Linkuri accesibilitate

Mona Pivniceru aduce controverse semantice la Bruxelles


„Până la urmă, elecția procurorului general și a procurorului șef DNA aparține ministrului.“ (Mona Pivniceru la Bruxelles)


Astazi, ministrul justitiei de la Bucuresti, Mona Pivniceru, a fost la Bruxelles unde a avut o intrevedere cu comisara Uniunii pentru justitie Viviane Reading. O relatare de la Dan Alexe, de la Bruxelles.

Ministra română a justiției, Mona Pivniceru, s-a întâlnit în cele din urmă
Eurocomisarul Viviane Reding
Eurocomisarul Viviane Reding
astăzi, la Bruxelles, cu șefa justiției UE, Viviane Reding, unul din criticii cei mai acerbi ai activității guvernului USL. In urma cu câteva zile, Comisia Europeană își exprimase din nou ingrijorarea in legătură cu procedura numirii procurorului general si a șefului DNA printr-o scrisoare trimisă personal Monei Pivniceru de către secretara-generală a Comisiei Catherine Day, care amintea că raportul Comisiei despre starea justiției in România cerea o „procedura transparentă si obiectivă, prin intermediul unei competiții deschise".

Mona Pivniceru a declarat însă, după întâlnirea sa cu Viviane Reding:

„Până la urmă, elecția procurorului general și a procurorului șef DNA aparține ministrului, care va fi ajutat de o comisie de recomandare compusă din procurori de la parchetul general și procurori de la DNA un specialist în management și un psiholog.“

Faptul că Mona Pivniceru spune la Bruxelles că „elecția (sic !, i.e. „numirea“) procurorului general și a procurorului șef DNA aparține ministrului“ contravine însă exigențelor Comisiei Europene. Am întrebat-o pe Mona Pivniceru cum rezolvă această contradicție, iar ea a răspuns:

„Tocmai asta a trebuit să explic: că procedura este cumva la limita între examen, concurs și promovare. Textul care s-a aplicat de altminteri din 2005 fără a crea suspiciunile prezente este un text extrem de simplu care spune că ministrul justiției propune. Este competența exclusivă a ministrului de a opta între candidaturile propuse de acea comisie.“

Asta înseamnă atunci, am întrebat-o pe Mona Pivniceru, că în cele din urmă ea va alege, în ciuda cererilor Comisiei UE, la care ea a răspuns :

„Păi așa este textul de lege. Pînă se va schimba, este rigoarea lui.“

Nu e sigur că experții Comisiei UE se vor mulțumi cu asemenea subtilități semantice. Procedura numirii procurorului general si a șefului DNA a fost de altfel discutată personal de catre presedintele Comisiei UE, Barroso, la intalnirea sa cu Victor Ponta, care la rîndul lui s-a angajat să respecte exigențele Comisiei UE.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG