Linkuri accesibilitate

„Liderii de pe ambele maluri ale Nistrului ar trebuisă-şi potrivească ceasurile” (Kommersant Plus)


Mita în vamă și importul de mașini (Adevărul).


Adevărul” menţionează că şoferii automobilelor înmatriculate peste hotare, care circulă pe şoselele din Moldova, mai au 40 de zile să le înregistreze în ţară, dar nu se grăbesc să o facă. Potrivit Serviciului Vamal, până în prezent au fost înregistrate 274 de automobile, deşi în vară, anunţa că pe teritoriul ţării sunt peste 50.000 de maşini cu numere străine.

Şoferii care deja le-au înscris se plâng pe taxele mari şi pe corupţia din vamă. Iată ce le-a spus reporterilor de la „A”, Ştefan D., proprietarul unei maşini înmatriculată peste hotare: „În vamă mi s-a spus că am două posibilităţi să devamez maşina: cu 1.000 de euro (taxa minimă de 860 de euro plus 100 de euro mită pentru vameş) sau cu 1.500 de euro. În cel de-al doilea caz, trebuia să aşteptăm un expert, care va evalua maşina la preţul ei maxim. I-am dat 100 de euro în mână, pentru că voiam să scap repede”, povesteşte şoferul.

Editorialistul Petru Bogatu de la „Jurnal de Chişinău” aminteşte că jurnalistul moldovean Simion Niculin, arestat încă la mijlocul primăverii la Odesa şi acuzat de justiţia ucraineană de spionaj în favoarea „unei puteri străine”, va compărea în faţa instanţei la sfârşitul lunii septembrie. Dl Bogatu observă că deşi jurnalistul în momentul reţinerii reprezenta partea moldovenească în Serviciul de presă al Comisiei Unificate de Control, în jurul subiectului cu pricina în spaţiu public domneşte o tăcere suspectă. „Vrând-nevrând, ne bate gândul că autorităţile moldovene, alte dăţi bune de gură şi tare de vână, se simt acum cu musca pe căciulă”, conchide autorul.

„E timpul să se facă un bilanţ”, sunt de părere jurnaliştii de la „Kommersant PLUS”, cu referire la intenţia premierului Vladimir Filat de a se întâlni cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. Experţii contactaţi de „Kommersant PLUS” susţin că politicienii ar trebui să discute, în primul rînd, despre rezultatele vizetelor pe care le-au întreprins separat la Moscova. „Fără îndoială în timpul acestor întâlniri s-a discutat şi despre soluţionarea conflictului transnistrean. Din acest motiv, liderii de pe ambele maluri ale Nistrului ar trebui, cum s-ar spune, să-şi potrivească ceasurile”, se arată în publicaţia de limba rusa.

Svetlana Romanţova scrie în editorialul său din „Moldavskie Vedomosti” că în Republica Moldova preţurile la carburanţi au atins un nou record, după e în această săptămână au fost majorate cu aproape 50 de bani. Astfel, benzina A-95 costa 17,7 lei pentru un litru, iar motorina 16,75 lei. „Interesant este faptul că această majorare are loc la două săptămâni după ce şeful Executivului de la Chişinău, Vladimir Filat, a promis să ia măsuri cu importatorii şi distribuitorii de petrol din Republica Moldova, care „se hrănesc” din economia ţării”, menţionează ziarista. Ea notează că premierul a declarat că va da publicității dezvăluiri despre „viciile la formarea prețului” carburanților din cauza cărora „pierde cetățeanul” şi a reproșat Agenției Naționale pentru Reglementări în Energetică, instituție autonomă, că „n-ar supraveghea eficient” prețurile.
XS
SM
MD
LG