Linkuri accesibilitate

Moldova, ca niciodată, are nevoie de linişte, are nevoie de coeziune şi are nevoie de solidaritate, pentru ca să facă faţă tuturor provocărilor


l
l

Interviu cu premierul Vlad Filat.




Executivul de la Chișinău pregătește un proiect de modificare a legii cu privire la comercializarea carburanților, care ar veni să împiedice fluctuațiile mari la prețul petrolului pe piața internă. Despre asta s-a discutat miercuri în ședința guvern, iar după încheierea ei premierul Vlad Filat a răspuns întrebărilor „Europei Libere”.

Europa Liberă: În cadrul şedinţei Guvernului, s-a discutat o problemă dureroasă pentru Republica Moldova, aceste majorări continue la produsele petroliere...

Vlad Filat:
„Eu regret faptul că a trebuit să treacă atât de mult timp, pentru ca noi să discutăm serios la Guvern la acest capitol. Aproape 3 ani de zile s-au scurs din momentul în care am dat prima indicaţie instituţiilor concrete, pentru a veni cu analize şi cu reglementări eficiente, pentru ca preţurile acestor produse care influenţează viaţa fiecăruia din cetăţenii Republicii Moldova... Discuţiile de astăzi au scos în evidenţă foarte multe carenţe şi totodată lipsa capacităţii de asumare a responsabilităţii pentru unele instituţii. Noi vom fi insistenţa în continuare. Vom finaliza discuţiile până la următoarea şedinţă de Guvern, vom înainta acest proiect de Lege în Parlament. Dacă va fi necesar, voi merge şi eu în Parlament în dezbateri şi în aprobarea lui, în aşa fel
Costurile care foarte des nu ţin de comercializarea produselor petroliere, dar de alte domenii, aceste costuri sunt puse în sarcina cetăţeanului.

încât nu agenţii economici, care sunt implicaţi în această comercializare a produselor petroliere, care fac activitatea respectivă pentru profit. Şi trebuie să spun că, la ora actuală, profiturile sunt exagerat de mari. Iar costurile care foarte des nu ţin de comercializarea produselor petroliere, dar de alte domenii, aceste costuri sunt puse în sarcina cetăţeanului. Spunem că, în rezultat, cetăţeanul trebuie să aibă acces la aceste produse petroliere, la preţ, dar şi la calitate. Astăzi în dezbateri nu s-a pus accent pe acest capitol, dar, la şedinţa următoare, vom reveni şi vom avea discuţii foarte serioase şi la capitolul calitate. Deci, calitate şi preţ accesibil. Noi nu spunem că este greşită această abordare că preţurile depind direct de fluctuaţia pe pieţele internaţionale, însă această dependenţă nu trebuie să fie doar la majorare, dar şi la micşorare. De aceea, noi vom avea această reglementare şi vom face regulă. Această reglementare este necesară şi bunul simţ care a fost depăşit de către cei care operează să ne facă să fim foarte hotărâţi în acest sens.”

Europa Liberă: Să ne referim la priorităţile Alianţei pentru Integrare Europeană. A început sesiunea de toamnă-iarnă, bugetul a fost prezentat legiuitorilor. Ce mai includeţi pe lista priorităţilor?

Vlad Filat:
„Bugetele, că este vorba de bugetul de stat pentru 2013, bugetele asigurărilor sociale şi bugetul asigurărilor obligatorii în medicină... Sunt 3 documente importante, care urmează în dezbaterile parlamentare, atât în comisii, cât şi în plenul Parlamentului, să ducă la adoptarea lor. Eu tare sper că în acest an noi vom reuşi să adoptăm bugetul cu mult înaintea finalizării anului calendaristic, dar şi financiar, pentru a avea posibilitatea, către sfârşitul anului, noi să avem luate decizii la nivel de utilizare a fondurilor care sunt prevăzute de buget, în aşa măsură încât, începând cu data de 1 ianuarie, lucrurile să fie foarte clare, să existe previzibilitate şi ca să nu pierdem din timp. Aceasta înseamnă că banii alocaţi din bugetul de stat să aibă impact direct şi cât mai eficient în implementarea proiectului. Aceasta înseamnă calitatea vieţii pentru oamenii din ţara noastră.”

Europa Liberă: Ratificarea Acordului de Frontieră între Republica Moldova şi România se regăseşte tot printre priorităţi. De ce este important să existe acest acord bilateral?

Vlad Filat:
„Din motiv că noi avem nevoie de reglementări clare, în cazul dat – bilaterale în ceea ce ţine de administrarea frontierei. Pentru că şi acest lucru vizează implementarea Planului de Acţiuni şi a condiţiilor pe care trebuie să le întrunim a managementului integrat la frontieră, care are legătură directă cu Planul de Acţiuni privind Liberalizarea Regimului de Vize. În afară de acest acord, sigur noi avem un şir de proiecte de legi care urmează să cunoască parcurs la nivel de Guvern: adoptare, ulterior de către colegii din Parlament. Aici prioritate prezintă adoptarea Legii privind poliţia şi statutul poliţistului şi toate legile care vizează continuarea reformei Ministerului de Interne şi desigur să punem accent de această dată pronunţată în implementarea Strategiei de Descentralizare.”

Europa Liberă: Am reţinut o declaraţie pe care o făcea liderul comuniştilor, Vladimir Voronin. El spunea că în Moldova vor începe acţiuni de protest în masă în legătură cu refuzul autorităţilor de aderare la Uniunea Vamală. Domnul Voronin zice că formaţiunea, în fruntea căreia se află, va aduce la Chişinău oameni din teritoriu şi vor bloca drumurile naţionale.

Vlad Filat:
„Eu aş avea, în primul rând, un mesaj către domnul Voronin: având în vedere că face atât de multe declaraţii, foarte şi foarte războinice, ca la înălţimea vârstei pe care o are, cu tot respectul faţă de experienţa de viaţă pe care o are, funcţiile pe care le-a deţinut, cred că ar fi cazul să contribuie la dezvoltarea statului Republica Moldova şi aceasta va rămâne în istorie şi aceasta va rămâne ca şi contribuţie. Toate chemările pe care le-a făcut până în prezent şi aşa mai departe, cunoaşteţi cu toţii la ce rezultat au dus. Eu îmi mai aduc aminte de unele declaraţii de la sfârşit de primăvară-
Este prea jos pentru domnul Voronin ca să continue, având această abordare.
Write your quote footer here...

început de vară a dânsului că toamna republica va fi în incapacitate de plată, oamenii nu vor primi salarii, pensii ş.a.m.d. Este prea jos pentru domnul Voronin ca să continue, având această abordare. Nu mă apuc să dau lecţii, nu pot să îmi permit să fac acest lucru, dar mie mi se pare că este prea mult. A doua parte a răspunsului ţine de lege. Aşa cum am procedat până în prezent, vom proceda şi pe viitor. Legea în Republica Moldova este pentru toţi. Iar cei care vor încălca norma legală, vor suporta consecinţele, aşa cum sunt prevăzute de lege. Instituţiile statului vor interveni prompt şi vreau să vă asigur că eficient. Sigur, vreau să mă adresez şi oamenilor: Republica Moldova, ca niciodată, are nevoie de linişte, are nevoie de coeziune şi are nevoie de solidaritate, pentru ca să facă faţă tuturor provocărilor. Noi am demonstrat în aceşti 3 ani de zile că avem capacitatea să rezolvăm problemele cu care ne confruntăm: fie ele legate de capriciile naturii fie de provocările pe care le creează interesele meschine ale unor oameni, alte provocări. De aceea noi trebuie să continuăm să muncim, să edificăm, dar să nu distrugem. Şi atunci ne vom crea acel nivel de trai şi acele condiţii pe care ni le dorim aşa de mult şi pe care le merităm. De aceea, sigur că eu aş vrea ca oamenii să fie atenţi, să nu se lase influenţaţi de mesaje populiste, de scopuri înguste de partid, provocări şi aşa mai departe. Şi să fie siguri încă o dată şi oamenii trebuie să ştie acest lucru că trebuie să fie siguri pe capacitatea statului, pe capacitatea instituţiilor statului în asigurarea ordinii publice şi respectării normei de drept în ţara noastră.”

Europa Liberă: Tot opoziţia comunistă învinuieşte Alianţa pentru Integrare Europeană de faptul că dezbină PCRM-ul. Unii deputaţi comunişti au plecat din PCRM şi, aşa cum spunea domnul Voronin, au fost cumpăraţi de către alte formaţiuni.

Vlad Filat:
„Este o problemă internă a Partidului Comuniştilor şi nu este corect să ne pronunţăm asupra problemelor cu care ei se confruntă. Eu am în grijă partidul pe care am marea onoare să îl conduc.”

Europa Liberă: Ce se va întâmpla, dacă ei spun că nu vor respecta legea sau spun că nici nu există lege ca să fie interzise simbolurile comuniste: secera şi ciocanul.

Vlad Filat:
„Reglementările sunt. Situaţia este una foarte clară. În scop politic, aceste simboluri nu pot fi folosite şi impactul direct va fi resimţit atunci când va veni perioada electorală, când urmează să se înregistreze în calitate de concurent electoral toţi actorii politici. Aici mă refer şi la partide, dar şi la candidaţi independenţi. În situaţia în care nu vor fi respectate prevederile electorale, ei, pur şi simplu, nu vor fi înregistraţi ca şi competitori electorali.”

Europa Liberă: Vorbeam despre atmosfera din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană. E una lucrativă, e una care dă speranţe oamenilor că mandatul va fi dus până la bun sfârşit în actuala legislatură?

Vlad Filat:
„Pe mine mai puţin mă interesează durata mandatului. Pe mine mă interesează ce facem în acest mandat. Noi suntem acum într-o activitate lucrativă. Atmosfera este una bună. Sigur, sunt şi puncte de vedere
Veţi vedea, în timp relativ scurt, şi oamenii vor avea capacitatea de a înţelege mai bine ce înseamnă manipulare, ce înseamnă minciună şi ce înseamnă responsabilitate în procesul politic.

asupra unor subiecte. Dar faptul că încercăm să ne concentrăm asupra depăşirii acestor divergenţe, dar nu prin a oferi titluri de ştiri şi satisfacţie unora, cred că este un lucru bun. Aceasta înseamnă că ne-am maturizat, inclusiv în cadrul Alianţei. Acest lucru demonstrează şi maturizarea societăţii noastre. Veţi vedea, în timp relativ scurt, şi oamenii vor avea capacitatea de a înţelege mai bine ce înseamnă manipulare, ce înseamnă minciună şi ce înseamnă responsabilitate în procesul politic. Trebuie cu toţii să învăţăm, să ne maturizăm şi atunci va fi bine. Eu vreau să vă spun că avem o conlucrare foarte bună, avem o înţelegere perfectă asupra priorităţilor, dar şi asupra proceselor de iniţiere şi asupra parcursului de adoptare a legilor, atât ce ţine de Guvern, dar şi Parlament în discuţiile pe care le am cu preşedintele Parlamentului, cu domnul Lupu, avem înţelegere perfectă. Şi foarte important: avem înţelegerea comună asupra responsabilităţii pe care o avem în organizarea activităţii atât a Executivului, cât şi a Legislativului şi de importanţa conlucrării şi asigurării rezultatului activităţii noastre.”

Europa Liberă: Care ar fi o primă reacţie a dumneavoastră după alegerile parlamentare din Georgia? E o lecţie pe care Georgia o dă şi Republicii Moldova?

Vlad Filat:
„Eu cred că noi trebuie să avem această capacitate să învăţăm. Dincolo de faptul că suntem prieteni cu domnul Saakaşvili, suntem şi parteneri în cadrul Partidului Popular European.”

Europa Liberă: De ce a pierdut domnul Saakaşvili? Georgia a fost prezentată ca un exemplu în spaţiul acesta, post-sovietic...

Vlad Filat:
„O ţară nu trebuie să fie văzută prin intermediul unui partid politic. Într-o societate democratică sunt mai multe părţi, fie ele partide politice, societate civilă, domenii de activitate diferite. Georgia într-adevăr a fost privită ca un exemplu. Eu sper că şi după alegerile parlamentare care au avut loc ei îşi vor continua procesul de reformare. Noi avem nevoie de parteneri.”
XS
SM
MD
LG