Linkuri accesibilitate

Pe fond de război comercial, Pekinul cenzurează UE la ea acasă


Premierul chinez Wen Jiabao
Premierul chinez Wen Jiabao

Conferința de presă a lui Wen Jiabao cu Barroso a fost suspendată cînd chinezii au vrut să împiedice participarea unor jurnaliști critici ai regimului de la Pekin.


Premierul Chinei s-a aflat la Bruxelles, la summitul anual Uniunea Europeană-China. La sfârșitul discuțiilor, liderii prezenți au promis să evite protecționismul în relațiile comerciale. Corespondentul nostru la Bruxelles Dan Alexe a preferat să se oprească la ce nu au spus liderii politici.

In politică, tăcerea e uneori mai grăitoare decât un lanț de platitudini bine recitate. Este ceea ce s-a întâmplat azi odată cu anularea conferinței de presă care trebuia să închidă întâlnirea dintre premierul chinez - la capăt de mandat - Wen Jiabao si principalii lideri ai UE, președintele Comisiei Jose Manuel Barroso si președintele Consiliului European Herman Van Rompuy. Premierul chinez a refuzat sa țină o conferință de presa cu Barroso si Van Rompuy, în condiții altfel decît cele pe care căuta să le impună el.

Doritori sa limiteze orice posibil incident în cursul întâlnirii cu presa, chinezii cereau să verifice listele de ziaristi prezenți la eveniment, ceea ce au refuzat europenii... Oaspeții chinezi doreau astfel să împiedice jurnaliști cunoscuți ca fiind critici ai regimului de la Pekin să participe la conferința de presă. Asociația presei internaționale a refuzat condițiile puse de chinezi: 50 de ziaristi cu totul, inclusiv cameramani și fotografi, jumătat occidentali aleși pe sprânceană, jumătate chinezi.

Asta a făcut ca al 15-lea summit UE-China să se încheie, ca și cel din urmă cu doi ani, fără o conferință de presă.

Nu se aștepta astăzi oricum vreun acord, in niciuna din importantele chestiuni litigioase dintre cei doi giganți economici și rivali. UE este principala piață mondială pentru exporturile chineze, iar China, la rândul ei, e al doilea cumpărător de produse europene, după SUA. Importurile chinezesti în Europa depășesc însă de două ori, in cifre absolute, exporturile europene spre China.

Tensiunile între Bruxelles și Pekin au crescut recent, după ce autoritățile europene au lansat, luna aceasta, o anchetă asupra exporturilor chinezești de panouri solare, pentru a stabili dacă e vorba de un caz de dumping. Chinezii numesc asta „subvenții de export”, însă europenii bănuiesc că panourile sînt vîndute la un preț sub costul de fabricare. Chinezii au amenințat, la rîndul lor, cu un "razboi comercial" în caz de sancțiuni.

Europenii au făcut, e drept, eforturi înainte vizitei premierului chinez, înghețînd de pildă ancheta asupra unor firme chinezești de telefonie, care primesc uriașe subsidii din partea Pekinului, încălcând astfel regulile concurenței, însă pe lîngă înfruntările economice relațiile sînt complicate și de o serie de divergențe politice majore: Siria, de pildă, împotriva căreia orice inițiativă e blocată la ONU din cauza vetoului chinezesc (combinat cu cel al Moscovei) și tensiunile, care ar putea degenera în conflict militar localizat, în jurul insulelor Senkaku, controlate de Japonia, dar revendicate de China.

A fost ultima vizita in Europa a acestui lider chinez considerat deschis si favorabil UE. Wen Jiabao va părăsi la sfârșitul anului conducerea partidului, iar ulterior și pe cea a guvernului, în cadrul rotației de cadre efectuate în vîrful puterii de la Pekin la fiecare 10 ani.

UE nu îi recunoaște Chinei statutul de economie de piață, iar Pekinul resimte în permanență ca pe o nedreptate motivată politic faptul că UE își menține embargoul pe armament spre China, la 22 de ani după piața Tian An Men.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG