Linkuri accesibilitate

„Ţîţa guvernării”


Vladimir Voronin are perfectă dreptate: zntr-o ţară săracă şi cufundată în corupţie, era imposibil să nu existe o „ţîţă a guvernării” care să-i hrănească pe cei abili şi şmecheri.



Luni, într-un talk show, liderul comunist Vladimir Voronin a vorbit despre „ţîţa guvernării”. Fostul preşedinte ne-a mărturisit că această „ţîţă a guvernării” e dulce şi că, prin urmare, e greu să te desparţi de ea. Rugat să fie mai explicit, Voronin a precizat că se referă cam la toţi guvernanţii şi că e vorba de profitul material.

Mărturisesc, stimaţi ascultători, că-mi displace limbajul ăsta dezinhibat al liderului PCRM şi nici nu sînt foarte amuzat de el cum sînt unii. Dimpotrivă, mă cuprinde un soi de nelinişte profundă.

Faptul că un ditamai fost preşedinte, care a condus ţara timp de 8 ani de zile, ne spune că politicienii nu mai pot fi alungaţi nici „cu băţul” de la „ţîţa guvernării” mi se pare de-a dreptul întristător. Faptul că un fost preşedinte ne vorbeşte despre profitul material ca despre un mod de viaţă al guvernanţilor nu mai lasă loc pentru iluzii. Eu chiar înclin să-l cred pe Vladimir Voronin, iar pentru că şi el a fost opt ani de zile mare guvernant, am suficiente motive să presupun că şi pe vremea triumfului comunist „ţîţa guvernării” a hrănit multă lume.

În fond, confesiunea liderului comunist, pigmentată cu sintagme metaforice, confirmă o convingere care de-a lungul anilor a crescut ca drojdia în mase. Politica a fost din zorii tranziţiei un fel de Eldorado pentru cei dornici de a-şi rezolva problemele personale. În două decenii de independenţă, ţara a fost guvernată execrabil, iar rezultatele obţinute de ea în diverse domenii sînt modeste, ba chiar ridicole. În schimb, în aceeaşi perioadă, s-a coagulat tagma numeroasă a guvernanţilor şi funcţionarilor care au profitat din plin de privilegiile şi posibilităţile oferite. Mulţi dintre aceşti foşti şi actuali guvernanţi nu mai au nici un soi de probleme. Ei nu mai au nici o treabă cu tranziţia care i-a frînt pe atîţia simpli muritori.

Da, Vladimir Voronin are perfectă dreptate. Într-o ţară săracă şi cufundată în corupţie, era imposibil să nu existe o „ţîţă a guvernării” care să-i hrănească pe cei abili şi şmecheri. Cu gîndul la ţîţa asta, ei ne bombardează mereu cu sloganuri patriotice-mobilizatoare. Cu gîndul la ea, se făureşte ani de zile viitorul luminos al ţării!
XS
SM
MD
LG