Linkuri accesibilitate

România îşi reafirmă sprijinul pentru integrarea europeană a R.Moldova


Vizita la Chişinău a noului ministru român de externe Titus Corlăţean.


La o zi după ce Rusia i-a cerut să renunțe la integrarea energetică europeană dacă vrea gaze mai ieftine, Republica Moldova a insistat prin vocea premierului Vlad Filat că dorește urgentarea construirii gazoductului Ungheni-Iași. Filat a făcut această remarcă la întâlnirea cu ministrul de externe al României Titus Corlățean, aflat în prima sa vizită la Chişinău. Detalii despre cele discutate de şeful diplomației române şi despre documentele parafate la Chişinău în relatarea Allei Ceapai.

Printr-un acord semnat de miniştrii de externe Titus Corlăţean şi Iurie Leancă partea română s-a angajat să-i ajute pe moldovenii stabiliţi în Siria. În lipsa unei reprezentanţe diplomatice moldoveneşti pe teritoriul sirian, unde continuă confruntările armate între putere şi opoziţie, moldovenii vor putea solicita în caz de necesitate asistenţă şi protecţie la Consulatului României din Damasc. Acest acord, singurul document semnat în cadrul vizitei şefului diplomaţiei române este foarte important a declarat ministrul de externe Iurie Leancă:

Titus Corlăţean şi Iurie Leancă
Titus Corlăţean şi Iurie Leancă
„Cunoaşteţi că avem în această ţară un număr destul de însemnat de concetăţeni de-ai noştri. Nu avem reprezentare diplomatică astfel încât sprijinul funcţie de situaţii concrete din partea misiunii diplomatice române, a autorităţilor române este foarte importantă.”

Cât priveşte Acordul privind regimul de frontieră dintre România şi Republica Moldova semnat acum doi ani, pe care deputaţii moldoveni şi-au propus să-l ratifice în sesiunea de toamnă a Legislativului, şeful diplomaţiei române Titus Corlăţean a lăsat să se înţeleagă că ratificarea acestui document ar putea fi deocamdată amânată în Parlamentul României:

„Trebuie să ţinem cont pe de o parte de specificul construcţiei parlamentare a României. Noi avem două camere ale Parlamentului, astfel procedura implică mai mult timp. Pe de altă parte, iarăşi un element obiectiv, după o perioadă extrem de intensă politic în România urmează o toamnă, care include o toamnă electorală. La începutul lunii decembrie avem alegeri parlamentare. Undeva în partea a doua a toamnei şi grupurile parlamentare vor începe să fie tot mai atent implicaţi în precampania şi campania electorală. Astfel încât ansamblul agendei legislative s-ar putea să cunoască un alt ritm.”

Vizita la Chişinău a ministrului de externe român prin coincidenţă are loc la doar câteva zile de la promisul marş al unioniştilor, care vor comemora 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Ţarist. Europa Liberă l-a întrebat pe Titus Corlăţean cum se raportează la participarea inclusiv a unor cetăţeni români la aceste marşuri?

Titus Corlăţean
Titus Corlăţean
„Privim cu calm şi moderaţie la ceea ce va urma şi este poate şi o aşteptare publică din partea UE. să sperăm că nu vor exista evenimente care să altereze această situaţie. Spun asta pentru că aseară urmăream cu interes televiziunile moldoveneşti şi mass-media, foarte des am auzit pronunţându-se cuvântul confruntări. Cred că este ultimul lucru de care ar avea nevoie Republica Moldova. deci, aşteptarea noastră este spre stabilitate, spre calm, moderaţie.”

În cadrul mai multor întrevederi cu înalţi oficiali moldoveni, printre care şeful statului Nicolae Timofti şi cu preşedintele parlamentului Marian Lupu, ministru de externe român a reiterat că Republica Moldova are tot sprijinul politic al României în promovarea cursului integrării europene, în special referindu-se la cele trei documente de bază: acordul de asociere, regimul liberalizat de vize şi acordul de liber schimb. Titus Corlăţean a spus că oficialii români nu obosesc să readucă în vizorul factorilor de decizie europeni aceste obiective ale Republicii Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG