Linkuri accesibilitate

Dedesubturile politice ale privatizarii combinatului Oltchim în presa de la Bucureşti



Presa cauta dedesubturile politice ale privatizarii combinatului Oltchim, pentru care s-a anuntat vineri ca ar fi fost declarat investitor strategic Dan Diaconescu, patronul televiziunii OTV dar si presedintele de partid politic. Fondatorului Partidului Poporului Dan Diaconescu i se atribuie un cinism absolut si simt al oportunitatilor, in timp ce principalilor actori pe piata politica – Uniunea Social-Liberala aflata la putere si respectiv Partidul Democrat Liberal, in opozitie – li se atribuie calcule pentru o eventuala alianta postelectorala.

In Evenimentul zilei, Mircea Mihaies pune situatiei o eticheta elocventa: „Până acum, licitaţiile erau câştigate de firme în favoarea unor indivizi invizibili cu conexiuni politice. Acum, un personaj din lumea politicii câştigă o licitaţie importantă pentru firme invizibile”. Comentariul insista pe rolul de ”cal troian” al lui Diaconescu: „dacă lucrurile ieşeau prost, aventura tot îi aducea câteva procente:Săracul, a încercat, dar l-au împiedicat ciocoii! S-ar fi spus. Dacă mergeau bine, devenea salvatorul naţiei. Iar ei, "partenerii tăcuţi", îşi vedeau liniştiţi de afaceri, mulţumiţi că au reuşit, prin spectacolul delirant declanşat în media, să fenteze tradiţionala şerpărie din administraţia superioară românească”.

In Romania libera, Lurentiu Mihu opteaza pentru un scenariu mai tintit politic: USL are in primul rand interesul sa-l puna in miscare pe Dan Diaconescu, intrucat se asteapta sa nu intruneasca 50% din voturi la parlamentarele din 9 decembrie. Scandalul care a insotit tot procesul de selectare a finalistilor in aceasta licitatie, dar mai ales refuzul de astazi al lui Diaconescu de a semna contractul de cumparare a Oltchim raspund exact calcului USL, crede comentatorul: procentele inca modeste de care se bucura PPDD in sondaje vor creste oricum, astfel incat USL sa se poata baza pe formatiunea lui Dan Diaconescu. Si PDL ar cam viza acelasi lucru, e de acord comentatorul Romaniei lbiere. PPDD este unul dintre acele partide care poate rupe uşor din electoratul USL, iar discursurile primitiv-naţionaliste şi anti-privatizare rostite de la începutul anului şi până de curând de către Crin Antonescu, Dan Voiculescu şi Victor Ponta au servit din plin formaţiunii populiste a lui DD, se mai spune in acest articol.

Politicienii celor doua blocuri politice se silesc deja sa demonteze ipotezele. La stanga, mult mai apasat: premierul Victor Ponta arunca ideea ca in spatele lui Dan Diaconescu s-ar afla chiar lideri PDL, in speta Adrian Videanu. Din acest partid, europarlamentarul Cristian Preda sustine teoria ca subiectul Oltchim-Dan Diaconescu nu face decat sa consolideze un potential aliat al social-democratilor si liberalilor.
XS
SM
MD
LG