Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova şi în lume


Ministrul apărării în vizită la Sarajevo; jurnaliştii de la Moldova 1 îşi apără drepturile; prima dezbatere electorală din Statele Unite.

Ministrul apărării Vitalie Marinuţa, participă la Sarajevo la reuniunea anuală a Miniştrilor Apărării din Europa de Sud-Est. Moldova ca şi Georgia are statut de observator în acest mecanism.

Procurorul General, Valeriu Zubco, participă la şedinţa Consiliului Coordonator al Procurorilor Generali din ţările CSI, care are loc la Kiev, în Ucraina.

La Leova va fi inaugurat Incubatorul de Afaceri, ceremonie la care vor fi prezenţi ministrul economiei Valeriu Lazăr şi Dirk Shuebel, şeful delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

Iar la „Teleradio-Moldova” va avea loc o conferinţă de presă prilejuită de ultimele declaraţii făcute de angajaţii de la postul de televiziune Moldova 1 privind încălcarea drepturilor jurnaliştilor.

Din actualitatea internaţională:

La Denver a avut loc prima confruntare directă, din trei, dintre preşedintele Barack Obama şi contra-candidatul republican Mitt Romney. Ultimele sondaje de opinie îl pun pe Obama în faţă, dar la o distanţă suficient de mică pentru ca Romney să poată reface distanţa. Deşi cu puţine excepţii, una istorică fiind JFKennedy, alegerile prezidenţiale nu au fost câştigate în dezbaterile directe. Următoarea confruntare este cu întrebări din public iar ultima se va concentra pe politică externă.

La Strasbourg continuă sesiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Pe agenda dezbaterilor este astăzi cazul Safarov şi noile tensiuni pe care le-a creat între Armenia şi Azerbaidjan. Aflat la Budapesta, în 2004, Safarov şi-a ucis un coleg armean. Recent a fost extrădat de Ungaria şi odată întors în Azerbaidjan a fost primit cu onoruri, graţiat şi ridicat în rang (fiind ofiţer în rezervă).

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov îşi continuă vizita în Pakistan, o vizită pe care o întreprinde în locul preşedintelui Vladimir Putin. Pe agenda discuţiilor cu oficialităţile de la Islamabad se află situaţia din Afganistan şi relaţiile bilaterale, mai ales cele comerciale.

La Bruxelles, Comisia europeană dă publicităţii un raport în care se arată că toate centralele nucleare de pe continent, 143 la număr, au probleme şi că reparaţiile ar costa în jur de 25 de miliarde de euro.

La Sarajevo se încheie reuniunea miniştrilor apărării din Sud Estul Europei, o structură de cooperare regională creată în 1996 la care Republica Moldova, ca şi Georgia are statut de observator.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG