Linkuri accesibilitate

Pe urmele filmului care a declanșat violențele islamice în lume


Hani al Monsouri, purtător de cuvînt al grupării islamice extremiste Ansar al-Sharia la o conferință de presă la Benghazi după distrugerea Consulatului american
Hani al Monsouri, purtător de cuvînt al grupării islamice extremiste Ansar al-Sharia la o conferință de presă la Benghazi după distrugerea Consulatului american

Liderii biserice copte din Statele Unite au denunțat video-ul, considerîndu-l o insultă și cu potențial de a inflama spiritele.


Noi detalii sint date la iveala cu privire la filmul care a declansat ample proteste, unele violente, cele din Libia soldate cu moartea ambasadorului American, Chris Stevens. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Filmul anti-musulman care a fost pretextul izbucnirilor de violenta din Orientul Mijlociu a fost postat luni, pe situl de Internet al unei grupari crestine coptice, condusa de Morris Sadek, un activist american de origine egipteana care traieste in nordul statului Virginia.

Liderii biserice copte din regiunea Washington si din alte parti in Statele Unite au denuntat video-ul, considerindu-l o insulta si cu potential de a inflama spiritele si-asa aprinse in Orientul Mijlociu. In Egipt, biserica copta are numerosi credinciosi, fiind cea mai mare biserica crestina, or, se stie ca in acea tara crestini au mai fost atacati, in perioada care a urma Primaverii Arabe si inainte.

Autoritatile federale au anuntat ca autorul filmului este un crestin membru al bisericii copte din sudul Californiei, care in trecut a fost condamnat pentru frauda, ispasind se pare un an de inchisoare. Persoana respectivă, Nakoula Bassely Nakoula, a scris scenariul si a regizat filmul.

Intr-o declaratie data publicitatii, episcopul crestin coptic de la Los Angeles a spus ca respinge categoric incercarea de a tîri comunitatea sa in controversa cu privire la film. „Nu este calea crestina sa se raspunda la ura cu ura” - a spus episcopul.

Sadek, care traieste in apropiere de Washington, a promovat filmul care-l descrie pe profetul Mohammed ca fiind vulgar, un afemeiat violent, insotit de o banda de raufacatori. Videoul a fost postat pe reteaua organizatiei lui Sadek din Virginia, retea care cuprinde sute de persoane precum si ziaristi in Egipt.

Sadek se prezinta pe Internet ca un aparator al drepturilor religioase, nascut in Egipt in 1942 si domiciliind acum in Statele Unite. Persoane din comunitatea sa spun ca Sadek a un personaj cu vederi extreme, un critic virulent al musulmanilor. El a cerut in repetate rinduri unor lideri occidentali si israelieni sa actioneze impotriva Egiptului.

Mohamed Elmenshawy, expert la Institutul pentru Orientului Mijlociu sustine ca Sadek este cultivat de presa egipteana tocmai din pricina declaratiilor sale stridente. „Un film ca acesta face radicalilor din Egipt mai multa publicitate decit au sperat vreodata, pentru ca a fost facut de radicali de cealalta parte” - spune expertul continuind: „Sint ambele minoritati minuscule, dar care fac mare galagie”.

Elmenshawy spune ca filmul face rau coptilor din Egipt, pentru ca se stie acum ca el a fost facut de un crestin copt din America. Halim Maewad, un alt crestin copt care traieste in Virginia a spus ca cele intimplate sint tragice si fara sens. Maewad, diplomat pensionar a mai aratat ca filmul a „insulat pe fiecare musulman”, dar a adaugat ca uciderea lui Stevens il afecteaza personal, pentru ca e un coleg de breasla care si-a pierdut viata la datorie.
XS
SM
MD
LG