mai mulţi dintre oamenii în etate autohtoni pensionarea e un soi de catastrofă.


A trecut iată, fără mare tam-tam, şi Ziua Internaţională a persoanelor în etate. Un reprezentant al Fondului ONU pentru populaţie ne-a comunicat cu această ocazie că îmbătrînirea nu trebuie văzută ca o povară sau ca o problemă socială şi că, de fapt, îmbătrînirea e un triumf al dezvoltării şi al progresului tehnico-ştiinţific. Pe mine m-a impresionat o altă idee a reprezentantului Fondului ONU pentru populaţie, aceea că fenomenul îmbătrînirii trebuie folosit pentru dezvoltarea durabilă a ţării.

Sînt, fireşte, de acord cu gîndurile frumoase ale sus-pomenitului reprezentant, dar în Republica Moldova lucrurile sînt foarte complicate în această privinţă. Aici, am spus-o şi mai înainte, bătrîneţea e considerată o năpastă nu numai de către omul în etate, ci şi de către cei din jurul lui. Mă gîndesc cît de frumoasă pare sintagma „om în etate”. Numai că în Moldova ea e rar utilizată pe palierul cotidianului. Aici, în mase, sînt preferate cuvintele „moşneag”, „babă”, „boşorog”.

Eu îmi amintesc de un vecin bun, abia trecut de 50 de ani, care încerca să-şi găsească un job prin intermediul ziarului Makler. Prima întrebare pe care i-o puneau angajatorii viza nu abilităţile profesionale, ci vîrsta. Iar în momentul în care aflau că discută cu un om trecut de 50, angajatorii îi spuneau că e prea bătrîn şi că ei au nevoie de flăcăi puternici, energici, viguroşi.

Îmi amintesc de bătrîneii pe care i-am văzut în străinătate. Nişte septuagenari plini de viaţă, prosperi, activi, puşi pe călătorii şi pe distracţii. Cîţi dintre pensionarii noştri îşi permit să plece la staţiunile balneare europene? Pentru cei mai mulţi dintre oamenii în etate autohtoni pensionarea e un soi de catastrofă.

Iar dacă stau să mă gîndesc mai bine, aici, în „ţara oamenilor frumoşi şi harnici”, vorba unui fost şef de stat, există numai un mijloc sigur să fii la bătrîneţe în prim-planul vieţii sociale, să fii activ şi să te bage lumea în seamă. Mijlocul ăsta e să fii politician sau guvernant. E domeniul cel mai generos în raport cu bătrînii. Nu întîmplător se vorbea la un moment dat chiar despre gerontocraţia autohtonă. Şi dacă nu eşti un guvernant în etate? Atunci e mai trist, în mod sigur. Şi nici aportul tău pentru dezvoltarea durabilă a ţării nu va fi foarte mare.
XS
SM
MD
LG