Linkuri accesibilitate

R.Moldova ar putea deveni ţară asociată la UE în 2013 (gandul.info)


Mihai Razvan Ungureanu despre coagularea dreptei politice (România liberă)


Presa de la Bucuresti a preluat in editiile de weekend stirea ca presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a vorbit despre eventualitatea semnarii in urmatorul an a unui acord de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeana. In publicatia gandul.info, stirea citeaza agentia Interfax si precizeaza ca premierul moldovean Vlad Filat a avut o convorbire telefonica cu seful Comisiei Europene, in contextul in care a discutat de curand la Soci cu presedintele rus Vladimir Putin o posibila reducere a pretului la gaze. Simultan cu acea vizita insa, reaminteste gandul.info, ministrul rus al energiei formula si conditia pe care Republica Moldova ar trebui sa o indeplineasca: sa renunte la cooperarea energetica europeana.

Evenimentul zilei publica azi un reportaj despre traficul de carne vie din Republica Moldova. Se vorbeste despre tranzactii facute la vedere, la receptia hotelurilor din Chisinau, si despre patroni romani care isi recruteaza mai usor „fetele” dincolo de Prut, pe doua considerente: pe de o parte frumusetea binecunoscuta a moldovencelor, pe de alta, saracia din tara. Retelele functioneaza deja online.

Transformarile politice din Romania, sub guvernarea Uniunii Social Liberale, intereseaza azi presa si cu privire la stanga, si la dreapta politica. In Romania libera, Tom Gallagher vede deja o tendinta de pactizare cu USL a unor tineri intelectuali romani, care, spune jurnalistul, sunt probabil tentati cu functii in institutii sau in diplomatie. Acelasi ziar se ocupa indeaproape de proiectul de coagulare a dreptei politice. Un interviu cu Mihai Razvan Ungureanu, presedintele Partidului Forta Civica, scoate la lumina unele nepotriviri de opinii in interiorul recent infiintatei Aliante Romania Dreapta, din care fac parte Partidul Democrat Liberal, Partidul National Crestin Democrat si Partidul Forta Civica. Nu a intrat inca in alianta dreptei Partidul Noua Republica, condus de Mihail Neamtu. Acesta a facut chiar in acest weekend declaratii batoase la adresa lui Ungureanu, continuand un schimb de replici destul d etensionat. In interviul acordat Romaniei libere, fostul premier interpreteaza intr-o maniera personala chestiunea criteriilor de integritate si, respectiv, a traseismului – mult discutate in perspectiva alegerilor parlamentare din 9 decembrie. Potrivit lui Mihai Razvan Ungureanu, tema traseismului, sustinuta tenace de europarlamentarul PDL Monica Macovei, ar fi una falsa. Nu poate fi considerat traseist, considera Ungureanu, cel care a fost membru PSD de pilda, si care constata ca nu se mai recunoaste in programul partidului si se inscrie in alta formatiune. Presa a remarcat ca in noul partid condus de Ungureanu se regasesc mai multi fosti membri marcanti ai PSD, PNL, sau chiar figuri care au trecut prin mai multe partide.
XS
SM
MD
LG