Linkuri accesibilitate

Felul în care au crescut preţurile la carburanți generază suspiciunea că între companii există înţelegeri de cartel (Economist)


Este foarte greu să faci diferenţa dintre un politician şi un diletant (Moldavskie Vedomosti).



Reporterii „Adevărul” relatează căîn Republica Moldova a fost deschis primul centru naţional de prevenire a diabetului. „Investiţia totală este de un milion de euro”, a declarat Natalia Pălărie, medic oftalmolog la Spitalul Clinic Republican. Potrivit ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, acum în Republica Moldova sunt peste 67.000 de bolnavi înregistraţi cu diabet zaharat, însă cifra reală ar fi de aproape 200.000.

Săptămânalul „Economist” aminteşte că săptămâna trecută, trei din cele şapte mari companii importatoare de produse petroliere pe piaţa moldovenească au operat noi scumpiri ale carburanţilor, a treia oara în acest an, provocând un val de indignare în rândul populaţiei. Experţii contactaţi de „Economist” susţin că modalitatea în care au crescut preţurile la benzină şi motorină, conduce la suspiciunea că între companii există înţelegeri de cartel. În articol se mai arată că doar la începutul lunii martie, 2010, aceste practici au fost sancţionate de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei. Directorul Agenției, Viorica Cărare, susținea, la vremea respectivă, că înțelegerile de cartel sunt foarte dificil de a fi depistate. Însă chiar dacă sunt descoperite, nu este garantat că cei ce se fac vinovaţi de aceste încălcări, vor fi şi pedepsiţi.

În editorialul semnat pentru „Moldavskie Vedomosti” ziarista Natalia Uzun, opinează că nu este foarte greu să faci diferenţa dintre un politician şi un diletant. Trebuie doar să-i auzi cum vorbesc sau se ceartă. „Dacă vorbitorii discută dur, iar ascultătorii se simt iritaţi, înseamnă că cei doi nici pe departe nu sunt politicieni. Dacă însă discuţia este una constructivă, argumentată, fără îndoială că în faţă aveţi doi politicieni. Primul model este cel moldovenesc, al doilea - european, pe care politicienii moldoveni îşi doresc să-l stăpânească, dar din păcate, nu reuşesc”, constată ziarista.



„Fantoma euroscepticismului bântuie prin Republica Moldova”, constată editorialistul Constantin Tănase în paginile „Timpul”. În opinia autorului asistăm la un paradox: după trei ani de la instalarea la putere a Alianței pentru Integrare Europeană, numărul adepților integrării europene, în loc să crească, descrește. „Oricât de optimiști am fi, nu putem să nu constatăm că actuala guvernare vrea să facă aproape imposibilul: să integreze în Uniunea Europeană o Moldovă profund dezbinată - atât de dezbinată încât, la modul metaforic, putem vorbi despre două Moldove. Una e Moldova nostalgică, filorusă, procomunistă, care e formată în temei din minoritățile naționale și din o mică parte de moldoveni. A doua Moldovă e cea proeuropeană și anticomunistă care e formată în temei din moldoveni, dintre care unii se consideră români, iar o parte a acestora tind spre unirea cu România”, conchide dl Tănase.
XS
SM
MD
LG