Linkuri accesibilitate

Marşul unirii - un reproş la adresa clasei politice


Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: Elanul tinerilor trebuie luat în serios. Liderii acestei mişcări discută despre eventualitatea constituirii unei formaţiuni politice.


Sunt şanse ca rezoluţia participanţilor la mitingul unionist să fie dezbătută în parlament? Şi dacă da, cu ce rezultate? Vasile Botnaru a căutat răspunsuri de la analistul politic Igor Boţan, de la Asociaţia pentru Democraţie Participativă, ADEPT.

Igor Boţan: „Marşul unirii este manifestarea unui reproş la adresa clasei politice din Republica Moldova şi a Alianţei pentru Integrare Europeană care nu întreprinde nimic pentru a apropia acest ideal – acesta a fost mesajul tinerilor care au luat cuvântul şi care au amintit că ei, de fapt, sunt nepoţii celor care acum 21-23 de ani în urmă au dat start mişcării de renaştere naţională şi au pus bazele curentului unionist.”

Europa Liberă: Dar atunci nimeni n-a promis unirea. A promis un stat suveran, independent, recunoscut, întâi de toate, de vecinul România.

Igor Boţan: „Este adevărat. Dar să nu uităm că Frontul Popular Creştin Democrat, la Congresul al III-lea din 1992, şi-a introdus printre scopurile statutare realizarea unirii, ideal la care a renunţat în 1999. De aceea această generaţie nouă, dacă îi putem spune aşa, generaţia Daciadei, care a fost educată într-un anumit spirit, acum revendică anumite rezultate.”

Europa Liberă: Domnule Boţan, vorbind la modul practic, aceşti tineri îi propun puterii de astăzi să îşi facă harachiri: să renunţe la statul moldovenesc, pentru ei asta însemnând să renunţe la funcţii, să renunţe la Mercedes-uri, să renunţe la poziţii şi să devină o provincie românească. Este o revendicare, cel puţin, utopică.

Igor Boţan: „Tinerii întotdeauna au fost sinceri.”

Europa Liberă: Şi maximalişti.

Igor Boţan: „Şi maximalişti. De aceea elanul lor trebuie luat în serios, pentru că cei din clasa politică care au lansat astfel de apeluri şi idealuri, mai mulţi ani în urmă, acum iată că se găsesc bine merci în jilţuri parlamentare, ministeriale şi aşa mai departe, şi au uitat de ideal.”

Europa Liberă: E peste tot: în Franţa - ’68, Marea Britanie... radicaliştii, anarhiştii devin foarte buni birocraţi. Dar totuşi, vă întreb asta pentru că în lista de revendicări sunt formulate cereri concrete.

Igor Boţan: „Unioniştii şi marşul lor revendică idealul unirii, pe de altă parte, rezoluţia finală sau memorandumul este unul legat de integrarea europeană a Republicii Moldova, adică ocolind obiectivul unirii şi această discrepanţă sare în ochi. În rest, revendicările sunt cele cu care ne-am deprins şi cu care, de exemplu, Partidul Liberal, care este reprezentat în Parlament se poate lăuda în orice moment că are astfel de obiective. Dar am văzut, chiar săptămâna trecută, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, spunea că, la adoptarea unei noi Constituţii, s-ar putea merge pe calea paliativelor, adică să se renunţe la sintagma din articolul 13, legată de limba moldovenească şi să nu se indice care este denumirea corectă a limbii.”

Europa Liberă: Tocmai asta este întrebarea: tinerii vor maximum de la un Parlament care este construit cu eufemisme, pentru că Alianţa este cu 3 capete şi nu toate capetele gândesc la fel.

Igor Boţan: „Mai mult decât atât. Implicit tinerii recunosc că nu au reprezentare în Parlament. Adică că Partidul Liberal, care este condus de Mihai Ghimpu şi care se revendică drept principalul unionist, nu-i reprezintă. Şi aceasta este o problemă pentru Partidul Liberal. Am văzut că liderii acestei mişcări discută despre eventualitatea constituirii unei formaţiuni politice care să-i reprezinte. Adică nu mai au încredere.”

Europa Liberă: Dar reprezentarea în Parlament poate fi obţinută doar prin alegeri parlamentare.

Igor Boţan: „Prin alegeri. Mai mult decât atât, aceşti lideri se gândesc şi la colectarea semnăturilor pentru iniţierea unui eventual referendum legat de problema unirii.”

Europa Liberă: Şi totuşi, revendicările unioniştilor, formulate foarte exact, au şanse în cea mai apropiată sesiune parlamentară sau măcar la alegeri parlamentare?

Igor Boţan: „Eu nu cred că aceste revendicări vor fi luate drept plan de acţiuni pentru Alianţa de Integrare Europeană. Liderii acestei mişcări, probabil, vor fi împinşi spre constituirea unei noi mişcări care să smulgă flamura din mâinile unioniştilor declaraţi. Putem intui că vor avea loc perturbaţii pe acest segment.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG