Linkuri accesibilitate

Moldova respinge șantajul energetic al Rusiei


„Nu o să denunțăm acordul cu UE“ - Marian Lupu, la întâlnirea sa cu Martin Schulz, președintele Parlamentului European.


Aflat in vizita la parlamentul European de la Bruxelles, preşedintele parlamentului de la Chişinău a vorbit, intr-o conferinţă de presă, despre relaţia energetică dintre ţara sa si Uniunea Europeana. Domnul Lupu a precizat că în urma cu 10 zile la negocierile de la Moscova pe probleme energetice nimeni nu ar fi pus conditii clare în faţa oficialilor moldoveni. Dar, a precizat imediat domnul Lupu, mesajul a fost mai mult „indirect”, că dacă Moldova ar vrea preţuri mai bune la gazele naturale ruseşti ar trebui să ia in consideraţie să renunţe la tratatul energetic cu Uniunea Europeana. Ceea ce, a spus clar domnul Lupu, Chisinaul nu vrea sa facă şi va căuta „soluţii de compromis”. De la Bruxelles, corespondentul nostru Dan Alexe relatează:

Moldova depinde in întregime de gazul rusesc, la fel ca și unele țări foste comuniste din UE, cum sînt Slovacia sau Bulgaria, care depind la rândul lor Ior în proporție de 100% de livrarile de energie din partea Gazprom. Diferența e că Slovacia si Bulgaria sînt protejate de legislația UE, lucru întărit recent de faptul că Comisia Europeană a deschis o anchetă anti-monopol împotriva Gazprom, pentru a determina felul in care sint fixate prețurile gazului rusesc în Europa de est.

Moldova nu beneficiaza, însă, de o asemenea protecție, asa încât, atunci când, pe 11 septembrie, premierul Vlad Filat s-a întâlnit la Moscova cu oficialități ruse, i s-a putut impune, din partea lui Aleksandr Novak, ministrul rus al energiei, un târg ce echivalează în realitate cu un șantaj politico-economic : Rusia ar putea reduce prețul gazului livrat, dacă Moldova denunță la rândul ei parteneriatul energetic cu UE.

Cum era de așteptat, propunerea a produs tensiuni la Chișinău, între cei care afirmă că asta ar fi in interesul imediat al Moldovei si cei care privesc mai departe, spre angajamentul european al țării.

Președintele parlamentului Moldovei Marian Lupu a trebuit să răspundă unei întrebări in acest sens astăzi la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu omologul său Martin Schulz, președintele Parlamentului European:

Marian Lupu
Marian Lupu
"Nimeni nu poate să ne impună condiții atât de dure. A fost mai degrabă un mesaj indirect, și anume că dacă Moldova dorește un preț bun pentru gaz, atunci Chișinăul ar trebui să denunțe tratatul energetic cu UE. La Chișinău ne-am consolidat poziția în această privință. Parlamentul, guvernul, președinția au aceeași poziție: noi nu o să respingem acordul cu UE. In acest acord dispunem de o marjă de flexibilitate și căutăm acum, împreună cu experții de la Bruxelles, o soluție de compromis care le va fi prezentată partenerilor ruși până la sfârșitul acestei luni."

Deocamdată, însă, afirmațiile lui Marian Lupu nu îl angajează decât pe el, Lupu fiind cunoscut în trecut prin lejeritatea cu care poate promite anumite lucruri la Bruxelles, mizând pe poziția marginală a Moldovei, precum și pe dezinteresul total de care face dovadă România față de situația Moldovei în apropierea sa de UE.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG