Linkuri accesibilitate

Marian Lupu împotriva limbii române în Constituţie (Adevărul, EvZ, România liberă)


Presa română continuă să dezbată şi eşecul privatizării marelui combinat Oltchim

Mai multe ziare au postat in cursul zilei pe pagina lor electronica declaratia presedintelui Parlamentului de la Chisinau, Marian Lupu, care isi retrage opinia ca limba moldoveneasca este de fapt limba romana. Adevarul il citeaza dupa Mediafax: „M-am răzgândit, s-a zis cu științificul” - si noteaza ca liderul Partidului Democrat nu este de acord cu modificarea constitutiei, in care ar fi urmat ca limba oficiala din Republica Moldova sa fie denumita limba romana. In Evenimentul zilei apare convingerea lui Marian Lupu ca singura solutie pentru a impune acest lucru este referendumul, iar daca se constata ca moldovenii n-ar fi interesati de consultare autoritatile se vor mai gandi daca e cazul sa cheltuiasca banii. Un alt cotidian care preia subiectul este Romania libera. Aici Lupu este citat cu ideea ca modificarea denumirii limbii de stat în Constituţie estede-a dreptul „periculoasă în acest moment, şi din cauza discuţiilor tot mai insistente promovate de anumite forţe pentru unirea Republicii Moldova cu România”.

La Bucuresti, presa continua dezbaterea esecului privatizarii marelui combinat Oltchim, pentru care a fost declarat castigator de licitatie patronul televiziunii OTV. Intrucat Dan Diaconescu nu a depus ieri banii pentru combinatul de la Rm Valcea, premierul Victor Ponta a declarat ca de fapt nu-i avea si ca ar fi trisat cand a facu oferta exorbitanta de 45 de milioane de euro. Ion M. Ionita, de la Adevarul, se intreaba de ce oare n-au vandut oare combinatul direct vrajitoarei Omida sau unui manelist. Si cum se face ca premierul Victor Ponta se declara abia acum convins ca Diaconescu nu are de fapt banii sa cumpere si ca nici nu avea alta intentie decat sa faca circ. „Se prea poate ca Guvernul să fi înscenat farsa pentru a demonstra cine este cu adevărat salvatorul poporului. Dar trebuie să fii sărit rău de pe fix ca să pui la cale un asemenea plan”, cu pretul credibilitatii unei ţări întregi, scrie comentatorul. Pentru presedintele Partidului Poporului, Dan Diaconescu, epitetul lui Ion M. Ionita este „diliu”, iar cei care ar fi pus la cale jocul, „sariti de pe fix”.

In acelasi ziar, Adevarul, Grigore Cartianu defineste formula de privatizare la care a apelat guvernul, dupa improvizatii deplorabile care dureaza de 22 de ani, „privatizare manelista”.

In Evenimentul zilei Sorin Ionita scrie tot despre Oltchim si face aceeasi observatie cu autorul unui comentariu de pe ziare.com, Cristian Mihai Chis: daca totusi Dan Diaconescu depune in termenul legal de zece zile uriasa suma de 45 de milioane de euro pentru bietul combinat, daca semneaza deci contractul cu preluarea datoriilor Oltchim, statul , prin reprezentantul Ministerului economiei, i-a facut o promisiune care intrebe orice aberatie din simulacrul de privatizare: ii va da lui Dan Diaconescu banii inapoi, platind de la buget exact datoriile de care Comisia Europeana si Fondul Monetar International preseaza Romania sa scape.
XS
SM
MD
LG