Linkuri accesibilitate

Perspective noi pentru proiectul de la Belene


Un investitor internațional este dispus să preia datoriile statului fața de ruși și să construiască centrala fără garanții guvernamentale.

Guvernul Borisov este, se pare, dispus să permită relansarea proiectului nuclear Belene. În acest mod poate fi neutralizată acțiunea în justiție a concernului Rosatom, care a cerut Bulgariei compensații în valoare de 1 miliard de euro. Pe de altă parte foștii comuniști vor fi nevoiți să renunțe la organizarea referendumului devenit obligatoriu după ce în favoarea sa au fost colectate peste 700 000 de semnături.

Ministrul economiei, energeticii și turismului Delian Dobrev a anunțat în parlament că un investitor internațional este dispus să preia datoriile statului fața de ruși și să construiască centrala fără garanții guvernamentale.

Este vorba de un consorțiu de firme înregistrat în Statele unite ale Americii. Printre participanți se află fondul de investiții „Quantum Group”.

Ministrul Dobrev a fost însoțit în parlament de reprezentantul consorțiului Samuel Reddy care însă nu a dorit să anunțe într-un mod oficial companiile participante. El a precizat că potențialii investitori au experiență de 30 de ani în managementul de instalații nucleare, și sunt proprietari de capacități energetice cu o putere de căteva mii de megawați în mai multe țări.

Situația se complică de informația neoficială că printre companiile din acest consoțiu se află și „Rosatom”. Alte semne de întrebare au venit după ce în calitate de consultanți au apărut doi experți bulgari despre care se afirmă că fac parte din lobby-ul nuclear rusesc. Unul dintre aceștia, Vladimir Mancev, a lansat în luna mai ideia ca Belene să devină un proiect privat și a anunțat că împreună cu Rosatom caută investitori occidentali.

Președinta parlamentului, Țețka Țaceva, a declarat că guvernul va primi un mandat de a purta convorbiri cu consorțiul.

Socialiștii au cerut stabilirea investitorului prin concurs. Membrii ai dreaptei parlamentare au avertizat că în spatele consorțiului înregistrat în America se ascund interese ale rușilor.

Decizia vine într-un moment în care Washingtonul nu are ambasador la Sofia. De menționat că secretarul de stat, Hillary Clinton, a salutat cu câteva luni în urmă decizia guvernului Borisov de a renunța la Belene.
XS
SM
MD
LG