Linkuri accesibilitate

Alegerile din Belarus: prezență la vot de peste 70 la sută, opoziția nu a intrat în Parlament


Principalele partide de opoziție au boicotat alegerile și au anunțat că nu recunosc rezultatele




Alegerile de duminică în Republica Belarus i-au adus președintelui autoritar Alexandr Lukașenko un nou parlament pe care-l domină sută la sută. O altă realizare cu care se mândrește regimul dictatorial de la Minsk este prezența ridicată la urne, în ciuda boicotării alegerilor de către principalele partide ale opoziției. Detalii de la Alexandru Eftode.


Nici un reprezentant al opoziției nu a ajuns în parlamentul belorus cu 110 locuri în urma alegerilor de duminică.

Potrivit rezultatelor preliminare anunțate astăzi de Comisia Electorală Centrală, toți cei aleși fac parte din partidele loiale președintelui autoritar Aleksandr Lukașenko, cel care conduce Belarusul din 1994. Candidații opoziției moderate care s-au încumetat să participe la scrutin din partea Partidului Lumea Justă și Partidului Liberal Democrat au pierdut cu toții.

Anunțând rezultatele, șefa comisiei electorale centrale de la Minsk, Lidia Ermoshina și-a exprimat satisfacția că prezența la urne a fost ridicată, peste 74 la sută, iar candidații puterii au ieșit victorioși chiar și în circumscripțiile unde a candidat o singură persoană:

„Din păcate, în 16 circumscripții nu au existat candidați de alternativă, adică nu s-a înscris mai mult de un singur candidat. De aceea, prețuim cu atât mai mult faptul că în 15 din cele 16 circumscripții alegerile au fost valabile iar deputații au fost aleși”.

Singurul care a pierdut, în cea de-a 16 circumscripție fără alternativă, a fost un candidat din partea opoziției moderate, care nu a reușit să obțină necesarul 50 la sută din voturi. Este și singurul caz unde se va organiza turul doi de scrutin.

Principalele partide de opoziție, Partidul Civic Unit și Frontul Popular Belorus au boicotat alegerile și au declarat deja că nu recunosc rezultatele. Liderii opoziției ceruseră și cetățenilor să nu participe la vot, sugerându-le ”să meargă la pescuit sau în vizită la părinți”, fapt pentru care au fost acuzați de ”lașitate” de către președintele Alexandr Lukașenko.

Liderul Frontului Popular, Aleksei Yankevich a declarat duminică agenției Reuters la Minsk că nu avea rost să participe la scrutin:

„Alegerile ca mecanism de schimbare sau măcar de control asupra autorităților nu funcționează deloc în Belarus. Putem spune chiar că întreaga societate belorusă vede în ele un proces formal care nu influențează sub nici o formă situația politică din țară, sau situația socială și economică. Numai alegerile prezidențiale și-au păstrat importanța pentru că puterea este concentrată în mâinile președintelui”.

Protestele fără precedent ale opoziției față de realegerea lui Lukașenko în decembrie 2010 s-au soldat cu sute de oameni bătuți de poliție, sute de arestări, zeci de condamnări. Mulți activiști fie au renunțat la luptă după detenție, fie au fugit din țară.

Observatorii occidentali n-au mai calificat drept liber și corect vreun scrutin belorus din 1995 încoace.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG