Linkuri accesibilitate

„Alegerile parlamentare în Georgia reprezintă o victorie a democraţiei”


Iurie Ciocan: „alegerile au avut loc într-un climat liber, deschis, democratic, într-o strictă conformitate cu Codul Electoral..”


Vasile Botnaru în dialog cu Iurie Ciocan, aflat în Georgia, în calitate de observator internațional.

Iurie Ciocan: „Din punctul meu de vedere, recentele alegeri parlamentare în Georgia reprezintă o victorie a democraţiei. Această opinie este împărtăşită şi de toată comunitatea observatorilor internaţionali acreditaţi aici. Chiar ieri, în cadrul unui briefing, la care am
Iurie Ciocan
Iurie Ciocan
luat şi eu parte, s-a constatat că alegerile au avut loc într-un climat liber, deschis, democratic, într-o strictă conformitate cu Codul Electoral. Fiind formulate anumite obiecţii la capitolul finanţarea campaniei electorale şi partidelor politice, ceea ce este o notă generală pentru mai multe state, nu doar pentru Georgia... Dar în rest, din ceea ce am văzut eu, din ceea ce au văzut colegii mei observatori, alegerile s-au desfăşurat la un nivel foarte bine organizat.”

Europa Liberă: Faptul că Mihail Saakaşvili s-a conformat victoriei oponenţilor este şi aceasta o dovadă a democratismului?

Iurie Ciocan: „Cred că da. Domnul Saakaşvili, actualul preşedinte al Georgiei, nu are cum să nu se conformeze, pentru că maniera în care au fost organizate alegerile, una de maximă transparenţă, maniera în care fost promovată campania electorală şi administrată campania electorală de către organele electorale nu au lăsat dubii nici puterii şi nici opoziţiei.”

Europa Liberă: Când spuneţi totuşi despre o manieră democratică de organizare şi de desfăşurare a alegerilor nu doar în ziua alegerilor, ce aveţi în vedere: accesul tuturor concurenţilor la timpii de antenă, posibilitatea de a comunica cu alegătorii? Ce altceva?

Iurie Ciocan: „Exact ceea ce ziceţi dumneavoastră. Pe perioada campaniei electorale care, la fel ca în Republica Moldova, durează 60 de zile, a fost asigurat accesul echilibrat la media, climatul accesibil şi legal pentru toţi concurenţii electorali la acţiunile electorale, fie mitinguri, fie orice alte acţiuni. Nu au fost îngrădite drepturile şi libertăţile cetăţenilor de a-şi expune liber opinia, inclusiv în ziua alegerilor. Deci, toate aceste mici piese asamblate arată că Georgia are un parcurs democratic foarte bine conturat deja.”

Europa Liberă: Am citit articole în care au fost totuşi reclamaţii referitoare la accesul unor observatori. Nu toate organizaţiile au fost acceptate pentru a-şi trimite observatorii. A fost un caz episodic sau s-a conturat totuşi o problemă?

Iurie Ciocan: „Ca şi în Republica Moldova, în Georgia eu am văzut un număr mare de observatori, un număr mult mai mare de observatori în cadrul unui birou electoral decât funcţionari. Ce au făcut colegii noştri din Georgia, văzând această tendinţă? Au pregătit o vestimentaţie specială, o robă de culoare verde, care este o culoare corporativă a CEC-ului din Georgia, pentru a crea clar o divizare între funcţionarii electorali şi observatori. La 7-10 funcţionari erau, cel puţin, 10-15 observatori. Deci, capacităţile de absorbţie a oricărui birou electoral pentru observare sunt limitate.

Ca şi în Republica Moldova există limita: un observator de la o instituţie pentru fiecare biroul electoral. Cazurile de refuz au fost de fiecare dată argumentate, atunci când fie că n-au fost depuse conform procedurii, fie că au fost depuse de persoane care nu sunt abilitate cu asemenea drepturi. Cel puţin, în faţa instanţelor de judecată, şi eu chiar ieri am avut o discuţie cu persoane din conducerea sistemului judiciar al Georgiei, au confirmat că sunt doar 2 contestaţii depuse în instanţele de judecată care ţin de proceduri electorale în 2 circumscripţii muntoase în Georgia. Şi atât.”

Europa Liberă: Georgienii au reputaţia de oameni foarte colerici, foarte aprinşi şi declaraţiile electorale poartă, probabil, pecetea acestui caracter. Ei nu sunt estonieni, de exemplu. Cum s-au împăcat normele democratice ale alegerilor cu caracterul georgienilor?

Iurie Ciocan: „Sunt sigur că bunul simţ a dominat. Şi atunci când rezultatele alegerilor, deci, voinţa alegătorilor a fost probată în cadrul alegerilor, politicienii de o manieră, a propos, foarte occidentală au acceptat aceste rezultate, bazându-se şi pe opiniile observatorilor străini din teritoriu.”

Europa Liberă: Ce are de învăţat Comisia Electorală Centrală din Moldova de la modul în care s-au desfăşurat alegerile?

Iurie Ciocan: „Eu am atras atenţia la multe chestiuni de ordin tehnic şi organizatoric. Colegii noştri din Georgia au avut un buget egal cu aproape 5 dolari pe cap de alegător înscris în lista electorală, când în Republica Moldova acesta este 1,4 dolari. Deci, au avut posibilitate să utilizeze pe larg tehnologiile şi tehnica, în genere.

În fiecare biroul electoral a fost instalate câte un scaner şi un fax, conectate online la baza de date a Comisiei Electorale Centrale, toate detaliile ce ţin de procesarea voturilor fiind cumulate online. Aici avem de învăţat la sistemele de training şi multe alte mici detalii care, la prima vedere, unui alegător ori unui cetăţean neavizat par nesemnificative, dar îşi aduc contribuţia într-un proces transparent şi corect.”

Europa Liberă: Adică tehnologizarea de dragul transparenţei şi de dragul încrederii cetăţeanului în rezultate, aşa înţeleg...

Iurie Ciocan: „Ceea ce este o valoare foarte importantă. Pentru că noi, funcţionarii electorali, Comisia Electorală Centrală, muncind zi de zi, rezultatul muncii noastre este încrederea cetăţenilor în faptul că votul lor a fost tabulat corect şi opinia lor să fie acceptată aşa cum este ea. Deci, aceasta facem noi, noi doar reflectăm. Şi, a propos, sloganul Comisiei Electorale Centrale din Georgia este că noi reflectăm realitatea. Şi eu sunt de acord că anume aceasta trebuie să facă un organ electoral.”
XS
SM
MD
LG