Linkuri accesibilitate

Mărcile moldoveneşti promovate cu sprijin american


Interpretele Geta Burlacu (stânga), Carisma (centru), Olga Tira (dreapta), participante la campania “Din inima: branduri de Moldova”
Interpretele Geta Burlacu (stânga), Carisma (centru), Olga Tira (dreapta), participante la campania “Din inima: branduri de Moldova”

Campania „Din inimă: branduri de Moldova”, lansată de 15 companii moldoveneşti, e sprijinită şi de un grup de vedete de la Chişinău.


Cu suportul Agentiei Americane pentru Dezvoltare, a ministerului moldovenesc al economiei, dar si al unor vedete de la Chisinau, 15 companii vestimentare, de incaltaminte sau accesorii au lansat o campanie de promovare a produselor lor. Sub genericul „Din inima - branduri de Moldova”, campania vrea sa le ofere cetatenilor argumentele necesare pentru a trece peste obisnuinta de a evita confectiile si incaltamintea „made in Moldova”, considerate gresit, spun initiatorii campaniei, ca fiind demodate, scumpe si de proasta calitate. Relatează Liliana Barbăroşie:

Când vine vorba despre hainele sau încălţămintea moldovenească, părerile cumpărătorilor gravitează în jurul ideii că acestea ar fi prea scumpe în raport cu designul şi calitatea nu tocmai în „pas cu moda” pe care le oferă. Iată doar câteva aprecieri culese la întâmplare pe străzile Chişinăului.

„Cumpăr încălţăminte „Zorile” aproape că în fiecare sezon. Ultima vreme găsesc modele destul de frumoase. Cumpăr şi fustiţe, cămăşi, sacouri moldoveneşti de la „Brio”. Îmi plac. Important e să-mi placă, da de modă îmi pasă mai puţin. Dar se exagerează cu preţurile. Cele de import sunt mai ieftine. Şi la noi, că suntem săraci, preţul contează.”

„Nu prea cunosc branduri moldoveneşti. În general, nu mă uit la brand. Dacă îmi place la exterior, cumpăr. Plecăm în Europa, cumpărăm şi de acolo. La noi sunt mai scumpe. Am fost în Bulgaria anul acesta – totul e mai ieftin. Feciorul trăieşte în Germania – acolo la fel sunt mai ieftine.”

William Moser (stânga) şi Valeriu Lazăr
William Moser (stânga) şi Valeriu Lazăr
Dar astea ar fi ceea ce producătorii locali, dar şi autorităţile, numesc „preconcepţii greşite” despre produsul de vestimentaţie autohton. Multe dintre lacunele la care indică cumpărătorii ţin de trecutul acestei industrii şi, prin urmare, ar trebui uitate. Pe această idee a stăruit ministrul economiei, Valeriu Lazăr, la lansarea campaniei pe care a însufleţit-o:

„Noi, moldovenii, suntem mai neîncrezători în forţele noastre. Dar noi putem face produse de calitate şi ştim calea către inima cumpărătorului. Eu mă bucur în primul rând că industria uşoară a reuşit să treacă de prima etapă de dezvoltare, atunci când funcţionau în regim de lohn, adică când îndeplinea comenzile comanditarilor din afară. Această fază a trecut, acum trecem la etapa a doua.”

Şi tot acesta a fost mesajul ambasadorului SUA, William Moser, lansat în debutul campaniei sprijinite de Agenţia SUA pentru Dezvoltare (USAID):

„Produsele fabricate aici sunt competitive pe plan internaţional şi pot fi exportate. Este vorba despre o calitate excelentă la preşuri rezonabile.”

Campania promoţională, în care s-au implicat şi câteva vedete de la Chişinău, este doar partea de la suprafaţă, vizibilă, a evoluţiilor din industria uşoară, spun la rândul lor producătorii. Până a ajunge aici, adică la o industrie prosperă, în cadrul aceluiaşi proiect producătorii au fost ajutaţi să înveţe ceea ce s-ar numi “filosofia” unei afaceri de succes în industria de modă. Iată cum explică rostul acestei şcolarizări Georgette Mir, autoarea unui brand de apariţie recentă:

“Reţeaua mondială de fashion este deja stabilită, nu noi am inventat-o şi nu trebuie să avem pretenţia de a o modifica. Noi suntem o verigă mică din acest lanţ care trebuie să intrăm în regulile industriei internaţionale. Aşa, că am avut foarte multe seminare tehnice, specialişti aduşi din Europa Occidentală care ne-au instruit cum merge de fapt acest proces.”

Tamara Luchian, directorul celei mai cunoscute întreprinderi de confecţii moldoveneşti, vorbeşte despre această campanie ca despre una care a marcat un schimb crucial de mentalitate:

„Am început a gândi altfel. Am construit magazine noi, am deschis secţii de comerţ în toate oraşele… Şi am obţinut succese mari. În ciuda crizei, avem profit.”

Nata Albot
Nata Albot
Pe unul din panourile promoţionale stradale ale campaniei, producătoarea şi prezentatoarea TV Nata Albot apare cu fiica sa, purtând ambele haine şi pantofi moldoveneşti. Este un accident sau o obişnuinţă, am căutat să o întreb:

„Am avut o mare surpriză să descoper că daja la capitol design, paletă de culori se întâmplă o mică revoluţie în această industrie. Chiar am să cumpăr, pentru că am descoperit creatori foarte inspiraţi. Sigur n-o să mai caut să fac cumpărături neapărat peste hotare. Sigur dacă şi preţurile vor fi rezonabile.”

Industria uşoară, care include şi unităţi care produc haine şi încălţăminte, este a doua ca mărime în ceea ce priveşte exporturile moldoveneşti şi pe primul loc în ceea ce ţine de numărul de locuri de muncă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG