Linkuri accesibilitate

Politica externă americană - factor secundar în dezbaterea în jurul alegerilor prezidențiale


Candidatul republican Mitt Romney în septembrie, la un rally electoral la Nashua, New Hampshire.
Candidatul republican Mitt Romney în septembrie, la un rally electoral la Nashua, New Hampshire.

Romney ar putea ataca cu succes viciile de competență date la iveala de cazul Benghazi, cu condiția să nu supraliciteze faptele.


Inca o zi pina la prima dezbatere a prezidentialelor americane. L-am intrebat pe corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela daca politica externa joaca sau nu un rol in actuala cursa pentru Casa Alba.

Cel mai simplu raspuns este ca politica externa are un rol periferic; sau cel putin asa au stat lucrurile pina nu demult. Au urmat manifestatiile violente anti-americane din Orientul Mijlociu, nordul Africii si sudul Asiei si aceastea au readus in dezbatere una dintre temele importante ale primei presedintii Obama, imbunatatirea raporturilor cu lumea musulmana. Dar cel mai grav incident recent a fost uciderea la Benghazi in Libia a patru americani, intre care si ambasadorul Statelor Unite, Cristopher Stevens.

Initial administratia a parut sa sustina ca ar fi fost vorba tot despre o manifestatie anti-americana spontana, scapata de sub control. Incet-incet au aparut insa dovezi ca de fapt a fost un atentat terorist, minutios pregatit, care a coincis cu aniversarea atentatelor din 2001, de la New York si Washington.

In acest context, adversarii presedintelui l-au invinuit ca ar incerca sa ascunda adevarul, pentru a nu diminua din cistigul electoral derivat din prinderea si uciderea capeteniei teroriste Osama Bin Laden. Vor convinge argumentele republicanilor? Unii experti cred ca nu pentru ca independentii au aversiune fata de politica dura, macho, promovata de Mitt Romney, in raporturile cu strainatatea. Acestia spun ca cele intimplate in ultima vreme l-au afectat pe presedinte dar nu pina intr-acolo incit sa piarda alegerile, din acest motiv.

Republicanii insa incearca, fostul guvernator de Arkansas, Mike Huckabee comparind faptul ca administratia a schimbat caracterizarea atentatelor de la Benghazi cu faimosul caz Watergate. Un sondaj aparut in Washington Post arata ca independentii il prefera pe Romney, in chestiuni de politica externa dar nu si - paradoxal - in teme cum sint securitatea nationala si lupta impotriva terorismului. Asta inseamna ca Romney ar putea ataca cu succes viciile de competenta date la iveala de cazul Benghazi, cu conditia sa nu supraliciteze, acuzindu-l pe Obama ca da dovada de slabiciune fata de Iran sau Orientul Mijlociu, ceea ce ar putea induce teama ca Mitt Romney poate incepe un nou razboi.
XS
SM
MD
LG