Linkuri accesibilitate

Modificările la Codul Fiscal și efectele lor asupra contribuabililor


Gheorghe Costandache: persoanele care primesc bani de peste hotare vor avea dificultăţi.



Modificările operate anul acesta la Codul Fiscal ar putea avea alte efecte asupra contribuabililor decît şi-au dorit legislatorii. Potrivit observaţiilor care se conţin într-un studiul lansat astăzi de Institutul „Viitorul”, moldovenii care se eschivează de la plata impozitelor vor fi, în continuare, încurajaţi să facă acest lucru. De ce legislaţia moldovenească încurajează evaziunea fiscală în loc să o elimine? Un posibil răspuns de la Diana Răileanu.

Datele prezentate de Institutul „Viitorul” arată că în 2010 pierderile cauzate de neplata impozitelor au fost de aproape 13 miliarde lei – echivalentul a trei pătrimi din bugetul anual pentru salarii. De ce evită moldovenii să plătească impozitele? Pentru că procedura de achitare a plăţilor ar fi anevoioasă iar legislaţia fiscală modificată prea des, e de părere expertul Gheorghe Costandachi:

Gheorghe Costandachi
Gheorghe Costandachi
„Pe parcursul anului 2011 au fost făcute cîteva modificări, pe parcursul anului 2012 au fost făcute două modificări, ca la 11 iulie să fie aprobate alte modificări, cu intrarea în vigoare de la 14 septembrie. Deci, contribuabilii nu reuşesc să se documenteze, iar imediat ce fac acest lucru parvin alte schimbări şi alte modificări.”

Autorul priveşte cu neîncredere şi aşa numita „impozitare indirectă” care, în opinia lui, ar ochi câştigurile moldovenilor aflaţi la muncă peste hotare. Teoretic, explică Gheorghe Costandachi, statul va impozita banii trimişi de moldovenii care muncesc în afara ţării, dacă Fiscului nu îi se vor prezenta acte ce ar confirma rudenia dintre cei care trimit banii şi cei care îi primesc în ţară:

„Dacă ele vor deveni funcţionale, aşa cum sunt ele, în următorii ani vom vom asista la reducerea remitenţelor peste hotare or noi suntem foarte inventivi şi vom inventa mecanisme de ocolire legală a transmiterii remitenţelor, deci brusc în aceşti ani se va reduce şi consumul. Respectiv lanţul de valori se va reduce şi atunci iarăşi are de pierdut statul şi bugetul de stat.”

Gheorghe Costandache este de părere că persoanele care primesc bani de peste hotare vor avea dificultăţi atunci cînd vor trebui să dovedească provenienţa legală a banilor, fiind nevoiţi să prezinte Fiscului o mulţime de acte pentru ca mijloacele venite din afară să nu fie impozitate.

Iată cum comentează obiecţiile expertului de la IDIS „Viitorul” reprezentantul Inspectoratului Fiscal de Stat, Eduard Mîrzac:

„Nu sunt impozitate transferurile care vin de peste hotare până la gradul trei de rudenie şi de afinitate. Legea nu este îndreptată împotriva persoanelor cărora le vor fi transmise 500 de euro, legea este îndreptată asupra persoanelor cărora vor fi transmise 50 de mii de euro.”

Dar omul va trebui să prezinte până la 23 de acte?

„Da. În cazul în când va fi subiectul estimării prin metode indirecte. Subiect al estimării prin metode indirecte devine persoanele fizice care în decursul unui an fiscal au cheltuieli individuale ce depăşesc suma 500 mii lei.”

Dar ce părere au moldovenii plecaţi la muncă peste hotare despre impozitarea banilor pe care îi trimit rudelor din Moldova? Am insistat să aflu de la Tatiana Nogailîc, preşedinta asociaţiei „AssoMoldave” de la Roma:

„Pentru mine este ceva nou, am auzit cîte ceva din sursele de internet. Noi aici suntem impozitaţi de dimineaţa până seara în tot ce facem. Ştiţi ce o să se întâmple până acum? Dacă până în prezent moldovenii aveau încredere în bănci şi transferau prin ele banii, acum o să se stopeze probabil acest lucru şi îi vor trimite prin rutiere. Acum este o criză foarte mare în Italia, foarte mulţi moldoveni au rămas fără muncă şi eu cred că anul viitor nu o să se mai spună că Banca Mondială a anunţat că PIB-ul a crescut datorită remitenţelor migranţilor moldoveni de peste hotare.”

Deşi autorităţile dau asigurări că impozitarea indirectă îi vizează pe cetăţenii care îşi ascund veniturile, experţii pun la îndoială discernămîntul promis şi împărtăşesc cumva îngrijorarea gastarbaiterilor, care au lansat avertismentul că mai curînd vor renunţa la expedierea de bani dacă autorităţile își vor duce la îndeplinire planul .
XS
SM
MD
LG