Linkuri accesibilitate

Alegeri în Georgia: exit poll-urile anunţă victoria opoziţiei


Suporterii opoziţiei celebrează rezultatele exit poll-urilor la Tbilisi.
Suporterii opoziţiei celebrează rezultatele exit poll-urilor la Tbilisi.

Igor Boţan: ...dar ne putem aştepta şi la o nouă ediţie a „contrarevoluţiei rozelor”.


Rezultatele exit poll-urilor anunţă continuarea luptei politice, întrucît opoziţia a anunţat că dacă nu va fi multumită de rezultatul alegerilor va incepe un val de proteste. Deci, soarta alegerilor va fi determinată probabil de către Comisia Electorala Centrală şi instanţele de judecată care vor trebui să valideze aceste rezultate. Pe de-o parte, vedem că exit poll-ul dă câştig în circumscripţia naţională opoziţiei, în acelaşi timp adepţii lui Mikail Saakaşvili anunţă că în circumscripţiile uninominale au obţinut 53 de mandate din 73, adică o victorie mai mult decît convingătoare.

Europa Liberă: Spuneti-mi, dle Boţan, aş vrea să lămurim puţin, care sunt deosebirile dintre acest vot proporţional şi cel majoritar? Și care dintre ele sunt din punct de vedere politic mai importante într-un eventual rezultat limpede al acestor alegeri parlamentare?

Igor Boţan
Igor Boţan
Igor Boţan: „După modificarea legislaţiei electorale şi a Constituţiei, Georgia a îmbrăţişat sistemul electoral mixt: 77 de mandate sunt alese in circumscripţia naţională unde în competiţie intră doar formaţiuni politice. Deci, din punct de vedere politic, cel mai relevant rezultat este cel în circumscripţia naţională, adică acolo unde votul este proporţional şi potrivit acestor exit poll-uri, victoria aparţine opoziţiei în spatele căreia este omul de afaceri Bidzina Ivanişvili.

În acelaşi timp, 73 de mandate sunt disputate în circumscripţii uninominale, unde, iată vedem că cei care il susţin pe Mikail Saakaşvili anunţă că au obţinut 53 de mandate din 73. Deci este un rezultat foarte bun. Dacă este adevărat că acesta este rezultatul obţinut de Mișcarea Naţională Unită, atunci există o mare probabilitate ca majoritatea absolută în Parlament ar putea să-i revină lui Mikail Saakaşvili.

Acest lucru este foarte important în virtutea faptului că peste un an vor avea loc alegeri prezidenţiale şi imediat după aceste alegeri prezidenţiale, parlamentul va trebui să numească un prim-ministru. Putem intui că Mikail Saakaşvili, dacă va avea majoritatea în noul Parlament va candida sau va fi figura cheie care ar putea să încerce să devină prim ministru şi intr-un fel să repete tactica sau strategia pe care a folosit-o Vladimir Putin; dar de aceasta data într-adevar (in Georgia), pîrghiile administrative vor fi completamente în mîinile premierului.

De aceea, de rezultatul alegerilor de astazi depinde foarte mult soarta politică de mai departe a lui Mikail Saakaşvili. Aici e şi marea intrigă: de pe-o parte, dacă sunt adevărate rezultatele exit poll-urilor, victoria politică aparţine opoziţiei. În acelaşi timp, în circumscripţiile uninominale unde implicaţiile amestecului administrativ sunt foarte mari, in aceste circumscriptii, victoria este de partea partidului lui Saakaşvili.

Este lesne de înţeles că o astfel de distribuire a voturilor în circumscripţia naţională şi în cele uninominale generează conflict. Iar faptul că opoziţia, în avans, a anunţat că în eventualitatea nemulţumirii de rezultatele alegerilor va organiza proteste, ne putem aştepta la o nouă ediţie a unei, dacă putem spune aşa „contrarevoluţie a rozelor”.”

Europa Liberă: As vrea să vă mai întreb ceva: credeţi că această alianţă de partide şi mişcări, „Visul Georgian” are şanse să supravieţuiască şi după momentul alegerilor?

Igor Boţan
: „Da, aici este un factor care nu prea a existat în alte ţări. Există un lider care deocamdată este neformal, dar care este o persoana cu posibilităţi financiare foarte, foarte importante. Deci poate fi generatorul unor proiecte care ar putea avea si resurse financiare pentru a fi implementate. Lucru care ar putea menţine întreaga coaliţie în jurul acestor proiecte şi resurselor menite să implementeze aceste proiecte. Deci, mie mi se pare că acest factor legat de Ivanişvili este unul foarte, foarte important şi are o putere de consolidare financiară foarte mare, dar care, în acelaşi timp, ar putea genera şi o consolidare politică.”
XS
SM
MD
LG