Linkuri accesibilitate

„Vreţi rezultate – munciţi mai mult” (Moldavskie Vedomosti)


„Aplaudaţi pe scenă, umiliţi de stat” (Adevărul).


Aplaudaţi pe scenă, umiliţi de stat” este titlul articolului semnat de Irina Surdu în „Adevărul” despre soarta artiştilor consacraţi din Republica Moldova. Aceştia, scrie ziarista, primesc salarii infime, iar din cauza lipsei unui loc de trai, ajung să locuiască chiar în cabinele sau birourile unde muncesc. De exemplu, maestrul în arte, cunoscutul actor de teatru Alexandru Dicusar, locuieşte de aproape de trei ani în biroul lui de la Teatrul „Ginta Latină“. Salariul pe care îl are artistul, decorat de Mihai Ghimpu, în 2010, cu titlul onorific „Maestru în Artă“, spune că nu i-ar ajunge nici în două secole să-şi procure o casă, iar întreţinerea familiei din aceşti bani este mai degrabă un vis.

Vreţi rezultate – munciţi mai mult”, acesta este mesajul la care au ajuns participanţii Forumului Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre, observă Serghei Manastârlî în „Moldavskie Vedomosti”. Ziaristul menţionează că în timp ce alte ţări care fac parte din organizaţie - România, Grecia sau Serbia - au reuşit să absoarbă şi să realizeze proiecte de până la opt milioane de euro, Republica Moldova abia de se poate lăuda cu cîteva proiecte, costul cărora se ridică la un milion. „Probabil autorităţile moldovene, obişnuite cu granturi şi credite de zeci şi sute de milioane, nu prea sunt interesate de proiecte mai mici”, e de părere autorul.

Agenţia rusă de ştiri „Novîi Reghion 2” îl citează pe Oleg Bilorus, preşedintele Comisiei pentru relaţii externe a Radei de la Kiev, spunînd că Ucraina, alături de Uniunea Europeană, vor depune toate eforturile pentru ca Transnistria să revină sub controlul Chişinăului. „Faptul că din cauza Federației Ruse negocierile privind reglementarea transnistreană au ajuns în impas, este doar o situație temporară. Nu am nici o îndoială că în curând acestea vor fi deblocate. Și UE, împreună cu Ucraina, va face totul pentru ca Moldova să-și păstreze integritatea teritorială”, a spus Bilorus.

După ce Consiliul municipal Chișinău a aprobat, fără prezența presei, conceptul de reorganizare a complexului termoenergetic al capitalei, care prevede fuziunea celor două CET-uri din Chişinău cu distribuitorul de căldură „Termocom”, experţii din capitală s-au împărţit în două tabere.

Cotidianul „Timpul” notează că unii sunt optimişti privind această reorganizare, iar alţii sunt de părere un astfel de concept nu va reduce din tarifele la agentul termic și nu va rezolva problema datoriilor. De exemplu, Dumitru Budianschi, director de programe la Centrul analitic „Expert-Grup”, a afirmat că, teoretic, pe o perioadă mai lungă de timp, crearea unei întreprinderi termoenergetice unice va duce, de fapt, la majorarea tarifelor, fiindcă dispare competiția. „Se unește un producător de energie termică cu un distribuitor de căldură. Astfel, de acum înainte, vom avea un producător, tot el fiind și unicul distribuitor”, susține Dumitru Budianschi.
XS
SM
MD
LG