Linkuri accesibilitate

O schimbare de optică a oficialilor americani (Adevărul)


Primul ministru Victor Ponta - deja învins (Evenimentul zilei, România liberă).


Evaluarea făcută recent de Philip Gordon, adjunctul secretarului de stat american, asupra situatiei politice din România, nu a trecut neobservata. Editorialul ziarului Adevarul, semnat de Ion M. Ionita, vorbeste despre o schimbare de optica a oficialilor americani, mai precis despre o clarificare a peisajului politic de la Bucuresti, dupa care se vad mai bine caile corecte de urmat. Adjunctul lui Hillary Clinton, Philip Gordon, a declarat – si rezum aici - ca daca un presedinte isi pierde popularitatea, solutia nu este suspendarea sa, prin fortarea limitelor constitutionale, ci alegerile libere.

Ion M. Ionita decripteaza aluzia: Traian Basescu ar putea demisiona. Si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ar fi „lasat-o mai moale”, si-ar fi nuantat sprijinul fata de Basescu. Asa s-ar explica de ce multasteptata dezbatere de la Bruxelles, de luna trecuta, despre puciul din aceasta vara din România, ar fi avut mult mai putina vlaga decat spera opozitia. Ion M. Ionita crede insa ca ceea ce le-a deschis ochii oficialilor europeni a fost modul in care a fost boicotat chiar de catre români europarlamentarul Ludovic Orban. El a fost propus pentru o functie la Curtea Europeana de Audit, dar s-au opus chiar parlamentarii romani de la Bruxelles, in speta, cei din Partidul Democrat Liberal, care ar fi mutat confruntarile interne la Bruxelles. „Oficialii de la Bruxelles şi de la Washington ştiu prea bine că s-au implicat şi au înclinat balanţa în mod decisiv în rezolvarea unei crize politice interne (cea din România). Şi pentru asta şi-au pus în joc credibilitatea. A doua oară nu o mai fac.”

Cristian Campeanu prezinta insa in Romania libera o alta interpretare a declaratiei lui Philip Gordon: ea ar dovedi esecul actualului ministru de externe, Titus Corlatean, de a indeparta neincrederea Washingtonului in actuala putere de la Bucuresti. Corlatean a fost prezent recent la Adunarea Generala a ONU, unde nu a reusit sa aiba o intrevedere cu secretarul de stat Hillary Clinton, sau cu omologi din statele Uniunii Europene, in schimb s-a vazut cu ministrul de externe... cubanez.

Dupa esecul privatizarii Oltchim, comentatorii de presa il considera pe primul ministru Victor Ponta deja invins. Dan Diaconescu, presedintele Partidului Popular si patronul televiziunii OTV, nu a cumparat combinatul, dar a iesit net castigator ca popularitate si, probabil ca scor electoral. Instrumentele lui favorite – scandalul si populismul grosier. O spun Tom Gallagher in Romania libera si Sorin Ionita in Evenimentul zilei, dar si Grigore Cartianu, in Adevarul. El crede ca Dan Diaconescu este primul pericol adevărat pentru stanga din Romania, adica pentru social-democrati.
XS
SM
MD
LG