Linkuri accesibilitate

Premierul Vlad Filat s-a declarat mitingului unionist (Evenimentul Zilei)


Când intelectuali şi jurnalişti care odinioară se luptau cu naţionalismul securisto-vadimist au ajuns să denunţe grotesc „Înalta Poartă" europeană de la Bruxelles şi „imperialismul american”, realizezi că dezbaterea naţională nu mai poate fi recuperată (România Liberă)



„Evenimentul zilei” este singurul cotidian care anunta mitingul unionist convocat pentru duminica la Chişinău de Platforma Civică „Acţiunea 2012”. Stirea precizeaza ca unele partide politice, precum Patrioții Moldovei, au protestat deja fata de ideea acestei adunări, pe motiv ca ea ar putea duce la tulburări de masă şi victime, si ca ar avea drept scop lichidarea statalităţii Republicii Moldova şi anexarea la România. Premierul Vlad Filat insusi s-a declarat împotriva inițiativei si a indemnat la neparticipare, noteaza „Evenimentul zilei”, care reaminteste cele doua imprejurari in care s-a evocat, recent, varianta unei rezolvari prin federalizare a problemei transnistrene: vizita cancelarului german Angela Merkel la Chisinau si respectiv vizita lui Vlad Filat in Rusia.

Editorialul ziarului „România liberă”, semnat de Cristian Câmpeanu, vorbeste despre declinul României. Daca in urma cu 20 de ani totul era aici de construit, acum, in 2012, ar fi fost cazul ca esecurile sa fie lasate in urma. Nu se intampla asa, arata Campeanu. Cea mai dureroasa dovada a fost etalata la dezbaterea despre Romania din Parlamentul european, agravata suplimentar de modul lamentabil in care a fost prezentata in presa din Romania. “Declinul ireversibl al presei noastre însoţeşte, din nefericire, declinul general şi galopant al societăţii româneşti”, scrie editorialistul „României libere”. „Când intelectuali şi jurnalişti care odinioară se luptau cu naţionalismul securisto-vadimist au ajuns astăzi să denunţe grotesc „Înalta Poartă" europeană de la Bruxelles şi „imperialismul american”, realizezi că dezbaterea naţională nu mai poate fi recuperată” .

Doua comentarii discuta solutia gasita de USL pentru conducerea Institutului Cultural Român, dupa trecerea lui in subordinea Senatului: Andrei Marga. Mircea Cartarescu scrie în „Evenimentul zilei” ca profesorul Marga va pune aceasta institutie, care reusise sa fie performanta, pe butuci. Argumentul comentatorului se leaga mai ales de apartenenta politica a lui Marga, asadar de riscul de politizare, agravat de suspiciunile ca ar fi colaborat cu securitatea comunista, dar si de participarea sa activa la „puciul” organizat in aceasta vara de Uniunea Social-Liberala, mai arata Mircea Cartarescu.

Pe site-ul Contributors, Alexandru Gabor analizeaza schita de proiect pe care Andrei Marga, numit in absenta la conducerea ICR, a comunicat-o prin intermediul presei. Pe langa necunoasterea programelor ICR, ea denota, considera Alexandru Gabor, ignorarea uimitoare a definitiei diplomatiei culturale. Noul presedinte al ICR considera ca institutul trebuie sa creeze cultura, in timp ce misiunea diplomatiei culturale, reaminteste comentatorul, este aceea de a construi punti de promovare pentru valorile culturale produse de corpul larg al creatorilor din România.
XS
SM
MD
LG