Linkuri accesibilitate

O stabilitate care displace opoziției parlamentare


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: Criza a lovit în toată lumea, și în spațiul vestic, dar nu mai puțin și în cel estic sau euro-asiatic.


Despre eficiența diplomației moldovene în efortul de integrare europeană a stat de vorbă în studioul nostru de la Chișinău Liliana Barbăroșie cu istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru.

Gheorghe Cojocaru: În ultimul timp politica externă a Republicii Moldova se distinge printr-o dinamică mai pronunțată, mesajul diplomației moldovene devine mai percutant, Chișinăul începe să fie frecventat de actori importanți ai scenei politice internaționale, iar perspectivele integrării europene – obiectivul prioritar al Alianței de la guvernare – încep să se contureze cu mai multă claritate, în special, în planul deschiderii instituțiilor europene în acest sens. Se poate spune că, în pofida tuturor dificultăților cu care se confruntă, Alianța pentru Integrare Europeană, la doi ani de la preluarea puterii, nu numai că merge într-o direcție bună, dar și a reușit să atragă un important sprijin internațional în favoarea acestui curs al său…

Europa Liberă: Ceea ce era greu de imaginat cu puțin timp în urmă, anul trecut, de exemplu.

Gheorghe Cojocaru: La o privire atentă, se poate constata că situația de ansamblu, și în plan intern, și în plan extern, a început să se îmbunătățească în urma alegerii șefului statului. Alegerea Președintelui Nicolae Timofti a avut ca efect calmarea situației interne, a asigurat concentrarea factorilor decizionali asupra obiectivelor majore, a făcut ca politica Chișinăului să fie una previzibilă și convingătoare. Iar în acest moment al evoluțiilor, toate aceste schimbări cantitative, unele vizibile, altele mai puțin, dau rezultate, promit să se transforme în schimbări calitative.

Europa Liberă: Totuși, această calmare a situației interne, despre care ați vorbit, pare să fie una mai curând relativă, pentru că guvernarea este mereu sub presiunea politică a opoziției care încearcă să lanseze inițiative de alternativă la cursul de integrare europeană.

Gheorghe Cojocaru: Dar este o stare de relativitate productivă, o stabilitate care displace opoziției parlamentare și extraparlamentare și care prin încercările sale de a impune un curs politic axat în totalitate pe un vector euro-asiatic se declară în total dezacord cu necesitatea integrării europene.

Europa Liberă: Vi se pare credibilă teza opoziției comuniste, precum că în această perioadă de criză prin care trece Uniunea Europeană ar fi inoportună integrarea Republicii Moldova în familia europeană?

Gheorghe Cojocaru: E dreptul opoziției să formuleze un punct de vedere sau altul, dar această teamă de dimensiunile crizei prin care ar trece Uniunea Europeană este una speculativă, în scopuri manipulatorii. Teza respectivă este puerilă, pentru că criza a lovit în toată lumea, și în spațiul vestic, dar nu mai puțin și în cel estic sau euro-asiatic. Or, în această situație, tendențiozitatea abordării este mai mult decât evidentă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG