Linkuri accesibilitate

Lupta în jurul numirii procurorilor ce vor conduce Parchetul General si DNA


Procurorul Daniel Morar
Procurorul Daniel Morar

Dupa două mandate de șef al DNA, Daniel Morar are un palmares redutabil de politicieni din toate partidele trimiși în judecată.


In Romania se da o lupta, nu foarte vizibila, pentru mentinerea valorilor europene la care a aderat tara in ultimii ani, iar in aceasta incaierare subterana miza cea mai mare este numirea procurorilor care vor conduce Parchetul General si DNA, Directia Nationala Anticoruptie. Gruparile care se infrunta pot fi aliniate sugestiv in spatele presedintelui Traian Basescu-proeuropenii si in spatele liderilor coalitiei de guvernamint dilematicii. Acesti dilematici nu sint antieuropeni prin vocatie, ci au devenit astfel fie din cauza ca nu mai pot face trafic de influenta ca odinioara, fie pentru ca sint implicati in dosarele de coruptie de la DNA si se tem sa nu ajunga la inchisoare dupa modelul fostului premier Adrian Nastase.

Primul ministru si aliatii sai din USL-Uniunea Social-Liberala sint nervosi din cauza manevrei pe care procuroarea generala a Romaniei a facut-o repede si pe neasteptate: si-a dat demisia din functia pe care o ocupa, exact in ziua in care i-a expirat mandatul si simultan l-a delegat in locul ei pe cel mai titrat procuror român, Daniel Morar.

Dupa doua mandate de sef al DNA, Daniel Morar, de 46 de ani, are un palmares redutabil de politicieni din toate partidele trimiși în judecata sau chiar condamnați. In momentul in care a fost facuta aceasta miscare, Daniel Morar se afla in fruntea procuraturii anticoruptie tot printr-o delegare, fiindca mandatul sau expirase in urma cu doua luni.

In paralel noua ministra a Justitiei, Mona Pivniceru a stabilit procedura de numire pentru procurorul general si procurorul sef DNA. Inscrierile se fac pina miine, urmind ca vineri sa fie anuntata lista cu cei care s-au calificat la concurs. Laura Codruta Kovesi care si-a incheiat la 39 de ani cel de-al doilea mandat in fruntea Parchetului General a fost decorata astazi de presedintele Traian Basescu pentru „meritele deosebite in indeplinirea actului de justitie” cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler.

Kovesi si-a declarat intentia de a candida pentru sefia procuraturii anticoruptie si n-ar fi exclus, ca in absenta unor nume credibile sa se si califice pentru acest fotoliu extrem de complicat si destul de rivnit de socialisti si liberali.

Pe de alta pare, insa, in ciuda nervozitatii din rindurile coalitiei de guvernare numirile procurorilor sefi ar putea fi aminate pentru dupa alegerile generale din decembrie. Procedura este, insa, destul de simpla, ministrul Justitiei propune candidaturile, Consiliul Superior al Magistraturii da un aviz consultativ, iar presedintele Romaniei este in cele din urma cel care ii numeste pe procurorul general si pe seful Directiei Nationale Anticoruptie, avind dreptul sa refuze o singura data.

Rocada gindita mai demult de grupul prezidential ar fi urmat pur si simplu sa-l aduca pe procurorul sef anticoruptie in fruntea Parchetului General, iar procuroarea sefa sa se mute la DNA. Aceasta schema nu a mai putut fi pusa in aplicare fiindca partidul lui Traian Basescu a pierdut puterea la sfirsitul lunii aprilie, dar ideea persisita. Astfel incit multi cunoscatori ai sistemului juridic romanesc socotesc ca cele doua fotolii vor fi ocupate abia dupa alegerile generale de la inceputul lunii decembrie.

In procesul de numire doar Consiliul Superior al Magistraturii poate trage de timp, dar avizul acestei institutii este consultativ si la o adica ministrul ar putea eluda aceasta piedica. Este vorba de doua luni, rastimp in care Comisia Europeana va prezenta un nou Raport de Monitorizare privind justitia din Romania, de aceea toti cei angrenati in acest proces vor fi extrem de atenti, cu atit mai mult cu cit este posibil ca Bruxelles-ul sa faca public Raportul in plina campanie electorala.
XS
SM
MD
LG