Linkuri accesibilitate

Lipsa accesului la justiţie - o problemă majoră în Transnistria


Europarlamentarul Graham Watson şi vizita sa în Transnistria. Şeful MAE Iurie Leancă face un bilanţ al vizitei cancelarului german Angela Merkel.


Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:

Prima vizită a unui europarlamentar în stânga Nistrului. Politicianul britanic Graham Watson crede că este important ca oamenii din Transnistria să ia seama la beneficiile reformelor din restul Moldovei. Şi un bilanţ al vizitei la Chişinău a cancelarului german Angela Merkel, cu ministrul moldovean de externe Iurie Leancă.

***

Europa Liberă: Aşadar, invitatul nostru este europarlamentarul Graham Watson care, la capătul unei vizite în Moldova, inclusiv în stânga Nistrului, a acordat un interviu Valentinei Ursu. Ea l-a întrebat mai întâi pe politicianul britanic dacă vede semne de progres în rezolvarea conflictului.

Graham Watson
Graham Watson
Graham Watson: „În mod limpede există diferențe in atitudinea autorităților de pe cele două maluri ale Nistrului, dar există pe ambele maluri și oameni care vor progres, dar și unii care ar prefera întoarcerea la trecut, la comunism. Ceea de este important este să încurajăm oamenii din Transnistria să ia seama la beneficiile aduse de reforme în restul Moldovei.”

Europa Liberă: Aţi vizitat Transnistria pentru prima oară. Ati mers la Tiraspol, la Dubăsari, la Grigoriopol si in alte localităţi din stanga Nistrului. Cu ce impresii ati revenit dupa vizitarea lor?

Graham Watson: „Sunt multe de făcut pentru îmbunătățirea infrastructurii, mai ales a drumurilor, dar și pentru a câștiga încrederea oamenilor. Am întâlnit mulți oameni care nu au acces la justiție, și cred că asta este problema cea mai mare în Transnistria.”

Europa Liberă: Ati discutat cumva cu oamenii din stanga Nistrului despre prezenta armatei ruse? Sunt sanse ca Rusia sa-si retraga armata pana la solutionarea conflictului transnistrean

Graham Watson: „Trebuie să ne amintim că pacificatorii sunt în Transnistria în mod legal, iar soldații ruși care păzesc munițiile se află acolo în mod ilegal. Și trebuie să facem presiuni și mai mari asupra Rusiei pentru a retrage acele contingente. Eu cred că vor fi retrase și că Moldova va deveni o țară mai unitară.”

Europa Liberă: Vorbind despre o eventual aderare a Republicii Moldova la UE, va fi posibila din moment ce autoritatile de la Tiraspol declara cu text deschis ca opteaza pentru uniunea euroasiatica, pentru alipirea la federatia Rusa?

Graham Watson: „Sper că asistăm la unele schimbări la Tiraspol. Nu exclud că schimbarea s-ar putea accelera în viitor. Dar cred că atât momentul semnării acordului de asociere la UE cât și eventuala aderare a Moldovei depinde de moldoveni și de conducătorii lor. Cu cât mai repede veți face reformele, cu atât mai repede va fi încheiat acordul de asociere. Cred că sunt șanse să fie semnat înainte de sfârșitul anului viitor. Și mai cred că Moldova are șanse reale de a deveni membră a UE în - să zicem - zece ani, dacă continuă reformele.”

Europa Liberă: Credeti ca Moscova priveste cu ochi buni parteneriatul Republicii Moldova cu Occidentul?

Graham Watson: „Relațiile cu Rusia sunt foarte dificile și foarte delicate. Nu știu exact ce gândește dl. Putin și ceilalți conducători ruși. Dar cred că sunt unele zone din relațiile noastre unde sunt progrese și asta mă face încrezător că-i vom convinge să-și schimbe politica față de Tiraspol.”

Europa Liberă: Sunt voci care spun ca prin Transnistria, autoritatile de la Kremlin ar santaja mai usor Republica Moldova. E o perceptive corecta?

Graham Watson: „Este unul din modurile de a privi această problemă, dar eu sunt sigur că politica rusească este mai subtilă de-atât și cred că trebuie să ne concentrăm asupra altor domenii, pentru a încerca să zădărnicim orice încercare de șantaj.”

Europa Liberă: Ar exista aceasta sansa pentru Republica Moldova de a deveni un caz de succes pentru Uniunea Europeană? Se zice ca Bruxelles-ul ar vrea sa faca din Moldova o poveste de succes.

Graham Watson: „Cred că Moldova este o poveste de succes pentru Bruxelles. Uitați-vă ce se întîmplă în Ucraina, unde a avut loc o jumătate de revoluție, iar țara se întoarce acum în sfera de influență rusească. În Moldova, unde s-a întâmplat tot un început de revoluție, situația este alta, iar succesul nu este al Uniunii Europene, ci al moldovenilor.”

Europa Liberă: Nimeni dintre occidentali nu a promis un nou val de extindere a Uniunii Europene. Cum explicati aceasta incetinire?

Graham Watson: „Cred că experiența avută cu unele țări care au aderat în 2004 și 2007 i-a făcut pe unii în Uniunea Europeană să aibă motive serioase de a se asigura că reformele în țările candidate sunt duse la bun-sfârșit. Ca să vă dau un singur exemplu, am avut probleme cu reforma justiției în Bulgaria.”

Europa Liberă: Opinia europarlamentarului britanic Graham Watson.

***

Europa Liberă: Ce schimbări ar putea interveni în procesul soluţionării conflictului transnistrean, dar şi al integrării europene a Republicii Moldova, după recenta vizită la Chişinău a cancelarului german Angela Merkel? Colega noastră Valentina Ursu l-a întrebat pe ministrul moldovean al Afacerilor Externe Iurie Leancă.

Iurie Leancă
Iurie Leancă
Iurie Leancă: „În primul rând, aşteptările noastre şi ale politicienilor din Republica Moldova, dar şi ale cetăţenilor, de la această vizită s-au adeverit pe deplin. Vizita în sine este un eveniment extrem de important, dar discuţiile pe care le-a purtat doamna cancelar cu interlocutorii: cu prim-ministrul Filat, la invitaţia căruia a venit, dar şi cu ceilalţi actori politici, concluziile pe care a putut dânsa să le tragă despre problemele, provocările, dar şi realizările pe care le-a obţinut Republica Moldova, în ultima perioadă, ne fac să credem că parcursul european al Republicii Moldova va beneficia de un sprijin şi mai activ, şi mai eficient din partea celei mai importante vioare din orchestra europeană, a Germaniei. Astfel încât, ceea ce a spus doamna cancelar arată pe deplin că putem conta pe o înţelegere detaliată, nuanţată a Germanei, a situaţiei din Moldova şi din regiune atât pe problema integrării, dar pe problem reintegrării, dar şi pe alte probleme cu care ne confruntăm, fie politice, fie economice, în mod special sau probleme sociale, probleme de creare a locurilor de muncă, prin atragerea investiţiilor germane. Să nu neglijăm nici pentru un moment discuţia extrem de bună pe care am avut-o cu reprezentanţii comunităţii de afaceri, prezidată de prim-ministrul Filat şi de cancelarul Merkel. Sunt convins că, urmare a acestei vizite, vom reuşi să atragem investiţii adiţionale germane, ceea ce înseamnă locuri de muncă, ceea ce înseamnă un model exemplar de a promova business-ul în ţară şi de a crea o tradiţie de interacţiune cu oamenii, de interacţiune demnă de a fi urmată în relaţiile cu instituţiile statului.”

Europa Liberă: Perspectivele europene pot fi echivalate cu o eventuală aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, din moment ce doamna cancelar a amintit că Moldova trebuie să obţină regim liberalizat de vize, să obţină Acordul de Liber Schimb, să obţină Acordul de Asociere.

Iurie Leancă: „Este extrem de important că doamna cancelar a utilizat această sintagmă de perspectivă europeană pentru Republica Moldova. De fapt, nu este o formulă vagă şi care poate fi interpretată şi aşa, şi aşa. Într-o interpretate unanimă, la Bruxelles, în capitalele europene, perspectiva europeană înseamnă şansa pentru o ţară de a deveni eligibilă pentru aderare la Uniunea Europeană, în momentul în care corespunde criteriilor. Din punctul meu de vedere, această sintagmă folosită de doamna cancelar, este una revoluţionară.”

Europa Liberă: Ea a insistat pe promovarea reformelor, pe lupta cu corupţia, pe tema de acasă, pe care trebuie să o îndeplinească Republica Moldova.

Iurie Leancă: „Premierul a spus, şi în public, şi în discuţiile cu doamna cancelar: înţelegem foarte bine că obiectivul integrării europene înseamnă, în primul rând, reforma acasă, înseamnă reforma instituţiilor care să devină mult mai transparente, care să de vină mult mai eficiente şi obiectivul principal să fie crearea unor condiţii optime pentru cetăţeanul din Republica Moldova, înseamnă reforma justiţiei, înseamnă lupta împotriva corupţiei. Deci, noi înţelegem foarte bine ce înseamnă acest lucru. Şi această vizită, şi mesajele doamnei cancelar, pe de o parte, de recunoaştere, a progreselor înregistrate ca urmare, a activităţii guvernului, ca urmare a instituţiilor statului, împreună cu societatea civilă. Pe de altă parte, punctând încă o dată ceea ce trebuie să facem şi, asta iarăşi, noi ştim foarte bine, dar aceste mesaje, pe de o parte că, uite, se deschide o perspectivă clară, pe de altă parte, ce trebuie să facem, până acolo, sunt convins că ne va mobiliza să promovăm aceste reforme în justiţie, poliţie, procuratură, economie, prin atragerea investiţiilor, prin eliminarea acestor interese tenebre care mai există. Astfel încât, prin aceste reforme să facem ca cetăţeanul, în primul rând, să-şi regăsească confortul, fericirea la el acasă, aici, în Republica Moldova, iar pe de altă parte, să eliminăm aceste bariere, în calea cetăţeanului, în calea mărfurilor noastre spre Uniunea Europeană. Faptul că doamna cancelar a vorbit foarte clar despre aceasta mişcare etapizată este şi o înţelegere a noastră. Obiectivul principal pentru noi este, până la summit-ul de la Vilnius, din anul viitor, să finalizăm Acordul de Asociere împreună cu Acordul de Liber Schimb. Şi faptul că dânsa a vorbit despre regim fără de vize încă o dată demonstrează ceea ce am spus-o şi noi aici, la Chişinău, anterior, în mod special, cei care am crezut dintotdeauna că nu este doar un vis, nu este doar o abordare demagogică, cum ne-au mai acuzat unii.”

Europa Liberă: Şi o promisiune electorală...

Iurie Leancă: „Şi o promisiune electorală, dar este ceva foarte fezabil, iar mai departe depinde de noi. Astfel, încât am convenit cu doamna cancelar că vom menţine interacţiunea activă cu instituţiile germane, în mod special cu Ministerul de Interne. Sper că în toamnă ministrul de interne ne va face o vizită aici. Asta ne va face permite să avem o interacţiune mult mai bună între cele două ministere şi în mod special să lucrăm pe tot ce ţine de condiţionalităţile pe planul de vize. Deci, vizita ne-a ajutat, pe de o parte, să facem un schimb de opinii, pe dimensiunea bilaterală, pe toate palierele: politic, economic, comercial, investiţional, pe dimensiunea europeană, pe conflictul transnistrean, dar şi să conturăm foarte clar aceste obiective, pe termen mediu, zic aşa, până la summit-ul de la Vilnius. Deci, din punctul meu de vedere, vizita a fost una istorică, fără exagerări, cred că putem folosi acest cuvânt. Pe viitor ceea ce trebuie să facem noi imperativ, având acum această deschidere mult mai mare, să accelerăm reformele, iar, în baza acestor argumente, să ne realizăm obiectivele, în raport cu Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Doamna cancelar a insistat pe elaborarea şi eventual adoptarea unui statut pentru regiunea transnistreană. Subiectul transnistrean a fost şi el printre priorităţi pe agenda moldo-germană. Până unde aţi discutat?

Iurie Leancă: „Un element pe care l-a remarcat premierul în discursul său public, atunci când a prezentat doamna cancelar, este faptul că, datorită implicării Germaniei şi personal a doamnei cancelar, prin iniţiativa de la Meseberg, iar iniţiativa de la Meseberg a fost o iniţiativă comună germano-rusă, deci, prin această iniţiativă, prin această înţelegere de atunci a cancelarului cu preşedintele de atunci Medvedev a fost posibilă reluarea, după o perioadă de şase ani, a negocierilor în formatul 5+2.”

Europa Liberă: Şi ea a insistat: formatul 5+2 rămâne cel mai viabil pentru identificarea unei soluţii pentru problema transnistreană.

Iurie Leancă: „Nu cred că cineva mai contestă că această platformă este unica care ne poate permite să căutăm aceste soluţii. Este extrem de important, din iniţiativa respectivă, să creăm un proces.”

Europa Liberă: Cum se poate trece de la iniţiativă la proces?

Iurie Leancă: Păi iniţiativa respectivă prevedea mai multe elemente care ţinea de o cooperare mult mai strânsă între Federaţia Rusă, pe de o parte, şi Uniunea Europeană, pe de altă parte, pe probleme de externă şi securitate, conflictul transnistrean reprezintă un astfel de domeniu, prin implicarea şi Federaţiei Ruse, şi Uniunii Europene, o şansă de ceea ce se numeşte în limba engleză win-win situation, deci, nici o parte nu pierde, ambele părţi câştigă şi ca imagine, şi demonstrează că, prin cooperare se poate realiza un progres în probleme învechite şi în probleme unde există deja, din păcate, anumite probleme psihologice, probleme de interese. Iar printr-o astfel de cooperare se pot depăşi şi aceste situaţii. Tot această iniţiativă vorbea despre posibilitatea unor acţiuni comune: UE-Rusia, de pacificare, cu accent pe elementul civil şi poliţienesc. Şi iarăşi, din punctul nostru de vedere, şi vom insista pe acest lucru, avem toate argumentele necesare, în situaţia din regiunea transnistreană, este timpul să transformăm actualul aranjament în exact o astfel de posibilă operaţiune.”

Europa Liberă: Dar, în ajun, ministerul rus de externe a lansat o declaraţie, prin care iarăşi se accentuează că actuala misiune de pacificare este cea care trebuie să rămână în zona de est a Moldovei.

Iurie Leancă: „Este un punct de vedere. Cunoaştem această abordare a colegilor de la Moscova. Pe de altă parte, am zis că avem suficiente argumente şi sper că împreună vom reuşi să convingem şi partenerii noştri din Federaţia Rusă că nu mai există argumente de ordin psihologic, nici de alt gen, care ne-ar face să menţinem aranjamentele existente, iar incidentul tragic, moartea unui cetăţean, un tânăr din Republica Moldova, pe 1 ianuarie a acestui an, demonstrează, încă o dată, că, acolo unde există o armă, ea şi din greşeală poate împuşca, nu mai vorbim când se ţinteşte asupra unui om. E timpul să demilitarizăm aceste aranjamente. Nu mai există nici un pericol pentru acţiuni militare, sunt absolut convins şi vreau să sper că nimeni cu raţiune nu mai crede în posibilitatea repetării unor acţiuni militare din 1992. Deci, iată toate aceste elemente sunt convins că ne vor permite să ajungem la înţelegerea comună cu partenerii din UE, SUA, dar şi cu cei de la Moscova şi de la Kiev, dar Kievul cunoaşte şi susţinere această transformare că este cazul să purcedem la analiza şi treptat la implementarea acestei idei. Şi sunt convins că, prin modificarea acestui aranjament, vom trimite mesajele necesare pentru concetăţenii noştri de pe malul stâng al Nistrului, şi pentru conducerea de acolo şi ne va stimula în mod special în ceea ce priveşte identificarea unei soluţii viabile.”

Europa Liberă: Mulţi îşi pun întrebarea: din moment ce autorităţile de la Tiraspol au fost prezente în Germania, când s-a vorbit despre nevoia soluţionării conflictului transnistrean, de ce nimeni dintre ei nu a participat acum la aceste discuţii moldo-germane la Chişinău?

Iurie Leancă: „Sunt convins că, prin aceste măsuri de consolidare a încrederii reciproce, vom ajunge la situaţia când în delegaţi Republicii Moldova, fie la nivel de oameni de oameni de afaceri, fie la nivel de conducere, vor fi reprezentaţi şi cei din raioanele de est ale Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar nu era mai bine acum, să fie invitat domnul Şevciuk, doamna Ştanski?

Iurie Leancă: „Nu cred că acum a fost cazul, fiindcă aşa cum aţi spus dumneavoastră dânşii, împreună cu reprezentanţii Guvernului de la Chişinău, în frunte cu prim-ministrul, au vizitat Germania de 2 ori. Germania ne-a găzduit atunci acele conferinţe care ne-au permis să înţelegem mult mai bine care sunt problemele reale şi care sunt problemele absolut artificiale care nu au nimic comun cu interesul cetăţeanului, fie de pe malul stâng sau de pe malul drept al Nistrului.

Europa Liberă: Contaţi acum pe cancelarul german ca să abordeze şi în continuare cu atâta insistenţă problema transnistreană cu partenerii ruşi şi, în deosebi, cu omologul său rus, Vladimir Putin?

Iuie Leancă: „Din câte cunoaştem, acest subiect s-a aflat pe agenda ruso-germană. Sper că şi pe viitor, ambele părţi fiind interesate, să demonstreze că conlucrarea între Rusia şi Germania, între Rusia şi Uniunea Europeană, poate aduce această valoare adăugată. Deci, cred că subiectul se va afla pe agenda acestor discuţii şi pe viitor.”

Europa Liberă: Ministrul afacerilor externe Iurie Leancă a răspuns întrebărilor Valentinei Ursu.

Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG