Linkuri accesibilitate

Donaţie americană de medicamente pentru Moldova în valoare de 12 milioane dolari


Ajutorul va acoperi 15% din necesarul de medicamente pentru un an al instituţiilor medicale moldovenești.



Ceremonia de predare a lotului de medicamente s-a desfăşurat la Spitalul Clinic Republican în prezenţa Ambasadorului SUA în Moldova William H. Moser. Sergiu Popa directorul Spitalului Clinic Republican, instituţie care se numără printre beneficiari, spune că cel puţin jumătate de an va putea asigura tratamentul pacienţilor din lotul de medicamente care a revenit instituţiei. Sergiu Popa:

„Ajung la pacienţi fie administrate în spital, pentru că noi suntem spital, fie prin intermediul medicilor de familie cu titlul gratuit. Sigur că această donaţie va scădea povara pacientului, povara spitalului care cheltui sume enorme pentru medicamente.”

Viceministrul Sănătăţii Gheorghe Ţurcanu spune că acest ajutor al Guvernului american va acoperi 15 la sută din necesarul de medicamente pentru un an al instituţiilor medicale:

„În primul rând este un lot impunător pentru pacienţii cardiovasculari: preparate hipertensive, anti-hipertensive. Un lot impunător este pentru pacienţii cu diabet zaharat acele preparate care nu în întregime are posibilitate Ministerul Sănătăţii să le acopere. Noi ştim eficienţa medicamentelor americane şi mai ales pentru bolnavii cu astmă bronşic. Vreau să aducem o mulţumire deosebită întregului popor american care a contribuit la formarea acestui lot .”

Copii, bătrânii şi alte categorii considerate defavorizate vor fi primii beneficiari, spune Viceministrul Sănătăţii. Gheorghe Ţurcanu dă asigurări că medicamentele nu vor rătăci prin sertarele medicilor, dar vor ajunge la pacienţi:

„După repartizarea acestor medicamente noi vom duce monitorizarea acestor medicamente împreună cu donatorii asupra acestor medicamente. De aceea eu vreau să asigur excelenţa sa domnul Ambasador că medicamentele vor ajunge la beneficiarii care au necesitate.”

Un grup de medici voluntari de la organizaţia americană „Inimă pentru Inimă”, partenerul acestui proiect, vor monitoriza dacă instituţiile medicale pun la dispoziţia cetăţenilor aceste medicamente.

Ambasadorul american William H. Moser (stânga) la ceremonia de predare a ajutorului american
Ambasadorul american William H. Moser (stânga) la ceremonia de predare a ajutorului american
Ambasadorul SUA în Moldova William Moser a ţinut să reamintească că în acest an se împlinesc 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi SUA.

„Nu îmi imaginez un mod mai bun de a marca evenimentul decât prin acest cadou din partea poporului american poporului moldovenesc. Acest lot de medicamente este un ajutor imens pentru tot poporul moldovenesc, dar mai ales pentru acei oameni care au nevoie de aceste medicamente.”

Dar iată ce spun pacienţii de la Spitalul Republica despre această donaţie:

„Este foarte bună donaţia fiindcă oamenii au nevoie. Numai să ajungă unde trebuie, adică la oameni.”

„E un lucru foarte bun, foarte plăcut că au donat medicamente de aşa sumă mare . le-aş spune un mulţumesc din toată inima.”

„Ar trebui moldovenii să ia exemplu de la americani. Cred că americanii sunt un popor mult mai credincios, mai buni la suflet, la inimă.”

„Dacă o să ajungă aceste medicamente şi prin sate foarte bine ar fi. Eu sunt din sat, din raionul Orhei. Am mai fost şi anul trecut americanii la noi şi au adus ochelari, medicamente. Fac foarte bine americanii.”

De 20 de ani Departamentul de Stat american oferă asistenţă umanitară pentru Moldova”. Pe parcursul acestor ani câteva sute de loturi cu medicamente, echipament medical, precum şi obiecte de prima necesitate pentru victimele calamităţilor naturale, valoare cărora se estimează la peste 240 de milioane de dolari au fost livrate în Moldova prin programul american „Acordă o speranţă.

Din Ch Alla Ceapai pn REL
Previous Next

XS
SM
MD
LG