Linkuri accesibilitate

Despre presa independentă din provincie


„Să ne judece nu oamenii, ci mâţa.”



Asociaţia Presei Independente a împlinit vineri 15 ani, aniversare marcată printr-o masă rotundă despre viitorul presei independente în Moldova, mai ales al celei scrise. A participat şi Vasile Botnaru care a stat de vorbă cu Victor Cobăsenanu, redactor-șef la „Observatorul de Bord”, editorialst la Vocea Basarabiei, despre calitatea presei, mai ales a celei din provincie.

Europa Liberă: Asociaţia este totuşi eterogenă...

Victor Cobăsneanu:
„Da.”

Europa Liberă: Lucraţi în condiţii diferite, aveţi performante diferite.

Victor Cobăsneanu: „Suntem eterogeni, dar avem un singur scop: de a duce informaţia în casele oamenilor. Sînt convins ca cel mai mare examinator al nostru sau cel mai mare om care ne pune nota, este tot cititorul. Mi-aduc aminte de un caz când un ziarist de la foarte vestita revistă rusă „Literaturnaya Gazeta” Iuri Şcehocihin, care ulterior a devenit deputat în Duma de Stat a Rusiei, a fost invitat în birou la redactor şi i s-a spus că: „Uite, a venit la noi directorul unei fabrici de mezeluri şi se plânge că cumpărătorii nu mai vor să consume producţia întreprinderii lor, fiindcă tu ai scris un material negativ”. La care reporterul spune: „ Păi, lasă să ne dea în judecată, dar să ne judece nu oamenii, ci mâţa’’. Şi aşa şi a făcut, a adus reporterul mâţa, directorul a adus cârnaţul, mâţa a mirosit cârnaţul şi nu a vrut să-l mănânce, atunci a spus că: „Vedeţi care este nota pusă nu de om, care poate fi subiectiv”. De aceea vreau să spun şi eu că, în cazul nostru, colegii de la centru, mai ales, pot să ne pună note negative, dar nu asta este important, este important ce notă ne pune noua cititorul nostru cel de toate zilele.”

Europa Liberă: Dar cititorul uneori poate fi manipulat, uneori poate fi făcut dependent de nişte mostre de jurnalism nu tocmai deontologice, ce faceţi cu ratingul?

Victor Cobăsneanu:
„Foarte corect, cititorul nostru este aidoma unui elev din clasa întâi. Cum pentru un elev din clasa întâi cuvântul spus de prima lui învăţătoare este o lege, aşa şi pentru mulţi cititori, cuvântul spus de ziarist este tot o lege. De aceea, de acuma depinde de onestitatea şi de nivelul de profesionalism ale ziaristului, ca sa nu manipuleze, fiindcă asta e un mare păcat, să manipulezi un om care nu cunoaşte un fenomen sau altul”.
XS
SM
MD
LG