Linkuri accesibilitate

Toamnă fierbinte în UE


Un cocteil Molotov aruncat în poliţişti în timpul protestelor de la Atena, 26 septembrie 2012
Un cocteil Molotov aruncat în poliţişti în timpul protestelor de la Atena, 26 septembrie 2012

Tensiunile din Grecia și Spania au atins punctul de fierbere.


Marţi, la Madrid, poliţia a intervenit în forţă pentru a împiedica mii de protestatari să ocupe clădirea parlamentului. Protestul fusese provocat de noile măsuri de austeritate impuse de guvern, care încearcă să reducă deficitul bugetar şi astfel să evite momentul când Spania ar fi obligată să apeleze la sprijinul financiar al Uniunii Europene. Scene similare s-au repetat astăzi în Grecia, unde poliţia a intervenit în forţă, la Atena, împotriva zecilor de mii de manifestanţi care protestau împotriva noilor măsuri de austeritate preconizate de guvern. Mai multe de la corespondentul Europei libere la Bruxelles, Dan Alexe:

"Ia te uită, grecii vor acum și bani și timp suplimentar ca să-si plătească datoriile"' titra astăzi tabloidul german Bild, cel mai citit și mai popular ziar din toată Europa. Greva generală de azi din Grecia a fost primită cu nepasare sau sarcasm de presa din țările nordice ale Uniunii Europene.

Tot azi, viitorul guvernului de la Atena al lui Antonis Samaras, și indirect cel al Greciei, a fost discutat la Berlin de două dintre cele mai puternice femei de pe planetă: Angela Merkel si directoarea Fondului Monetar International, Christine Lagarde. Pe meniu s-aflat suma suplimentară de 30 de miliarde de euro care lipsește din nota de plată a Greciei. Dincolo de asta, discutând salvarea Greciei, cele două au discutat un scenariu eminamente politic și mai puțin economic.

Tensiunile dintre Grecia si creditorii săi au atins punctul de fierbere, după ce negociatorii din așa-numita "troikă" internaţională (UE, Banca Centrală Europeană și FMI) au părăsit zilele trecute Atena in semn de protest, un gest de o violență rară in diplomația internaţională. Noua lor întâlnire de astăzi nu a permis deocamdată niciun progres, troika cerând noi măsuri de austeritate, iar oficialii greci explicând că lucrul e imposibil în actualul climat social și economic.

Situația nu e însă tensionată la limita exploziei sociale doar în Grecia. In Spania, mii de demonstranți au atacat ieri Parlamentul, in timpul unor manifestatii violente în care poliția a folosit chiar gloanțe de cauciuc, în vreme ce cea mai mare regiune autonomă a Spaniei, Catalonia, a anunțat alegeri anticipate pentru luna noiembrie, alegeri ce s-ar putea transforma într-un referendum in chestiunea independenței Cataloniei, asta deschizând o adevărată cutie a Pandorei în Europa.

Adevăratul test pentru moment rămâne insa Grecia, unde, cu toată psihodrama provocată zilele trecute de plecarea demonstrativă din Atena a negociatorilor FMI-ului, premierul Antonis Samaras se bucură in continuare de sprijinul total al europenilor. Partenerii Greciei vor să evite cu orice preț un impasa politic ce ar duce la noi alegeri, alegeri care s-ar solda printr-o fragmentare si mai mare a peisajului politic grec, stimulând partidele extremiste, atât de stânga, cât si de dreapta.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG