Linkuri accesibilitate

Strada Cuza Vodă îşi va păstra numele


Subiectul redenumirii străzii „Cuza Vodă” din capitală în „Alexei Belţchi”, a certat între ei consilierii municipali din Chişinău.


Primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă refuză să accepte schimbarea numelui străzii Cuza Vodă din Chişinău cu acela al unui soldat sovietic şi, potrivit primarului, numele străzii va rămîne neschimbat. De la Chişinău, Diana Răileanu:

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, recunoaşte că ieri, în timpul unei şedinţe neanunţate, reprezentanţii Alianţei pentru Integrare Europeană din consiliu au votat, alături de socialişti, redenumirea străzii din sectorul Botanica. Edilul susţine însă că hotărîrea nu produce efecte juridice. Decizia de ieri a Consiliului Municipal Chişinău nu este valabilă pentru că în capitală deja există o stradă ce poartă denumirea „Alexei Belţchi”, explică primarul Dorin Chirtoacă:

Dorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă
„Având în vedere existenţa străzii Belţchi în sectorul Rîşcani, nu poate fi o a doua stradă Belţchi în sectorul Botanica. Prin urmare, decizia nu are cum să producă efecte juridice şi a doua oară o astfel de decizie nu poate fi votată, pentru că nu poţi vota de două ori acelaşi lucru.”

Astfel, continuă primarul, ieri cînd consilierii Alianţei pentru Integrare Europeană votau, la propunerea socialiştilor, redenumirea străzii Cuza Vodă ştiau că, de fapt, votul lor nu va fi valabil.

Dorin Chirtoacă spune că a fost nevoit să recurgă la acest truc pentru că altfel consilierii Partidului Socialiştilor nu ar fi votat alte hotărîri incluse pe ordinea de zi:

„Dânşii au venit cu şantaj, noi am venit cu alte soluţii la probleme. Votul a fost făcut în aşa condiţii încât strada „Cuza Vodă” să rămână „Cuza Vodă” şi să le treacă pofta tuturor să se mai joace de-a denumirea străzilor în oraşe. Priorităţile sunt cu totul altele, repararea străzilor, modernizarea oraşului, etc.”

În replică, purtătorul de cuvânt al socialiştilor, Vlad Bătrîncea l-a acuzat pe Dorin Chirtoacă că ar răspândi minciuni şi spune că reprezentanţii Socialiştilor nu şi-ar fi şantajat colegii din Consiliu, cum susţine primarul, ca să redenumească strada „Cuza Vodă” în „Alexei Belţchi”:

„Noi niciodată nu am condiţionat, niciodată nu vom condiţiona procesul de negociere. E clar că dacă colegii doresc să susţinem proiectele lor trebuie să susţină proiectul nostru, dar de condiţii nu a fost nicio discuţie.”

Nu doar redenumirea străzii „Cuza Vodă” din capitală a deosebit şedinţa de ieri a CMC dar şi faptul că s-a desfăşurat după ora 18, iar de la ea au lipsit consilierii comunişti şi presa. Dorin Chirtoacă se apără spunând că şedinţa a fost programată la o oră târzie din cauza agendei sale încărcate, iar reprezentanţii PCRM refuzat să-şi participe la o întrunire organizată seara.

Pe de altă parte, consilierii comunişti spun că nu au fost invitaţi la şedinţă şi că vor cere prin judecată anularea ei.

Neînţelegerile din CMC va face dificilă activitatea Consiliului pe viitor, e de părere fostul consilier municipal din partea PD şi analistul politic Oazu Nantoi:

Oazu Nantoi
Oazu Nantoi
„Eu m-am consolat cu gândul că actuala componenă a Consiliului Municipal este una iresponsabilă şi nu mă aştept de la ea nimic real în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor oraşului. Că strada va fi denumită, redenumită, că s-au tras pe sfoară unul pe altul, acesta este un comportament care ne face ruşine pe toţi şi vorbeşte despre nivelul nostru comun.”

Actualmente, niciuna din fracţiunile care fac parte din Consiliul Municipal Chişinău nu deţin majoritate. La începutul acestui an Partidul Comuniştilor aveau asigurat cvorumul, însă după alăturarea a doi consilieri comunişti Partidului Socialiştilor, PCRM a rămas în minoritate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG