Linkuri accesibilitate

Oltchim - un fel de FNI petrochimic (Contributors)


Afacerea Oltchim: punctul de posibilă ruptură a alianţei de guvernare (Evenimentul zilei)


Afacerea Oltchim a devenit in opinia analistilor din Romania punctul de posibila ruptura in interiorul aliantei de guvernare. Esecul previzibil al privatizarii combinatului de la Rm Valcea este aruncat de la liberali spre social-democrati si invers ca o grenada amorsata. Mai multe comentarii de astazi considera insa ca dosarul exploziv va poposi in bratele inexperimentatului premier Victor Ponta. O analiza din Evenimentul zilei prezinta opiniile divergente din Partidul Social Democrat si respectiv Partidul National Liberal, exprimate tot mai la vedere. Liberalul Dan Rusanu, fost secretar de stat la finante in guverne anterioare, il ataca la baioneta pe ministrul de finante Florin Georgescu, propus de social-democrati, dar care n-ar fi un om politic intrucat vine din banca Nationala unde se va si intoarce ca primviceguvernator dupa incheierea misiunii de la guvern. Liberalii asteptau ca Georgescu sa fi aprobat inainte de finalizarea licitatiei o garantie de stat care sa acopere datoriile restante ale combinatului. In contractul pe care castigatorul licitatiei ar fi trebuit sa-l semneze, sarcina acoperirii acestor datorii revine investitorului strategic.

Un alt specialist in economie, fost ministru al finantelor in primul guvern al Aliantei DA dintre democrat-liberali si liberali, explică de ce acoperirea de la bugetul de stat a datoriilor Oltchim inainte de privatizare, sau prin contract cu cumparatorul, e o prostie. Ionut Popescu descalifica Oltchim de la epitetul de companie de importanta strategica. „Oltchim a fost un fel de FNI petrochimic, (un joc piramidal), spune Popoescu: niste oameni aveau impresia ca au o slujba si luau un salariu, niste smecheri, politici sau apolitici se infruptau din contracte paguboase pentru Oltchim, iar Oltchim, la randul ei, era o mare capusa, probabil cea mai mare, pentru intreaga economie : nu platea curentul electric consumat, nu-i platea CFR-ului, nu-si platea impozitele si toata lumea inchidea ochii”. Am citat portretul necomplezent al combinatului care se vinde acum. Formula de privatizare a Oltchimului aleasa de guvernul Ponta i se pare analistului singura corecta: investitorul trebuie sa plateasca pretul negociat, dar sa se descurce si cu datoriile combinatului. Altminteri, degeaba atata tevatura, arata acest articol publicat pe site-ul Contributors.

Ioan Ene scrie pe site-ul ziare.com ca Victor Ponta a fost pus sub tunuri de Dan Voiculescu, patronului trustului de presa Intact si presedinte al Partidului Conservator. De cateva saptamani, premierul este atacat violent de realizatorii postului de televiziune Antena 3, care de altfel ii prevad si ministrului de finante PSD Florin Georgescu un mandat foarte scurt, cel mult pana la alegeri. „Atacurile dure venite din zona trustului Intact la adresa Guvernului arata clar cat de adanca este falia din USL si cat de grea pozitia lui Victor Ponta. Premierul a incercat sa joace la mai multe capete, dar nu are anvergura si inteligenta politica sa duca jongleria pana la capat” scrie Ioana Ene pe site-ul ziare.com.
XS
SM
MD
LG