Linkuri accesibilitate

Expulzarea USAID - revenirea la „metodele sovietice"


Activiştii din Rusia spun că fără sprijinul USAID, întreaga activitate de supraveghere a situaţiei drepturilor omului va avea de suferit.


Pe 1 octombrie, Agenţia americană pentru Dezvoltare Internaţională, USAID îşi încheie activitatea în Rusia, la insistenţele guvernului de la Moscova. Care a acuzat organizaţia americană, prezentă în Rusia de la destrămarea Uniunii Sovietice, că s-ar amesteca în politica internă şi procesul electoral, prin granturile pe care le oferă organizaţiilor societăţii civile. Acuzaţii respinse categoric de Departamentul de Stat. Ileana Giurchescu rezumă relatările corespondenţilor noştri:

La Washington, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de stat, Victoria Nuland a declarat că „respinge categoric afirmaţia că sprijinul acordat societăţii civile, democraţiei şi drepturilor omului reprezintă un amestec în procesul electoral din Rusia sau din orice altă ţară din lume”.

Victoria Nuland
Victoria Nuland
Nuland a „deplâns” decizia Moscovei de a expulza Agenţia americană pentru Dezvoltarea Internaţională, precizând însă că Statele Unite vor continua să colaboreze cu organizaţiile societăţii civile din Rusia:

„Vom colabora cu cei care vor să lucreze cu noi, - a precizat Nuland, - şi vom rămâne alături de cei care vor o Rusiei mai democrată, mai justă.”

La Moscova însă, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Alexandr Lukaşevici a declarat că „societatea civilă ruse este suficient de matură” şi nu mai are nevoie de ajutor „din afară”. Şi a repetat acuzaţia că organizaţia americană ar fi încercat să influenţeze politica rusă şi procesul electoral.

Ludmila Alexeieva este unul din veteranii luptei pentru drepturile omului, activă în grupul Helsinki din Moscova. Fără sprijinul financiar de la USAID, i-a declarat Alexeieva corespondentului Europei Libere la Moscova, întreaga activitate de supraveghere a situaţiei drepturilor omului va avea de suferit.

Ludmila Alekseieva
Ludmila Alekseieva
„Organizaţiile pentru drepturile omului îşi vor pierde din eficienţă, - a continuat Ludmila Alexeieva, - dar expulzarea USAID este consecinţă logică a legii privind situaţia ONG-urilor care primesc granturi din afară şi care trebuie să se declare „agenţi străini”.

Grupul Helsinki va rămâne acum fără finanţare şi va fi obligat să revină la stilul de lucru din perioada sovietică.

„În perioada sovietică, - îşi aminteşte Alexeieva, - ne foloseam de samizdat pentru a răspândi materialele legate de violarea drepturilor omului. Acum va fi ceva mai simplu, vom primi informaţii din internet, oamenii nu se mai tem să ni se adreseze direct.”
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG