Linkuri accesibilitate

Liber la alcool tare din nou în Cehia


Poliția se mai află în căutarea a 15 mii de litri de băuturi contrafăcute cu conținut de metanol, de felul celor care au provocat 26 de decese.




În Cehia, băuturile tari au revenit de joi pe rafturile magazinelor, în baruri și restaurante, după aproape 2 săptămâni de prohibiție. Interdicția la vânzările băuturilor mai tari de 20 de grade a fost introdusă la 14 septembrie din cauza unui val de otrăviri cu votcă și rom contrafăcute, care a ucis 26 de oameni. Detalii de la Alexandru Eftode.

Guvernul de la Praga a decis miercuri seara să relaxeze interdicția la vânzările și exportul de băuturi tari, după ce poliția a depistat sursa valului de otrăviri. Interdicția a durat aproape 2 săptămâni și a fost relaxată abia joi, cu o zi înainte de Sfântul Vaclav, sărbătoarea statalității Cehiei.

Prohibiția a fost o premieră pentru țara cu peste 10 milioane de oameni, unde, după o socoteală a Organizației Mondiale a Sănătății, consumul de alcool pe cap de locuitor este al doilea cel mai ridicat din lume, Cehia fiind întrecută numai de Moldova.

Ministrul agriculturii, Petr Bendl a declarat că riscul otrăvirilor există în continuare: „N-ar fi bine să ne apucăm de băut orice, dacă nu cunoaștem originea băuturii”, a spus ministrul agriculturii.

De joi, este permisă numai vânzarea băuturilor tari care au fost produse înainte de 1 ianuarie, sau celor îmbuteliate în sticle noi, care poartă timbre noi, indicând originea produsului.

Poliția se mai află în căutarea a 15 mii de litri de băuturi contrafăcute cu conținut de metanol care au provocat cele 26 de decese, orbirea câtorva oameni și îmbolnăvirea câtorva zeci.

Milioane de litri de băuturi retrase în depozite pe timpul prohibiției trebuie să primească certificate de calitate după teste de laborator, sau să fie distruse. Barurile trebuie să testeze sau arunce băuturile din sticlele deschise, care au fost produse după 1 ianuarie, fapt care i-a pus în încurcătură pe mulți proprietari:

„Ridicarea prohibiției este binevenită”, a declarat televiziunii publice cehe proprietara unui bar la Praga. Dar va fi complicat să reluăm vânzările pentru că pe sticle nu scrie când au fost produse”.

Cum mulți proprietari pot decide să arunce sticlele deschise în loc să-și bată capul cu testarea, premierul Petr Necas a spus că vor fi despăgubiți, adică le vor fi restituite taxele de acciz plătite pe fiecare sticlă distrusă, dacă demonstrează că au cumpărat-o legal.

Pierderile barurilor, magazinelor, producătorilor au fost estimate la sute de mii de euro pe zi în urma veniturilor ratate din cauza prohibiției la băuturile tari. Pierderile statului ceh din taxe ratate ar fi trecut de 5 milioane de euro pe săptămână.

Taxele pe băuturi, care au fost majorate în Cehia în 2010 pentru a spori veniturile bugetare pe fundalul crizei globale, aceste taxe pot forma până la 80 la sută din prețul băuturilor.

Producătorii de băuturi spun că, din această cauză, a înflorit piața neagră, unde ar avea loc 25 la sută din totalul vânzărilor. Guvernul, care a fost aspru criticat că nu a luat măsuri timpurii, deși poliția avea informații despre falsificarea băuturilor, susține însă că băuturile la negru ocupă numai 10 la sută din piața cehă de 55 milioane de litri pe an.

Luni, poliția a anunțat că a arestat doi bărbați care s-ar afla în spatele falsificării băuturilor tari în august și septembrie. Ei riscă până la 20 de ani de închisoare pentru distribuirea alcoolului cu metanol, o substanță de curățat geamurile. În total poliția anchetează 42 de suspecți, dintre care 22 se mai aflau luni în detenție.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG