Linkuri accesibilitate

Instituţiile publice, transparenţa şi internetul


Un studiu constată că multe din informaţiile de pe site-urile autorităţilor publice nu sunt complete, nu pot fi accesate sau sunt învechite.


Transparency International Moldova a monitorizat în acest an 20 de instituţii publice şi modul în care folosesc, spre binele populaţiei şi spre corecta ei informare, paginile lor pe internet… Rezultatele nu sunt neapărat cele mai bune, experţii găsind că multe informaţii sunt vechi, incomplete şi lipsesc mai cu seama rapoartele financiare şi modul în care au folosit banii publici. Tamara Grejdeanu relatează:

Pe site-urile autorităţile publice se regăsesc o bună parte din cerinţele impuse de legislaţie, cu toate acestea multe informaţii nu sunt complete, nu pot fi accesate sau sunt învechite, ne-a spus Iana Spinei, cercetător Transparency International:

Iana Spinei
Iana Spinei
„Din păcate am atestat lipse şi insuficienţă de date obligatorii, spre exemplu, transparenţa decizională, aici datele la fel sunt incomplete, în funcţie de instituţie lipseşte sau planul anual, proiectele de acte normative sau tabelul de sinteză lipseşte. Am constatat probleme şi în ceea ce ţine de actualizarea informaţiilor, foarte multe date, în special cele ce ţin de planificarea, executarea bugetelor, nu sunt actualizate.”

Experţii au pus note autorităţilor şi pentru modul în care acestea răspund la adresările cetăţeanului de rând, explică Galina Bostan, preşedintele Centrului de analiză şi prevenire a corupţiei:

„Sistemul de petiţionare, la fel este o componentă destul de importantă, cei care s-au adresat la autorităţile publice centrale au observat o constantă în cadrul autorităţilor publice centrale, răspunsuri care de fapt nu răspund la esenţa problemei. Avem intenţia să schimbăm acest sistem, să îl facem mai bun şi mai orientat spre cetăţean.”

Pe lângă intenţia de a verifica dacă autorităţile au un sistem afişat de prevenire a corupţiei şi ce se face în acest sens, experţii au urmărit şi felul în care reacţionează autorităţile publice la un apel venit de pe linia fierbinte. Galina Bostan ne spune care a fost cea mai reuşită tehnică de verificare:

Galina Bostan
Galina Bostan
„În cadrul monitorizării liniilor fierbinţi noi aplicăm, tactica, tehnica petiţionarului misterios, cineva de la noi, inventează uneori o fabulă şi apelează la toate aceste 20 de instituţii în dependenţă de competenţă şi îşi notează reacţia fiecărei instituţii, noi prezumăm că o reacţie similară va fi în situaţia oricărui cetăţean simplu care se va adresa la autoritatea respectivă, acest lucru noi îl facem periodic şi ne străduim să vedem care sunt modificările.”

Cercetarea a realizat un top al celor 20 de pagini de internet ale instituţiilor publice monitorizate. Totuşi, nici una dintre ele nu a luat nota maximă. Din ce cauză, ne explică directorul Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc:

Lilia Carasciuc
Lilia Carasciuc
„În 2011 Transparency International a monitorizat patru autorităţi publice centrale la capitolul calitatea politicilor corupţiei şi anume s-a avut în vedere politicile care au un caracter permanent şi sunt parte din strategia naţională anti-corupţie, acestea sunt acele politici şi acţiuni care sunt prevăzute în Convenţia naţiunilor unite contra corupţiei, şi din cauza aceasta noi am hotărât că are sens să continuăm această monitorizare, s-a schimbat ceva în cadrul legal, să vedem ce se schimbă, de facto, în realitate.”

După monitorizare, în baza informaţiei plasate pe paginile web în prima jumătate a anului 2012, experţii au venit cu propuneri pentru autorităţi. În topul listei se regăsesc recomandări insistente de completare a paginilor web cu informaţii privind achiziţiile publice, acţiunile de prevenire a corupţiei şi date din categoria transparenţa decizională.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG