Linkuri accesibilitate

„Năravul Rusiei şi obiceiurile noastre” (Adevărul)


„Viitorul Ţurcanilor şi Dodonilor este incert” (Kommersant Plus).


Vizita delegaţiei Republicii Moldova la Moscova este pe larg comentată şi azi în ziare. Bunătoară, „Năravul Rusiei şi obiceiurile noastre”, este titlul comentariului semnat de Vitalie Ciobanu din „Adevărul” în care scriitorul constată că „e jalnic să te simţi puternic în Chișinău și atât de mic la Moscova”. Autorul a făcut aluzie la declaraţia ministrului rus al energiei, precum că Republica Moldova ar putea beneficia de o reducere de 30% a preţului la gaze dacă renunţă la politicile energetice ale UE precum şi cea a lui Vladimir Putin care s-a arătat convins că „istoria statalităţii moldovenești începe de la 1812, odată cu anexarea Basarabiei la Imperiul Rus”. Vitalie Ciobanu îşi încheie comentariul cu următoarea întrebare: „De ce nu ne spune adevărul: că rușii ne cer sufletul în schimbul unor gaze mai ieftine? Vom ceda? Vom îngropa perspectiva europeană de dragul „şansei” de a rămâne nişte sclavi fericiţi?”.

La acelaşi subiect, Pavel Lachitonov de la „Moldavskie Vedomosti” notează că delegaţia Republicii Moldova ar fi trebuit să îşi expună clar poziţia, planurile şi intenţiile, ţinând cont de interesele Federaţiei Ruse atât în Republica Moldova cît şi în regiune. „Dar ce s-a întâmplat în realitate? Nimic. A fost o vizită fără noimă şi consistenţă”, e de părere autorul. Pavel Lachitonov constată că nu s-a obţinut niciun răspuns afirmativ în cele mai stringente probleme ale ţării.

„În privinţa reglementării conflictului transnistrean, Moscova nu a făcut nici cea mai mică aluzie. Mai mult, premierul Medvedev a declarat că Federaţia Rusă este interesată ca Republica Moldova să se dezvolte ca un teritoriu unitar, lăsând în afara parantezelor explicatia de ce a utilizat sintagma „teritoriu unitar” şi nu stat unitar”, conchide ziaristul de la „Moldavskie Vedomosti”.

Valentin Buda se întreabă, în paginile cotidianului „Timpul” câtă vreme încă de acum înainte R. Moldova va fi blestemată să mai aibă conducători nevertebrați, dispuși să se lase umiliți de niște personaje pentru care diplomația și relațiile internaționale nu înseamnă decât demonstrații de forță brută. „Cât timp de acum înainte singura preocupare a politicienilor de la Chișinău ajunși în fața noului țar și a lacheilor lui va fi aceea de a ascunde momentele jenante în care sunt puși de relicvele politicii imperiale? Autorul este de părere că mediocritatea clasei politice nu ar permite moldovenilor să aspire la un viitor normal şi demn.

În fine, reporterii publicaţiei „Kommersant Plus” observă că părăsind fracţiunea Partidului Comuniştilor, o parte dintre deputaţi au făcut mare gălăgie, iar analiştii politici făceau aluzie că a venit sfârşitul celui mai mare partid din Republica Moldova. „Astăzi este clar că acele evenimente nu provoacă sfârşitul PCRM, ci a politicienilor care din cauza puterii au pierdut capacitatea de a gândi logic. Au demonstrat că nu sunt personalităţi, lucru pe care l-au înţeles şi sponsorii lor. Prin urmare viitorul Ţurcanilor şi Dodonilor este incert”, se arată în articol.
XS
SM
MD
LG