Linkuri accesibilitate

Uniunea Europeană impune cote pentru femei în conducerea marilor firme


Directiva va impune 40% femei în consiliul de administrație al firmele cu mai mult de 250 de angajați, sau cu venituri anuale de peste 50 de milioane de euro.




Șefa justiției europene, Viviane Reding, nu e o persoană care își face mulți prieteni, nici măcar în Luxemburgul sau natal. Ultimul sau proiect legislativ, privind cotele pentru femei în posturile importante din economie e deja criticat și face să scrîșnească mulți responsabili economici prin țări cu o cultură mai „machistă“.

Viviane Reding urăște principiul cotelor, „dar apreciez rezultatul atins prin ele", zice ea, lucru ce a stârnit recent admirația cotidianului catalan La Vanguardia, care i-a consacrat un întreg dosar, amintind însă că nu ea e la originea sistemului.

Inițial, a fost un proiect al UE încă de la inceputul anilor 1990. Un deceniu mai târziu, Comisia Europeană a început sa lanseze avertismente in direcția statelor membre, pentru ca după aceea sa vina si ultimatumul. În martie 2011, Comisia a acordat un an companiilor de dimensiuni mari si mijlocii ca ele sa coopteze mai multe femei in consiliile de administratie, astfel încât sa se asigure faptul că în 2020 cota de femei la conducerea întreprinderilor importante să fie de 40%. Altfel, a avertizat Viviane Reding, Comisia va lua măsuri administrative.

Un an mai tîrziu s-a constatat că nimeni nu a făcut nimic, așa încât acum se pregătește o directivă europeană.

E vorba aici exclusiv de cote în economie, iar respectiva directivă care va impune prin lege 40% femei în consiliul de administrație privește doar firmele, întreprinderile și organizațiile cu mai mult de 250 de angajați, sau cu venituri anuale de peste 50 de milioane de euro. In politică, însă, sau în administrațiile diferitelor state ale UE, cotele există de multă vreme, chiar dacă nu sînt întotdeauna respectate.

Rămân însă importante împotriviri la nivelul mentalității colective. Astfel, in Marea Britanie, presa de toate tendințele a atacat directiva europeană, intrebând ce e democratic in acest sistem de cote, dacă oamenii nu vor mai fi promovați pe merit, ci in funcție de sex. Anglia e insa rău plasată sa argumenteze in acest context. Săptămâna aceasta, la puțin timp după directiva europeană, un raport comparativ al Consiliului Europei in chestiunea justiției europene punea in evidentă numărul extrem de redus al femeilor in rândul judecătorilor britanici. Doar Armenia si Azerbaidjanul au mai putine femei judecători decât Anglia. Nu e de mirare așadar că ideea unei proporții obligatorii a femeilor in administrațiile firmelor sperie în City, cartierul financiar al Londrei, domeniu masculin prin excelență...
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG