Linkuri accesibilitate

Cît e de dificilă reformarea ministerului de interne?


Dorin Recean: „E natural ca oamenii care fac parte din sistem să opună rezistență schimbării.”



Guvernul de la Chișinău a aprobat săptămâna acesta o nouă lege despre poliție care să despartă activitatea polițiștilor de cea a ministerului de Interne. Simplu spus, reforma presupune aplicarea în Republica Moldova a unui model european în care poliția va fi organizată într-un inspectorat general cu propriul ei șef și se va ocupa de ordinea publică, prevenirea și descoperirea crimelor. Ministerul unde vor rămâne doar birocrați va elabora și coordona direcțiile generale de activitate, dar nu se va ocupa de dosare. Această reforma, dacă va reuși, trebuie să pună poliția la adăpost de politică. Dar legătura nu va fi ruptă de tot, a aflat Alexandru Eftode într-un interviu cu ministrul de interne, Dorin Recean, aflat la conducerea ministerului de puțin peste două luni:

Dorin Recean: Ministerul nu va mai putea să influențeze Inspectoratul General de Poliție. Nu va putea da indicații, nu va putea să instrumenteze cazuri și, în general, nu va putea să intervină în activitatea Inspectoratului General de Poliție. Mai mult ca atât, șeful inspectoratului va fi numit de guvern pe e perioadă de cinci ani.

Europa Liberă: Mandatul de cinci ani înseamnă că nu va coincide cu mandatul obișnuit de patru ani al unui guvern. Dar cine și cum va putea să-l demită pe inspectorul șef pe parcursul acestui mandat de cinci ani?

Dorin Recean:
Va putea fi demis în baza hotărârii de guvern. Sunt stabilite clar criteriile, adică nu poate fi o decizie arbitrară. Este foarte important să depolitizăm poliția, în așa fel ca aceasta să aibă grijă de respectarea ordinii publice, de asigurarea ordinii publice. Pe de altă parte, ministerul trebuie să gestioneze acest sector prin politicile pe care le promovează, nu prin implicare directă în activitatea poliției.

Europa Liberă: Într-adevăr, ce va mai rămâne în competența ministerului de Interne?

Dorin Recean:
În esență, ministerul va da direcțiile, va face politicile, dar nu va putea interveni cu indicații în ceea ce privește anumite dosare, infracțiuni și așa mai departe. Astăzi ministerul este direct implicat în toate dosarele ceea ce este impropriu.

Europa Liberă: Domnule ministru, ați spus la aprobarea legii la guvern că ea prevede micșorarea considerabilă a numărului șefilor din poliție. Ne-ați putea spune mai exact despre ce fel de șefi este vorba, câte funcții de șefi vor fi lichidate și dacă acest lucru presupune și concedierea oamenilor?

Dorin Recean:
Astăzi, la fiecare 50 de angajați operaționali care se ocupă de dosare, de asigurarea ordinii publice și așa mai departe avem și 50 de funcții administrative și de gestiune. În structura nouă vom avea un raport de 21 la 79. Aceasta înseamnă că vom avea 79 la sută din angajați care se ocupă nemijlocit de activitatea polițienească pe teren și doar 21 la sută vor fi chestori și administratori, adică șefi. Obiectivul nostru este nu să micșorăm numărul angajaților, ci acela ca poliția să fie mai implicată, mai vizibilă, mai prezentă și mai eficientă. Astăzi, poliția chiar dacă este foarte numeroasă, nu este în teren, nu este în societate, nu este acolo unde apar riscuri pentru ordinea publică.

Europa Liberă: Domnule ministru, atunci când ați preluat funcția s-a comentat că nu proveniți din sistem. Acum, că veți pierde șefia asupra polițiștilor, urmând să le fie șef inspectorul general de poliție, cum credeți, o să vă mai asculte subordonații, nu vor mai boicota reforma așa cum s-a întâmplat mai demult?

Dorin Recean:
Este foarte important să construim nu personalități, dar sistemul în care Inspectoratul General de Poliție va asigura ordinea publică și va lupta cu criminalitatea.

Europa Liberă: Dar așteptați rezistență din partea poliției?

Dorin Recean:
Este natural ca oamenii care fac parte din sistem să opună rezistență schimbării. Aceasta este în natura lucrurilor și noi construim sistemul în care cei care-și doresc această schimbare vor putea contribui mai mult, iar ceilalți vor trebui fie să participe la schimbare, fie să plece. Nu va fi așa de ușor după cum vorbesc eu, dar asta avem de făcut și vom da dovadă de disciplina necesară ca să insistăm să facem.

Europa Liberă: Aveți și un calendar al acestei reforme? Când așteptați adoptarea legii în parlament, când așteptați înființarea Inspectoratului General de Poliție și numirea unui șef?

Dorin Recean:
Conform proiectului depus la guvern și a fost aprobat, legea intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2013. Muncim mult ca această lege să fie aprobată în Parlament cât de curând.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG