Linkuri accesibilitate

Tîrgul Internațional de Carte de la Chișinău, ediția a II-a


O prezență redusă în primele zile.



Un tîrg internaţional de carte, aflat la a doua ediţie, a fost deschis ieri la Chişinău, la centrul de expoziţii Moldexpo. În afară de miile de titluri puse în vînzare, tîrgul are în program peste 60 de evenimente - lansări de carte, sesiuni de lectură şi autografe, dezbateri şi chiar şi mini spectacole pentru copii. Cu toate acestea, vînzătorii de carte nu sînt prea mulţumiţi de încasările pe care le-au avut în primele zile. Relatează Lucia Diaconu.

Într-o zi de muncă cum este cea de azi, la tîrgul de carte vizitatorii nu s-au prea îmbulzit. Unde mai pui că nu toţi cei care totuşi au venit la tîrg au plecat acasă cu cărţi, asta chiar dacă majoritatea expozanţilor au afişat reduceri de pînă la 30% sau au anunţat tot felul de promoţii. Cei de la tejghea însă par să fie resemnaţi cu situaţia. Iată ce ne-a spus bunăoară Natalia Leviţchi cu care am stat de vorbă la standul editurii Litera:

„Vînzările sînt medii. Sigur că mi-aş dori să se vîndă mai multe cărţi, adică să fie mai mulţi cititori, dar deja depinde de mediu, de cumpărător, de familie, de societate.”

Şi dacă în România vecină sînt mai căutate cărţile de business şi cele de autocunoaştere, la Chişinău grosul vînzărilor îl fac cele pentru copii, spun la unison vînzătorii.

„Se vînd enciclopedii (pentru copii), cărţi cu activităţi, pentru pregătirea de şcoală, diferite caieţele de scris. Se vînd cărţile cartonate pentru copii de la un an în sus, cu poezioare... depinde de alegerea părinţilor.”

Altfel spus, această tendinţă înseamnă nimic altceva decît că părinţii cumpără cărţi pentru odraslele lor, dar nu şi pentru ei.

Cumpărătorii la care am căutat să aflu de ce se întîmplă acest lucru invocă mai multe motive.

„Acum (am cumpărat) chiar numai pentru copii. Nu-s aşa de scumpe. Dar pentru maturi la care m-am uitat erau peste 100 de lei, chiar 200 de lei. Şi azi n-o să cumpăr pentru maturi.”

„Cred că totuşi cel mai mare motiv de ce nu citesc ăştia mari este din cauza timpului. Deci unei femei moderne pentru aceea ca să fie şi la serviciu, şi mamă, şi gospodină, nu-i mai rămîne timp de citit. Şi îmi pare că în ultimul timp şi timpul parcă zboară mai repede decît înainte.”

„Să-i obişnuim cu cititul, cu lecturile. În ceea ce priveşte cărţile pentru adulţi avem biblioteci mai vechi pe care încă nu le-am citit în totalitate, adică avem ce citi deocamdată. Plus există cărţi electronice care pot fi citite oriunde.”

Chiar dacă cititorii au la îndemînă din ce în ce mai multe posibilităţi să lectureze cărţi fără să le cumpere, o dată ce internetul şi mai multe dispozitive electronice devin tot mai accesibile, librarii cu experienţă se arată aproape siguri că noile tendinţe nu vor putea înlocui definitiv cartea. Printre ei şi Vera Ceban:

„Nici nu-mi trece prin gînd. Nu cred că vreodată cartea o să dispară din mîinile omului. Eu nu-mi imaginez aşa ceva. Sînt şi eu cititoare şi am gustul ăsta de a cumpăra cartea şi de a o avea acasă ca eu să mă duc să o iau de pe raftul cela şi să ştiu că ea este. Pentru că atunci cînd o iei şi o simţi e altceva decît atunci cînd o citeşti în format electronic sau mai ştiu eu cum.”

În cele două zile de odihnă cît va mai fi tîrgul deschis vînzătorii de carte speră să fie mai multă animaţie la standuri, asta dacă alte distracţii de sfîrşit de săptămînă nu se vor dovedi mai atractive pentru chişinăueni.
Previous Next

XS
SM
MD
LG