Linkuri accesibilitate

„Visul georgian” - o alternativă la guvernarea Saakașvili


Liderul opoziției georgiene, Bidzina Ivanishvili la ieșirea de la vot, cu o zi în urmă.
Liderul opoziției georgiene, Bidzina Ivanishvili la ieșirea de la vot, cu o zi în urmă.

Bidzina Ivanișvili sau destinul unui miliardar cu ambiții politice.


Liderul coaliției electorale „Visul georgian”, omul de afaceri Bidzina Ivanișvili, a declarat astăzi, a doua zi după alegeri, că dorește să devină premier dacă victoria formațiunii sale se confirmă și dacă își recâștigă în justiție cetățenia georgiană. Mai multe despre steaua în ascensiune a politicii din Caucazul de sud, în relatarea lui Mircea Țicudean.


Magnatul în vârstă de 56 de ani Bidizina Ivanișvili, a cărui alianță electorală pare să fie câștigat alegerile de luni, era cunoscut până în urmă cu un an mai ales pentru arta de a cheltui pentru plăcerea proprie, dar și în scopuri filantropice, pentru rezidența sa luxoasă cu o vedere splendidă asupra orașului Tbilisi ca și pentru pasiunea de a crește pinguni, canguri și lemuri la o grădină zoologică privată, într-o altă locuință din capitala georgiană.

Soarta lui Ivanișvili s-a schimbat în octombrie anul trecut, când s-a hotărât să lanseze un partid în stare să contracareze puterea aproape fără margini a președintelui Mihail Saakașvili. Iar rezultatele preliminare ale alegerilor de luni 1 octombrie par să indice că metamorfoza lui Ivanishvili a reușit.

Vorbind înaintea publicării sondajelor la ieșirea de la urne, care indicau victoria alianței sale, Ivanishvili a lăudat „înțelepciunea” și „cultura” alegătorilor georgieni, anticipând că grație lor țara va înregistra o premieră istorică: anume o schimbare pașnică de conducere, prin alegeri.

Alegeri generale în Georgia
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:11 0:00

Ivanișvili și-a făcut averea, estimată de revista „Forbes la aproape 6 miliarde și jumătate de dolari, mai ales în Rusia și are cetățenia rusă, alături de cea franceză. Într-o declarație făcută marți dimineață, când devenise limpede că partidul său a înregistrat un scor foarte bun, el a spus că speră ca acum să recapete cetățenia Georgiei ca să poată deveni premier.

Potrivit agenției Interfax, Ivanișvili și-a exprimat regretul că nu a putut vota, privându-și propria alianță de un vot, dar a adăugat că „după victorie” tribunalele vor începe să funcționeze ca tribunale adevărate și el va redeveni, inclusiv în documente, georgian.

Criticii noii vedete a politice georgiene îi reproșează printre altele că și-a folosit imensa avere pentru a cumpăra simpatii electorale, în special în regiunea sa natală, unde a construit din banii proprii case noi, cu curent electric, gaz și apă la robinet, oferind unor familii un fel de rentă de 120 de dolari pe lună, iar noilor-căsătoriți un premiu de 3000 de dolari. Altă acuzație, cu ecouri și mai ample, este că ar fi omul Rusiei. Președintele Saakașvili, ale cărui relații cu Moscova sunt ca și inexistente după războiul ruso-georgian din 2008, a folosit din plin asemenea suspiciuni în campania electorală, chiar și după ce Ivanișvili și-a vândut toate afacerile din Rusia.

În lunile dinaintea alegerilor, miliardarul georgian a spus mereu că în cazul victoriei va fi premier numai doi ani, după care se va întoarce la afaceri. Unii observatori spun că această intenție denotă nu neapărat modestie, ci realism, pentru că Ivanișvili știe că alianța sa electorală nu va dăinui prea mult în forma actuală.

Svante Cornell, autorul unei cărți despre războiul ruso-georgian, a
declarat Europei Libere că Ivanișvili are meritul de a fi creat un bloc politic solid înaintea alegerilor, dar pune la îndoială trăinicia alianței din care fac parte și naționaliști, și liberali pro-occidentali. Cornell ne-a mai spus că în opinia lui, Ivanișvili nu prea are ce oferi georgienilor în materie de idei și viziuni pentru viitor.

În primele sale declarații de după alegeri, Ivanișvili a sugerat însă că misiunea lui este în mare parte deja îndeplinită, pentru că a reușit să ofere o alternativă politică la regimul Saakașvili și să creeze un nou parlament cu forțe politice multiple, capabile să construiască prin dezbateri un viitor mai bun pentru Georgia.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG