Linkuri accesibilitate

Politica dialogului cu talibanii în Afganistan sub semnul întrebării


Militanți talibani care au acceptat gesturile de reconciliere ale guvernului afgan
Militanți talibani care au acceptat gesturile de reconciliere ale guvernului afgan

Surse diplomatice și militare de la Washington spun că nu mai e așteptat un progres semnificativ decît după 2014.


Razboiul din Afganistan continua sa faca victime. L-am intrebat pe corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela ce s-a intimplat cu strategia de a aduce pe talibani la masa negocierilor?

Pina nu demult aceasta strategie era menita sa incheie razboiul, atragerea talibanilor la masa negocierilor. Dar acum fortele americane nu mai cred ca este o optiune viabila. Acum obiectivul este mai modest, sprijinirea fortelor afgane implicate in conflict sa ajunga la o intelegere, dupa retragerea fortelor occidentale si incercarea de a determina Pakistanul sa nu puna bete-n roate unui astfel de scenariu.

Surse diplomatice si militare de la Washington spun ca in ciuda incercarilor repetate de a angaja un dialog cu talibanii, acum nu mai e asteptat un progres semnificativ decit dupa 2014, cind fortele NATO se vor retrage. Faptul ca diplomatia nu si-a gasit inca locul ilustreaza precaritatea progreselor facute din 2009 cind presedintele Obama a decis suplimentarea fortelor americane. Intaririle - circa 30 de mii de militari - au avansat in teritorii ocupate anterior de talibani, dar nu au reusit sa anihilize miscarea.

Critici ai administratiei Obama spun ca presedintele si-a subminat propria strategie atunci cind a anuntat retragerea in 2014, satisfacind de bunavoie cee ce talibani isi doreau. Casa Alba spune insa ca stabilirea unui termen era esentiala pentru a convinge guvernul si armata afgane sa-si asume responsabilitatile pentru administrarea tarii. Conducerea fortelor americane din Afganistan considera la unison ca situatia din Afganistan nu poate fi rezolvata prin forta armelor. Singura solutie este - spun ei - una negociata.

Acum speranta este ca un acord va fi realizat dupa retragere. Asta pentru ca americanii cred ca armata afgana s-ar putea dovedi pentru talibani un adversar mai redutabil decit acestia isi inchipuie. Administratia Obama nu a abandonat total idea negocierilor cu talibanii, fiind constituit un consiliu in Pakistan care sa identifice un numar de interlocutori talibani valabili.

Expertii considera ca pentru talibani pericolul cel mare a trecut. O treime din forta americana a fost retrasa luna aceasta, urmind ca anul viitor sa plece alti 68 de mii de miliari. In plus, persista neincrederea ca Pakistanul este un aliat in chestiunea afgana si implicit scepticismul ca acea tara va ajuta negocieri cu talibanii.
XS
SM
MD
LG